Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Serviciu pentru gestionarea câinilor fără stăpân, în Golești

Autoritățile din Golești au lansat pe SEAP o procedură de achiziție pentru concesionarea Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân în comună, valoarea estimată a contractului fiind de 55.000 lei. Documențatia privind delegarea serviciului a fost probată de consilierii locali din Golești luna trecută, totul făcându-se pe baza rezultatele studiului de fundamentare elaborat. Conform instrucțiunilor, contractul de delegare prin concesiune supus procedurii de achiziție se va finaliza prin încheierea unui singur contract de delegare pentru întreaga localitate, pe o durată de 1 an.

La acest moment nu există un serviciu public pentru gestionarea câinilor fără stăpân organizat, coordonat, reglementat, condus, monitorizat și controlat de autoritatea administrației publice locale (…). Până la această dată, gestionarea câinilor fără stăpân s-a executat printr-un protocol încheiat cu Direcția de Dezvoltare a municipiului Focșani. (…) Una din cauzele prezenței câinilor fără stăpân pe străzile comunei Golești o reprezintă abandonul și deținerea iresponsabilă a câinilor fără stăpân, prin urmare, se impun măsuri urgente pentru prevenirea abandonului câinilor și a celor rezultați din gospodării”, se explica în studiul de oportunitate, care a stat la baza tuturor demersurilor ulterioare ale autorităților din Golești, inclusiv a scoaterii la licitație a contractului pe SEAP.

Potrivit instrucțiunilor din caietul de sarcini, concesionarul serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân se va ocupa de capturarea acestora și transportarea la adăpostul special amenajat, pe baza sesizărilor cetățenilor, dar și la propunerea autorităților – fie în program, dar și în caz de urgență. Totodată, gestionarea câinilor fără stăpân presupune și preluarea, înregistrarea, consultarea, trierea și tratarea câinilor fără stăpân într-un spațiu destinat acestor activități, iar cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor se va face în adăpost. În același timp, va fi nevoie și de serviciile unor medici veterinari de liberă practică, care să se ocupe de identificarea și înregistrarea câinilor fără stăpân și, în caz de nevoie, eutanasierea se va efectua „de către personalul specializat. (…) Această activitate se va efectua de către medicul veterinar cu substanțele prevăzute de legislația în vigoare și prin procedeele acceptate de normele sanitar-venerinare, cu obligația ca procedeele și substanțele utilizate să nu provoace suferințe animalelor. Se eutanasiază animalele bolnave și cele cu comportament agresiv”.

Mai departe, în caietul de sarcini se punctează și faptul că este necesară neutralizarea cadavrelor și a deșeurilor organice, precum și asigurarea condițiilor prevăzute de normele legale pentru depozitarea cadavrelor de animale până la transportul lor în vederea incinerării, dar și asigurarea unui contract cu o societate autorizată – pentru incinerarea cadavrelor de animale. „Capturarea câinilor fără stăpân se va face de către personalul angajat al operatorului, care trebuie să fie format din persoane instruite în acest sens; capturarea câinilor fără stăpân nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal, iar persoanele care capturează câinii sau pisicile fără stăpân vor fi în mod obligatoriu vaccinate antirabic; personalul calificat poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. (…)

De asemenea, câinii mai pot fi capturați cu ajutorul cuștilor capcană, în care se introduce mâncare și care sunt dotate cu uși mobile care cad după intrarea animalului în cușcă; câinii foarte agresivi, situați în spații inaccesibile sau suspecți de a fi turbați, pot fi imobilizați cu ajutorul armelor pentru captură cu săgeată care utilizează cazul carbonic comprimat sau cu cartușe cu percuție pentru propulsarea unor seringi sau săgeți care permit injectarea cu produse imobilizante; este interzisă utilizarea armelor pentru capturarea cățeilor, aceștia putând fi răniți grav”, sunt alte câteva instrucțiuni.

Reguli clare sunt și în ceea ce privește modul în care se va face transportul animalelor la adăpost. Astfel, este nevoie de cușcă separată pentru fiecare animal capturat, numai în condiții speciale fiind acceptate cuști pentru 2 câini, cuștile urmând a fi alese în funcție de talia animalului, respectiv mai lungi decât corpul câinelui. În același timp, sunt necesare cuști separate pentru animalele bolnave sau moarte și „se interzice efectuarea eutanasiei în autovehiculele de transport pentru câini; transportul cadavrelor se realizează cu o mașină frigorifică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?