Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO și FOTO! Ziua Jandarmeriei Române în Vrancea: avansări în grad și simpozion aniversar

Ziua Jandarmeriei Române a fost sărbătorită astăzi de jandarmii vrânceni într-un cadru festiv, gazdă fiind Muzeul Vrancei. Cu această ocazie, a avut loc simpozionul „173 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române”, iar 11 jandarmi vrânceni au fost avansați în grad. În același timp, pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, parte dintre jandarmii vrânceni au fost recompensați cu felicitări și mulțumiri.

În paralel, la București, au fost decorate Drapelele de Luptă a unsprezece unități militare ale Jandarmeriei Române – printre care și Vrancea. La ceremonia din capitală a fost prezent inspectorul șef al IJJ Vrancea, colonelul Adrian Babiș. A fost decorat „Drapelul de Luptă al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, cu Ordinul ,,Virtutea Militară’’, în grad de Cavaler, pentru militari, conferit de Președintele României, domnul Klaus Werner Johannis, în semn de apreciere pentru rolul important pe care Jandarmeria Vrancea îl are în domeniul ordinii publice, pentru apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, a democrației și statului de drept, în zona sa de competență”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei.

Pe plan local, lt. col. George Petrea, împuternicit prim adjunct al inspectorului șej al IJJ Vrancea, a transmis mesajul inspectorului general al Jandarmeriei Române, subliniindu-se că Jandarmeria Română „înseamnă dăruire și demnitate, puse în slujba oamenilor”.

În cadrul evenimentului care a avut loc la Focșani, o incursiune în istoria jandarmilor, așa cum îi cunoaștem astăzi, a fost făcută de plt. adj. șef Florin Sima, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea. Acesta a prezentat câteva pasaje din lucrarea sa privind trecutul plin de provocări al jandarmilor vrânceni, primele atribuții ale acestora, dar și parcursul urmat până la ceea ce cunoaștem azi. Lucrarea acestuia, intitulată „Jandarmul român pe frontul nevăzut al spionajului” reprezintă o lucrare despre istoria Jandarmeriei județului Putna, într-o manieră originală, referindu-se la „atribuțiile îndeplinite de jandarmii din Compania de Jandarmi Putna pe linia contracarării actelor de spionaj și sabotaj, în perioada premergătoare începerii Primului Război Mondial, dar și de jandarmii din Inspectoratul Regional de Jandarmi Focșani în perioada interbelică”.

Importanța efectivelor de jandarmi a fost subliniată și de Valentin Romeo Muscă, directorul Muzeului Vrancei, care a ținut să le mulțumească acestora pentru efort și implicare, inclusiv în ceea ce privește sprijinul acordat activităților derulate de această instituție.

Totodată, acesta a subliniat că instituția pe care o conduce va rămâne „un partener constant” al activităților derulate de IJJ Vrancea. „Dacă vă uitați în arhive, mereu în față ies personalitățile din mass-media (…). Dar liniștea (…) o asigură mereu oamenii armelor, jandarmii din spate. (…) Istoria dumneavoastră, de aproape 2 secole, încă nu este cunoscută. Aveți o istorie care trebuie să stea lângă istoria armatei române, lângă Alexandru Ioan Cuza. Aveți o istorie pe care (…) muzeografii muzeului nostru o documentează de aproape 2 ani. Am crezut că în jumătate de an o să scriem istoria și o să o publicăm. Nu este așa. Jandarmeria a avut o activitate complexă, mult mai complicată în arhive decât credem astăzi, și poate într-un an sau doi vom avea un volum despre istoria jandarmeriei din actualul județ Vrancea. Și atunci dumneavoastră veți descoperi mai mulți eroi decât cunoaștem, deoarece din păcate nu avem suficiente monumente cu eroi din rândul jandarmilor. Cred că trăim într-o epocă în care trebuie să ne gândim să ridicăm un monument cu un erou din rândul jandarmilor. Sau mai mulți eroi, de ce nu? (…) Cât timp voi fi directorul Muzeului Vrancei, vom avea ca parteneri principali jandarmeria, armata, poliția, școala și biserica. Aceste cinci instituții vor fi cele alături de care vom organiza evenimente, deoarece cetățenii nu trebuie să își cultive inteligența doar cu BD-ul de dinainte de 89 sau cu Garcea”, a spus directorul Muscă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?