Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Procurorul, pe acelaşi podium cu judecătorul


   Procurorii care intră în ședințele de judecată vor sta la același nivel cu  judecătorii, după ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca birourile din sălile de judecată ale magistraților să fie pe postamente de înălțimi egale. Discuții pe această temă au mai fost în urmă cu mai bine de șase luni, când magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis ca birourile procurorilor să fie la același nivel cu cele ale avocaților, pentru a nu discrimina apărarea.
   Sălile de judecată de la instanțele vrâncene nu co-respund noilor cerințe, dar reprezentanții instanțelor susțin că această situație va fi rezolvată. „(…) au fost solicitate ordonatorului principal de credite fonduri necesare efectuării respectivelor lucrări”, ne-au comunicat reprezentanții Tribunalului Vrancea.
   Biroul procurorului din sala mare de ședințe a Tribunalului Vrancea este situat nu numai sub cel al judecătorilor, ba chiar și sub cel al grefierului. Dar problema pare că a rezolvat-o chiar CSM. „Dacă dimensiunile actuale ale sălilor de ședințe nu permit amplasarea biroului procurorului potrivit articolului 85 indice 1 alineat 4, acesta va fi situat pe podiumul judecătorilor, la o masă separată(…)”, se mai arată în Hotărârea CSM.
   Procurorii care intră în ședințe s-au arătat nemulțumiți de amplasarea biroului la un nivel inferior față de cel al judecătorului, chiar dacă nu au vrut să declare nimic oficial în acest sens.
   Prin aceeași hotărâre, CSM a mai clarificat și locul avocaților în sala de judecată. Astfel, avocatul care va pune concluzii va sta pe un podium cu înălțimea de 20-30 de centimetri, dar pe parcursul șe-dinței de judecată, când nu pune concluzii, va sta în banca situată în fața publicului.
   În cazul în care nu pot fi puse în aplicare noile reguli, deoarece sălile nu permit o astfel de amenajare, reprezentanții CSM au dispus redu-cerea numărului de locuri alocate publicului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?