Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Ce legătură există între colesterol, tensiune şi Alzheimer

Cercetătorii europeni au publicat recent într-un jurnal de specialitate, rezultatele unui studiu care arată că persoanele cu anumite tipuri de colesterol ridicat şi cu hipertensiune arterială, prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala Alzheimer. Autorii au descoperit că persoanele care aveau niveluri crescute de lipoproteine de înaltă densitate (adică HDL, sau aşa numitul colesterol „bun”) au un risc mai mare de a face Alzheimer. De asemenea, persoanele cu tensiune arterială sistolică mai mare (adică maxima, cum popular o denumin noi), aveau mai multe șanse de a face boala.

Studiul, publicat în Jama Network Open (un jurnal al Asociaţiei Medicale Americane), este foarte important deoarece oferă modalități concrete de identificare a persoanelor cu un risc crescut și poate îndruma oamenii de știință către tratamente pentru prevenirea acestei boli distructive. Rezultatele merită luate în seamă, deoarece au fost analizate datele a 39.106 de persoane cu Alzheimer și alte 401.577 de persoane care nu au avut această boală și care au fost utilizate pentru comparație în analiză. Aceştia proveneau din 11 ţări europene.

Acum întrebarea firească este dacă trebuie să ne panicăm sau nu? Putem şti dinainte dacă vom ajunge să uităm …şi cum ne cheamă? Sau, mai rău, cum să folosim toaleta? Putem face ceva pentru a preveni demenţa senilă? Ştiu că sună urât, dar aşa se numeşte şi nu are nimic în comun cu ceea ce noi popular numim NEBUNIE. Atunci când suntem ocupaţi, stresaţi sau avem multe pe cap, cu toţii uităm. Pe măsură ce îmbătrânim, acest lucru se întâmplă mai des. Este normal. Pierderea uşoară a memoriei face parte din “normalul” îmbătrânirii, dar asta nu înseamnă că vom avea şi Alzheimer.

Statisticile arată că doar 1% dintre persoanele peste 65 de ani cu probleme normale de memorie legate de vârstă vor avea demență. Dar ce înseamnă normalitatea în această privinţă ? Păi, dacă uităm meniul de reglare a televizorului, funcţiile butoanelor de pe telecomandă sau setările cuptorului cu microunde, specialiştii spun că n-ar trebui să ne îngrijorăm. În schimb, dacă ieşim din bloc şi uităm deseori drumul către magazinul …Paco sau către brutăria lui Filipache, spre exemplu,… la care mergem de mai mulţi ani, atunci ar trebui să cerem părerea unui medic.

Şi ca să mai “liniştim” nişte aspecte, specialiştii de la UT Health Science Center din San Antonio susţin că e normal să uiţi unde ai parcat maşina, din când în când. Dar dacă lucru ăsta se întâmplă în mod regulat, ăsta ar trebui să fie un semnal de alarmă. Cheile, ochelarii şi telefonul mobil cică ar fi normal să uităm unde le-am lăsat. Asta DA veste bună! Cu o condiţie, însă: să putem reface traseul pe care le-am rătăcit, şi astfel să le găsim.Hai să vă mai dau un exemplu care în mod sigur vi s-a întâmplat şi dumneavoastră. Te duci într-o camera şi uiţi ce ai vrut să faci acolo. Sună cunoscut, nu ? Ni s-a întâmplat tuturor. Ei bine, nu e un motiv de îngrijorare. Problemă este dacă intrând în acea camera, nu ştii unde te afli şi nici cum ai ajuns acolo.

În acelaşi timp, specialiştii susţin că este normal să avem probleme în a găsi cuvintele potrivite uneori. Sau să folosim un cuvânt în mod greșit. Să nu vă faceți griji. Semnele de Alzheimer sunt atunci când apar probleme reale de vorbire sau de scriere mai ales cu termenii familiari.

Acum că ne-am mai liniştit pentru moment, haideţi să vedem ce putem face pentru a preveni declinul cognitiv. Recapitulând concluziile studiului mai sus amintit, trebuie să avem grijă la menţinerea unor valori normale ale colesterolului şi tensiunii arteriale. Ştim metodele: alimentaţie sănătoasă, mişcare, consum de alcool moderat…şi lista poate continua.

Cunoaştem teoria! Un stil de viaţă sănătos, pe scurt. Dar pe lângă toate acestea, se pare că rezolvarea integramelor (le găsiţi la chioşcurile Monitorului de Vrancea) şi, mai ales, învăţarea unei limbi străine, sunt metode eficiente ca să nu vină “neamţul” Alzheimer!

Sănătoşi să fim!

Sursa foto: Gerd Altmann -Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?