VIDEO și GALERIE FOTO: Cătălin Toma, discurs în limba franceză în plenul Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa: ”România merită respect!”

0
5472

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a avut ieri o intervenție în sesiunea plenară a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, de la Strasbourg, în calitate de președinte al delegației României, pe tema Raportului privind implementarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale în România, realizat de raportorii europeni în urma vizitei de anul trecut din țara noastră.

În discursul său, susținut în limba franceză, președintele Cătălin Toma a mulțumit celor doi raportori (Marc Cools din Belgia și David Eray din Elveția), care au evidențiat evoluțiile constatate privind stadiul democrației și autonomiei locale în România. ”De la precedenta vizită de monitorizare a Congresului, din anul 2010, în 12 ani s-au înregistrat mai multe progrese, în special în ceea ce privește consultarea autorităților locale, au avut loc multe schimbări în bine, dar mai sunt și lucruri de îmbunătățit. Un aspect care mi-a atras atenția în raport și pe care aș dori să îl punctez este cel referitor la două dintre concluzii. Așa cum s-a subliniat și în Recomandarea 300 (din anul 2011), resursele financiare ale autorităților locale nu sunt adecvate, iar transferul de competențe privind serviciile publice locale nu este întotdeauna însoțit de resurse financiare corespunzătoare responsabilităților acestora.

Și a doua concluzie: posibilitatea limitată în prezent pentru autoritățile locale de a finanța investiții și utilizarea limitată a autonomiei financiare de către autoritățile locale, care depind în principal de finanțare națională sau europeană. Apreciem ca pozitivă recomandarea de alocare de resurse financiare direct către autoritățile locale, proporționale cu responsabilităţile lor, permițându-le astfel autorităților locale să își exercite pe deplin funcțiile și să își îmbunătățească așadar capacitatea de a finanța investiții. Respectarea principiilor Cartei constituie baza autoguvernării locale și dorim să continuăm pe această cale și să implementăm recomandările prezentate în raportul actual, care ne vor ajuta să avem o administrație eficientă, care să vină în ajutorul oamenilor”, a spus Cătălin Toma, în plenul Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa.

Acesta și-a încheiat intervenția cu un apel la respect pentru țara noastră: ”Reprezint România, ca președinte al delegației române și sper ca România să aibă parte de respect, pentru că merită respect, în egală măsură. Vă mulțumesc pentru atenție!”

În cadrul dezbaterilor de ieri a susținut o alocuțiune și Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, care a și răspuns întrebărilor membrilor Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa. La sesiune a participat și Excelența Sa Ion Jinga, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României pe lângă Consiliul Europei.

Raportorii europeni au concluzionat în raportul privind implementarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale în România că sistemul de autoguvernare locală al țării funcționează bine și că obligațiile din Cartă sunt în general îndeplinite. Ca urmare, ieri a fost adoptat Raportul favorabil României, cu 84 de voturi pentru.

Joi a fost ultima zi a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa, care a avut loc în perioada 21-23 martie 2023 la Strasbourg, la sediul Parlamentului European și la Palatul Europei. Congresul Puterilor Locale şi Regionale din Europa este o adunare politică pan-europeană formată din 648 de membri aleşi locali, reprezentând mai mult de 150.000 de colectivităţi din 47 de ţări europene. El are drept misiune promovarea democraţiei teritoriale, îmbunătăţirea guvernanţei locale şi regionale şi întărirea autonomiei autorităţilor locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here