Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Refacerea cinematografului Unirea, una dintre multele investiții blocate de consilierii PNL-USR

Consilierii locali focșăneni se întâlnesc, astăzi, pentru a discuta proiectele de hotărâre care nu au fost aprobate la ultimele ședințe ale Consiliului Local. Unul dintre proiectele care va fi supus dezbaterilor vizează redistribuirea sumelor din creditul contractat de municipalitate în 2019. Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristi Misăilă, și care nu a primit până acum aprobarea consilierilor locali, prevede redistribuirea banilor din acest credit către mai multe investiții din fonduri europene pe care municipalitatea le are în derulare la acest moment. Practic, primarul vrea ca banii pe care nu îi folosește la o investiție să fie utilizați pentru alte lucrări. Misăilă a solicitat alocarea de bani pentru achiziția de autobuze electrice, realizarea pistelor de bicicletă, implementarea sistemului de bike-sharing, resistematizarea infrastructurii de transport, reabilitarea și modernizarea spațiilor publice din Bahne, reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public, sistemul de management al traficului, reabilitarea grădiniței nr.16, reabilitarea și extinderea creșei nr. 7, creșterea performanței energetice la Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret.

Toate acestea sunt proiecte europene aflate în derulare la care municipalitatea trebuie să asigure atât cofinanțarea cât și plata facturilor curente, până la rambursarea de la autoritățile europene. Însă, prin blocarea redistribuirii banilor din împrumutul contractat de municipalitate, se va ajunge în situația să nu fie plătite facturile către firmele care lucrează în acest moment și, practic, la întârzierea lucrărilor aflate în derulare. În plus, deoarece municipalitatea nu folosește banii din acest credit, trebuie achitate comisioane bancare. Practic, Primăria Focșani plătește comisioane pentru banii pe care nu îi utilizează și nu poate plăti facturile la investiții doar pentru că nu vor consilierii PNL-USR.

Aceiași consilieri majoritari din Consiliul Local nu au votat la ultima ședință nici proiectele de hotărâre referitoare la reabilitatea Cinematografului Unirea din Focșani. Investiția urmează să fie realizată parțial cu fonduri europene prin PNRR, a fost deja semnat contractul de finanțare însă consilierii PNL-USR nu au aprobat indicatorii tehnico economici pentru această lucrare. Dacă aleșii nu aprobă acești indicatori, Municipiul Focșani va pierde banii europeni pentru reabilitarea clădirii. Valoarea proiectului este de 15,9 milioane lei, din care 2,1 milioane lei este valoarea cofinanțării europene. Practic, prin aceste lucrări ar urma să fie reconstruit Cinematograful Unirea, cu lucrări de consolidare la 1,7 metri, refacere acoperiș, recompartimentare interioară pentru a corespunde cerințelor ISU, înlocuirea instalațiilor interioare. Va fi practic, o nouă clădire. Însă consilierii PNL-USR nu au fost de acord cu acest proiect. Preferă să rămână în paragină și să spună că nu se face nimic în Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?