Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Blocurile din Mărășești vor fi reabilitate, chiar dacă liberalii s-au abținut la votul din Consiliul Local

Liberalii din Consiliul Local Mărășești s-au abținut, joi, în cadrul ședinței ordinare, la proiectul ce viza aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru „Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din orașul Mărășești, județul Vrancea – etapa II“, în vederea depunerii documentației tehnice de avizare pe platforma Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Liberalii s-au arătat nemulțumiți de faptul că primăria trebuie să plătească 300 de mii de lei, sumă neeligibilă pentru plata serviciilor de consultanță. Asta deși suma este foarte mică în raport cu bugetul proiectului, de 24,6 de milioane de lei, sumă finanțată prin PNRR și care este nerambursabilă. Mai mult, trebuie știut că suma de 300 de mii de lei a fost alocată conform prevederilor Hotărârii nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice.

Deși li s-a explicat că suma a fost alocată conform prevederilor arătate mai sus, liberalii s-au abținut de la vot. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 10 voturi pentru și 6 abțineri, cele ale aleșilor PNL.

Primăria Orașului Mărășești a semnat contractul de finanțare europeană nerambursabilă pentru proiectul “Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din orașul Mărășești, județul Vrancea – etapa II”. Finanțarea este asigurată prin Componenta 5 – Valul renovării, din Planul Național de Redresare și Reziliență. Prin intermediul acestei operaţiuni vor fi sprijinite activități/acțiuni specifice realizării de investiții pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidențiale multifamiliale, respectiv a următoarelor blocuri de locuințe din orașul Mărășești: bl. A2, bl. A1, bl. A4, bl. A3, bl. B1, bl. B2.

Proiectul prevede: Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum; Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie; Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior; Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri; Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald; Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente; Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată; Alte tipuri de lucrări.

„Astfel, proiectul contribuie și la îndeplinirea obiectivului specific Componentei 5 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliența și anume: renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, respectiv renovarea integrată a clădirilor rezidențiale multifamiliale (eficiență energetică și consolidare seismică); renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, respectiv renovarea integrată a clădirilor publice (eficiență energetică și consolidare seismică)“, se arată într-un comunicat remis de Primăria Mărășești. Proiectul are o perioadă de implementare de 24 de luni, calculate de la data semnării Contractului de finanțare și o valoare totală de 24.613.753,81 lei, sumă integral acoperită de bugetul PNRR, cu TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?