Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Marian Oprișan: Timp de 25 de ani, SIND România a refuzat să reabiliteze și să redea circuitului public clădirile din Stațiunea Soveja

SIND România, societatea care deține patrimoniul Stațiunii Soveja, refuză să reabiliteze și să redea circuitului public acest patrimoniu, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a afirmat că timp de 25 de ani, cât a fost șeful administrației județene, a purtat discuții cu cei de la SIND România, care au refuzat sistematic să reabiliteze imobilele din Soveja sau să le dea în administrarea Consiliului Județean. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea, care a avut loc ieri, la dezbaterea proiectului de hotărâre privind recunoașterea dreptului de superficie cu  titlu oneros, în favoarea SC SIND România SRL. „Este un proiect foarte bun, dar veți vedea că nu va avea nicio continuare din partea SIND România, care astăzi încă mai sunt proprietari pe patrimoniul stațiunii Soveja și mă refer la hotelurile și la vilele din această stațiune. Timp de 25 de ani, din prima zi și până în ultima azi de mandat de președinte al Consiliului Județean Vrancea, m-am chinuit cu SIND România să găsim o cale de a dezvolta Stațiunea Soveja. Din nefericire, nu am găsit nicio cale. Poate ceea ce nu am găsit eu în 25 de ani să găsiți dumneavoastră în următorii doi ani“, a precizat vicepreședintele Marian Oprișan.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că există o hotărâre judecătorească care dă speranțe că administrația județeană ar putea intra în posesia clădirilor din Stațiunea Soveja. „Există un proces pe rol, pentru prima dată după 33 de ani de la Revoluție există o hotărâre judecătorească favorabilă într-o anumită speță, care ne permite să sperăm că vom recupera acest patrimoniu care este lăsat într-o paragină teribilă“, a afirmat Cătălin Toma.

Consiliul Județean Vrancea a demarat un proiect de investiții denumit “Amenajarea Zonei de Agrement și Îmbunătățirea Infrastructurii de Acces în Stațiunea Soveja”. Până în prezent au fost făcuți mai mulți pași pentru implementarea acestui proiect.”Vrancea are un potențial imens, este un loc alintat de Dumnezeu cu o natură uimitoare, tradiții și obiceiuri păstrate din strămoși, oameni harnici și primitori. Turismul este o componentă importantă pentru dezvoltarea acestui frumos județ și stațiunea Soveja, care, din păcate, a fost neglijată mulți ani, merită mai mult. Dorim să deschidem și să dezvoltăm această comunitate și să atragem turiști în Vrancea. Am promis și ne ținem de cuvânt. Vom readuce la viață această stațiune montană și vom face din Soveja Perla Vrancei de odinioară”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Proiectul are o valoare estimată la 23,6 de milioane de lei. Prin realizarea acestui obiectiv de investiții se are în vedere: îmbunătățirea infrastructurii de acces în stațiune, respectiv modernizarea drumului de acces în stațiune, lungime drum cca 1300 ml, lățime drum 8-9 m; reabilitare parcări autovehicule 6150mp; reabilitarea/amenajarea terenului de sport multifuncțional; amenajare locuri de joacă pentru copii; crearea de piste pentru biciclete și trotuare ce vor fi folosite pentru practicarea sporturilor individuale în aer liber; crearea de alei interioare, spații pentru promenadă, spații de odihnă și observație; dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban (coșuri de gunoi, împrejmuire, bănci, suporturi pentru biciclete, etc); dotarea cu echipamente pentru supraveghere în vederea creșterii siguranței turiștilor; instalarea unui sistem inteligent de iluminat public; reabilitare și amenajare locuri de parcare; reabilitarea infrastructurii de utilități, etc.

Stațiunea Soveja este situată în mijlocul unei impozante păduri de brad, la o altitudine de 600 m, într-o zonă ferită de curenți, cu ape minerale alcaline- sulfurate și clorosodice. Înainte de anul 1989, stațiunea s-a dezvoltat, construindu-se hotelurile Miorița și Zboina, două restaurante, 4 vile și alte construcții utilitare care aparțin astăzi SIND România. Construcțiile aparținând SIND România sunt în mare parte într-o stare foarte avansată de degradare. Fațadele vilelor care au fost construite sau revendicate au mai degrabă aspect urban decât aspectul unor construcții din zona montană. De asemenea, starea avansată de degradare a infrastructurii de acces, a terenului de sport, a locurilor de joacă pentru copii, a utilităților publice precum și lipsa unor spații de odihnă și relaxare, fac ca atractivitatea zonei sub aspect cultural, turistic și de agrement să stagneze, iar interesul locuitorilor județului Vrancea și turiștilor pentru acest obiectiv sa fie foarte scăzut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?