Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Focșani. Mii de credincioși sunt așteptați sâmbătă la procesiunea de Florii

Duminică, 9 aprilie, creștinii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim sau Duminica Floriilor. Devenită deja o tradiție, anul acesta, procesiunea de Florii de la Focșani va fi organizată cu o seară înainte, mai exact sâmbătă, pe 8 aprilie. „Procesiunea este un ceremonial religios care presupune deplasarea unui număr mai mare de credincioși pe un anumit traseu, către o destinație exactă, în scopul de a evidenția ceva, mulțumind sau cerând ajutor divinității. Semnificația procesiunii de Florii este apropierea de ceea ce s-a petrecut în urmă cu aproximativ 2.000 de ani la Ierusalim, atunci când Hristos a intrat triumfal și a fost întâmpinat de populația capitalei Țării Sfinte‟, explică preotul Oscar Frunză, protopopul protoieriei Focșani II.

Potrivit Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, evenimentul de sâmbătă „va reuni clerici și credincioși din municipiu și din localitățile învecinate. Preoții și credincioșii care vor participa la procesiunea de Florii se vor deplasa pe următoarele două trasee: ora 16:30 – Biserica «Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt» din cartierul Sud, strada Revoluției, strada Revoluției, bulevardul București, bulevardul Unirii și Biserica «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul» din Piața Unirii; ora 17:00 – Biserica «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», bulevardul Independenței, Bulevardul Unirii și Biserica «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul» din Piața Unirii‟.

Plecarea pelerinilor va fi precedată de oficierea, în sobor, „a slujbei Vecerniei cu Litie, pentru cei din primul grup la biserica cu hramul «Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt», începând cu ora 15:00, iar pentru cei din al doilea grup la biserica cu hramul «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», începând cu ora 15:30. La ora 18:00, grupurile de pelerini vor ajunge simultan în Piața Unirii, unde va fi oficiată o slujbă religioasă, după care toți cei prezenți se vor putea închina la icoana Intrării Domnului în Ierusalim, așezată în fața Bisericii «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul»‟.

Semnificația sărbătorii

Intrarea Domnului în Ierusalim este un eveniment petrecut în urmă cu aproape 2.000 de ani, când Mântuitorul Iisus Hristos este primit într-un mod festiv de către poporul din Ierusalim. „Semnificația sărbătorii este arătată de troparul zilei care evidențiază faptul că, prin învierea lui Lazăr petrecută cu o zi înainte, Mântuitorul Hristos prevestește învierea cea de obște. Oamenii, de la cei mari și până la prunci, îl primesc pe Mântuitorul Hristos în Ierusalim, purtând în mâni ramuri de copaci care sunt simboluri ale biruinței vieții asupra morții. Înviind pe Lazăr, Mântuitorul adeverește învierea cea de obște, adică învierea noastră, a tuturor. Evenimentul s-a petrecut o dată pentru totdeauna, și o dată pentru toți, el nu se va mai repeta până la sfârșitul veacurilor, când Hristos va veni a doua oară pe pământ, cum mărturisim în Crez‟, explică pr. Oscar Frunză.

Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare cu dată schimbătoare. În calendarul ortodox sunt două „cicluri de sărbători‟. Unul are în centru sărbătoarea Crăciunului și toate celelalte sunt sărbători cu dată fixă, celălalt are în centru sărbătoarea Paștilor – a cărei dată este schimbătoare, prin urmare, toate celelalte sărbători sunt „rânduite în funcție de data Paștilor din anul respectiv‟.

Orice zi de sărbătoare începe cu seara zilei precedente. Procesiunile de Florii pot fi organizate fie în seara zilei precedente, adică sâmbătă seara, fie în ziua următoare. A participa la procesiunea de Florii înseamnă a intra în realitatea aceasta mântuitoare, a-ți arăta deschiderea că tot ceea ce a făcut Hristos în timpul activității sale a făcut și pentru tine. Prima procesiune de Florii la Focșani a fost organziată în 2016. Din cauza pandemiei de COVID-19, în 2020 și 2021, procesiunea nu a putut fi organizată. Anul acesta, procesiunea de Florii va fi organizată sâmbătă, 8 aprilie, respectându-se aceeași rânduială ca în anii anteriori. Vor participa toți preoții din Vrancea. Procesiunea va fi organizată la Focșani, astfel că vor fi formate două grupuri de credincioși. După cum bine știți, în Vrancea există Protoieria Focșani I, Protoieria Focșani II și Protoieria Panciu. Preoții și credincioșii din Protoieria Panciu se vor alătura grupurilor de la Protoieria Focșani I și Protoieria Focșani II. Anul trecut au participat aproximativ 250 de preoți și cel puțin 3.000 de oameni. Ne așteptăm ca și în acest an credincioșii să ni se alăture‟, a spus preotul.

Purtând ramuri de salcie sau flori, simboluri ale biruinței morții asupra vieții, credincioșii vor poposi la bisericile întâlnite pe cele două trasee, rugându-se și mulțumind divinității pentru tot și toate. „Nu suntem singuri în necazurile noastre, Dumnezeu este cu noi și, avându-L alături, depășim toate neajunsurile. A participa la procesiunea de Florii este o bucurie și o binecuvântare de care ai nevoie și de care te folosești întreaga ta viață, iar marea bucurie este viața veșnică‟, a mai adăugat pr. Oscar Frunză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?