Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO și FOTO! Eroul necunoscut, omagiat la Mausoleul Mărășești în prezența ministrului Apărării

Muzeul Vrancei a organizat astăzi „Centenarul Eroului Necunoscut” la Mausoleul Mărășești. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea, Ministerul Apărării Naționale – Garnizoana Focșani, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Centrul Cultural Vrancea și Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești. Printre invitații la eveniment s-au numărat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, Ciprian Hojda, consilier de stat la cabinetul Primului Ministru, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, prefectul județului, Nicușor Halici, Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, vicepreședintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, primari ai localităților vrâncene, consilieri locali și județeni.

Evenimentul a debutat cu o slujbă oficiată la Biserica „Adormirii Maicii Domnului” Mărășești, după care, începând cu ora 12.00, manifestările s-au mutat la Mausoleul Mărășești, unde au debutat cu primirea și acordarea onorului militar ministrului Angel Tîlvăr, urmate de intonarea imnului național.
Ulterior, directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă a prezentat semnificația evenimentului. „Ne-am întâlnit astăzi să acordăm cele mai înalte onoruri simbolului sacrificiului eroului necunoscut român. Cinste armatei române! Slavă României! Veșnică odihnă eroilor neamului!“, a spus directorul Valentin Muscă.
În semn de recunoștință pentru eroii neamului românesc căzuți în Primul Război Mondial, la Mausoleul Mărășești a avut loc dezvelirea unei plăci comemorative pe locul unde osemintele Eroului Necunoscut au fost „exilate“ de regimul comunist între 1958-1991. Dezvelirea plăcii a fost făcută de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.
Pe placă se află următorul mesaj: „Această placă s-a dezvelit cu ocazia aniversării Centenarului ostașului necunoscut al României. Simbol al recunoștinței naționale față de sacrificiul eroilor români căzuți în războiul pentru întregirea neamului“. Mai jos se află trecute instituțiile implicate: Consiliul Județean Vrancea, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Ministerul Apărării Naționale.

Un alt moment deosebit a avut loc după oficierea slujbei religioase de către Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și un sobor de preoți. Militari din cadrul Brigăzii 282 Blindatã „Unirea Principatelor“ au depus în urna amplasată pe masa la care a fost oficiată slujba religioasă, 10 săculeți tricolori, ce conțineau pământ adus la Mausoleul Mărășești, din cele 10 localități de unde, în urmă cu un secol, au fost aduse sicriele cu osemintele ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial. Ulterior, după sfințire, urna cu cei 10 săculeți tricolori a fost preluată de un militar și a fost transportată la Bucuresti, cu un autovehicul militar blindat, urmând a fi depusă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. A fost păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor neamului românesc.

După oficierea ceremonialului religios, ÎPS Ciprian a precizat că idealurile pentru care s-au jertfit mii și mii de români au fost libertatea și unitatea neamului românesc. „Înțelegem cu toții cât de important este acest ostaș necunoscut. Necunoscut nouă, oamenilor, dar cu certitudine cunoscut lui Dumnezeu. A fost evocată istoria alegerii osemintelor care aveau să îl reprezinte, în chip simbolic, pe ostașul sau eroul necunoscut al neamului românesc. Dar noi știm foarte că bine că pe câmpurile de luptă de pretutindeni din țară, și-au dat viața pentru patrie, credință și neamuri, mii și mii de oameni care au crezut cu toată tăria în ceea ce doreau să înfăptuiască, idealul de libertate și de unitate al neamului românesc“, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vorbit în discursul său despre eroismul ostașilor români care nu au precupețit niciun efort pentru a recuceri teritoriile pierdute dar și pentru realizarea unității naționale.
„Este greu să ne imaginăm astăzi încrâncenarea luptelor din august 1917, când aceste ținuturi erau răscolite de bătăliile Primului Război Mondial. În august 1917, România era o țară frământată, dar nu era o țară înfrântă. Națiunea română era greu încercată de lipsuri, de boli, de greutățile cumplite ale războiului, dar visa cu toată ființa la un viitor mai bun. În august 1917, armata României, deși suferise importante pierderi de oameni și resurse, nu-și pierduse onoarea, demnitatea și mai ales speranța de a recuceri teritoriile pierdute. Aici, în Vrancea, în august 1917, prin victoriile de la Mărăști, Mărășești și Soveja, se deschidea drumul unei veritabile renașteri naționale prin curajul, eroismul și sacrificiul ostașilor români, care au decis că «pe aici nu se trece»“, a precizat în discursul său ministrul Angel Tîlvăr.

Șirul discursurilor a fost încheiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, care a afirmat că trebuie să le mulțumim cu toată recunoștința înaintașilor noștri care au făcut ca România să fie astăzi un stat de drept. „Suntem aici într-un mediu extrem de important pentru ceea ce înseamnă România. Și România nu de acum o sută de ani, ci pentru ceea ce va însemna România peste cel puțin o sută de ani. Să ne gândim că pe 14 mai 1923 avea loc aici începutul unui exercițiu de recunoștință față de cei care au făcut ca noi astăzi să fim aici. Să vorbim despre o Românie în NATO, despre o Românie în Uniunea Europeană, despre o Românie liberă în care democrația este baza legislației și a ceea ce înseamnă autoritatea locală, județeană și națională. Pentru aceste lucruri trebuie să le mulțumim cu toată recunoștința înaintașilor noștri care au făcut ca România să fie astăzi un stat de drept“, a afirmat președintele Cătălin Toma.
Manifestările au continuat cu depuneri de coroane din partea președintelui României, Klaus Iohannis, a Guvernului României, Ministerului Apărării Naționale, Consiliului Județean Vrancea. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor din Garnizoana Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?