Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Biserica din cadrul Mănăstirii Vărzărești va fi consolidată și restaurată

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din cadrul Mănăstirii Vărzărești, comuna Urechești, va fi consolidată și restaurată. Biserica este monument istoric. Societățile Romconstruct SA și Romconstruct Group SRL vor pune în aplicare acest proiect pentru suma de 3,7 milioane de lei, plus TVA. Investiția este finanțată de Compania Națională de Investiții (CNI) în cadrul proiectului „Consolidare, restaurare și integrare în circuitul turistic Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din cadrul Mănăstirii Vărzărești, sat Urechești, comuna Urechești, județul Vrancea“.

„Situată într-un cadru natural deosebit, în dealurile subcarpaților de curbură, Mănăstirea Vărzărești este înconjurată de o frumoasă pădure de stejar. Conform studiului istoric și cercetărilor de arhivă efectuate, Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” ridicată în anul 1644, a suferit în decursul timpului o serie de transformări, unele radicale, cum ar fi cele din perioada 1760 – 1787 și din anul 1837. Fiind o biserică mică, de plan dreptunghiular, este posibil a se lua în considerare că vechea biserică să fi fost din lemn iar cea nouă, care să o înlocuiască, să fi păstrat temelia din piatră a celei vechi, păstrând în mare și tipul de plan. Cel mai probabil ar fi să considerăm totuși biserica inițială din zidărie de cărămidă realizată mai puțin îngrijit, ceea ce este o caracteristică a perioadei de secol XVII, privind bisericile mici de sat sau de schit. Cea de-a doua reconstrucție a început în 1837 (poate urmare a marelui seism din 1802) sub îndrumarea episcopului Chesarie al Buzăului „care se ostenește prin muncă chibzuită, cinstită și inteligentă, la reclădirea și reînnoirea bisericilor Eparhiei…” Partea veche a bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (altar, naos și micul pronaos) datează din această epocă, fapt evidențiat de arhitectura și stilul construcției. Veștmântăria a fost construită de starețul Severian Mateescu în 1865. Către sfârșitul sec. XIX (1882) biserica a fost extinsă spre vest printr-un pronaos larg și o tindă, amândouă piesele realizate din lemn și finisate spre exterior cu scânduri verticale rostuite cu șipci, după modelul bisericilor de lemn din zonă (căptușite astfel exact în sec. XIX). O ultimă etapă constructivă are loc în sec. XX (1990), moment în care pronaosul și tinda din lemn sunt înlocuite printr-o construcție din zidărie cu elemente de beton armat. Către exterior, biserica are aspect de navă. La interior, ea se prezintă ca o înșiruire de bolți centrale, marcate de abside săpate în grosimea zidurilor la interior“, se arată în proiectul tehnic al investiției.

Pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei se arată că „Mănăstirea Vărzăreşti a fost înfiinţată în anul 1644 de boierul Radu Vărzaru – mare dregător domnesc pe vremea voievodului Matei Basarab al Ţării Româneşti. Prima biserică, având hramul „Adormirea Maicii Domnului“, are pictura de pe catapeteasmă realizată de vestitul pictor Dimitrie Teodorescu – fost elev al şcolii de zugravi de la Buzău; la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost zidită o a doua biserică închinată ocrotirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. La Vărzăreşti, a sihăstrit, pe la anul 1700, Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla; chiar în incinta aşezământului monahal, pe dealul din apropiere, se află un paraclis subteran, unde aceasta se ruga. Tot în Mănăstirea Vărzăreşti a vieţuit, câteva luni, în anul 1764, venind de la Muntele Athos şi mergând spre Mănăstirea Neamţ, Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi. În ultimii ani, s-a construit un corp de chilii, iar în prezent se zideşte o nouă clădire.”

Sursa foto: www.arhiepiscopiabzvn.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?