Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Colonel magistrat Stanciu Gheorghe, fost șef al DIICOT Vrancea, iese la pensie

Gheorghe Stanciu, fost șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Vrancea, actualmente colonel magistrat la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iese la pensie. Zilele trecute, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a analizat cererea de eliberare din funcție, prin pensionare, formulată de acesta, decizia unanimă fiind de a înainta „către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, a domnului colonel magistrat Stanciu Gheorghe, procuror militar șef al Serviciului de cooperare judiciară și criminalistică la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

În paralel însă, în aceeași zi, CSM a analizat și propunerea de delegare a acestuia în funcția de procuror militar șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, soluția fiind de a lua „act de retragerea consimțământului privind delegarea (…)”. Aceasta în condițiile în care, cu doar câteva zile în urmă, la o solicitare identică, Secţia pentru procurori a CSM hotărâse „amânarea analizării propunerii de delegare”. Procurorul Stanciu are aproximativ 25 de ani de magistratură, iar în decembrie 2021 a fost delegat pentru prima oară în funcția de procuror militar șef al Serviciului de cooperare judiciară și criminalistică din cadrul Secției Parchetelor Militare a PÎCCJ.

Gheorghe Stanciu a fost procuror șef al DIICOT Vrancea până în aprilie 2011, ulterior activând ca procuror militar în cadrul Secției Parchetelor Militare a PÎCCJ, structură în cadrul căreia a mai deținut și alte funcții de conducere. În iunie 2022, acesta a susținut un interviu și a prezentat planul de management pentru funcția din care va ieși la pensie, astfel că a obținut numirea pe o perioadă de 3 ani. Anterior, în octombrie 2019, prin hotărâre CSM, s-a dispus detașarea procurorului Stanciu de la PÎCCJ – Secția Parchetelor Militare, la Ministerul Justiției, pentru 3 ani. În vara anului 2020 acesta a făcut însă o cerere de încetare a detășării, cerere admisă. Nu a fost singura sa experiență la un minister. În octombrie 2015, acesta era detașat pentru 3 ani la Ministerul Transporturilor, detașare care a încetat tot la cerere, în 2016.

Nou procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani

Tot luna aceasta, aceeași secție a CSM a luat și o altă hotărâre legată de Vrancea. Astfel, s-a dispus înaintarea către președintele Klaus Iohannis a propunerilor privind numirea în funcție a procurorilor stagiari care au promovat examenul de capacitate, una dintre numiri fiind la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani. Este vorba despre Petru Andrei Juravlea, ex-stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Urmarea a fost că „președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 16 mai 2023, decretele de numire în funcție a judecătorilor și a procurorilor stagiari care au promovat examenul de capacitate desfășurat în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023”, implicit a procurorului Juravlea.

Originar din Suceava și absolvent al Facultății de Drept a Universității București, noul procuror este căsătorit, din informațiile noastre, cu o tânără din Vrancea, motiv pentru care a și ales Focșaniul. Odată cu venirea acestuia în Vrancea, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani vor soluționa dosare în total 6 magistrați, în acest număr fiind incluși și cei care dețin funcțiile de conducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?