Ediția: Luni 7 octombrie 2024 Nr. 6730
Ediția: Luni 7 octombrie 2024 Nr. 6730

VIDEO: Vot unanim pe proiectele ședinței ordinare a CJ Vrancea

Consilierii județeni s-au întrunit joi în ședința ordinară a lunii aprilie, pe ordinea de zi fiind 10 proiecte de hotărâre, 11 după ce președintele Cătălin Toma a propus introducerea unuia nou, propunere votată cu unanimitate. Proiectul viza stabilirea salariilor de bază a funcționarilor publici și personalul contractual din Consiliul Județean Vrancea și Serviciul Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor (SPCJEP) Vrancea, dat fiind că, după cum a explicat Toma, „ulterior declanșării procedurilor de convocare a consilierilor în ședință a intrat în vigoare Legea 103/2023, care stabilește modul de determinare a salariilor de bază în administrație”.

Până să se ajungă însă la acest punct, mai bine de 12 minute din ședința ordinară au fost risipite „grație” problemelor existențiale pe care le tot are aproape ex-consilierul USR Mihăiță Lepădatu când vine vorba de înțelegerea Codului administrativ, în ceea ce privește diferența dintre cvorum și majoritate, vizavi de votul pe un proiect din ședința anterioară a CJ Vrancea. Nu că nu i s-ar fi oferit explicații aplicate de către secretarul județului, Raluca Dan, însă este greu de crezut, după reacția consilierului USR, că acesta a priceput despre ce este vorba „în propoziție”, mai ales că, spre final, a amenințat că se vor adresa instanțelor de judecată. Complicat de spus cine se va adresa instanțelor de judecată, dat fiind că de ceva timp Lepădatu a fost „lepădat” de USR, nemaiavând deci susținere politică, iar locul în sala de ședințe a CJ Vrancea și-l mai păstrează pentru o scurtă perioadă de timp, până la finalizarea procedurii necesare.

Aceasta nu îl împiedică însă să își apese butonul pentru a vorbi la microfon, situație repetată la primele două proiecte de pe ordinea de zi a ședinței. Deși a ținut să asigure că citește documentații, texte de lege și, am spune noi, doctrine ale unor noi formațiuni politice apărute „pe piață”, intervențiile lui Lepădatu au fost considerate departe de subiectul concret al discuțiilor. Ceea ce a și subliniat președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, în momentul în care consilierul județean USR a adus critici proiectului privind „Declararea de interes public județean și de utilitate publică a obiectivului de investiții Construire Parc Industrial Vrancea”, spunând că până acum „s-a pierdut timpul”.

Dumneavoastră ați citit proiectul, sunteți sigur că l-ați citit? Eu zic să îl mai citiți o dată. (…) Dacă vreți să facem un can-can, bănuiesc că ieri, unde ați avut întâlnirea, vi s-a spus că este foarte doritor de can-can, nicio problemă, dar dacă aveți strict pe acest proiect. (…) Haideți să nu mai mințim, să nu ne mai lăsăm influențați de toate prostiile pe care le auziți prin spațiul public sau prin anumite sedii. Nu vă lăsați manipulat. Că nu vă șade bine și nici nu dați bine în poză”, i-a atras atenția președintele Toma, cel mai probabil cu referire la noua dragoste politică a lui Mihăiță Lepădatu pentru șeful Forței Dreptei în Vrancea, Ion „Grindă” Ștefan.

De altfel, și Raluca Dan a subliniat că obiectul proiectului este declararea de interes județean a obiectivului parc industrial și nu a terenului, iar avizul în discuție este ultimul „dintr-o listă lungă”pentru ca CJ Vrancea să poată adopta PUZ-ul. Mai mult, hotărârea care urma să fie adoptată scutește CJ Vrancea de cheltuirea a 1,4 milioane de lei, care ar fi fost necesară pentru transformarea din pășune în teren. Asupra trecerii timpului a atras atenția și social democratul Constantin Guguianu, care a ținut însă să asigure că PSD este de acord cu proiectul și îl susține, însă, din perspectiva sa, dacă până în acest moment „nu am reușit să finalizăm toată procedura pentru declararea acestui parc industrial sau înscrierea în registrul de parcuri industriale este vina cuiva – sau a unui grup de specialiști, așa-ziși specialiști din Consiliul Județean, care consider că ar trebui să se aplece cu o responsabilitate majoră asupra a ceea ce au de întocmit și de făcut, în așa fel încât toate documentele să fie făcute în termen și de calitate, să corespundă, în așa fel încât să se obțină aprobările necesare”.

Când spunem că este vina cuiva, știm cumva vreun termen pe care l-am depășit? Este vorba despre birocrație și, dacă suntem realiști, eu vă spun că lucrurile s-au mișcat exact cum trebuiau. Din păcate, pe parcurs au mai fost anumite aspecte care nu au fost luate în calcul. Mai mult decât atât, acum am obținut și avizul de la CNAIR, pentru că trebuie să luăm în calcul toate aspectele, de la rutier, până la siguranță (…). Iar asta înseamnă Comisiile tehnice din cadrul ministerelor, care nu se întâlnesc atunci când vrea fiecare, ci sunt anumite perioade de timp. Deci repet: în a spune că sunt vinovați, trebuie să spunem și raportat la un termen. Nu există un calendar precis în care să spunem că noi nu am depus până în termenul cutare. În calitate și de președinte și de cetățean al acestui județ, îmi doresc foarte mult ca această investiție să se finalizeze, și sunt convins că împreună o să găsim toate soluțiile”, a asigurat Cătălin Toma.

Dezbaterile s-au încheiat de altfel după votul pe acest proiect și, cu toate discuțiile făcute, votul a fost unanim din partea consilierilor județean. Nu doar pe acest proiect, ci și pe restul proiectelor de hotărâre aflate pe ordinea de zi, inclusiv în ceea ce privește proiectul suplimentar, privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și a personalului contractual.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?