Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Veterinarii deschid târgurile de animale


Veterinarii vrânceni redeschid târgurile de animale în județ însă cu restricții la animalele receptive la boala limbii albastre. Măsura închiderii târgurilor de animale din Vrancea a fost luată în urma precizărilor venite de la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și a fost dispusă prin decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Necula Botezatu, a declarat că, în continuare, rămân restricțiile referitoare la circulația animalelor. „În cazul târgurilor de animale rămân în continuare restricțiile la animalele receptive la boala limbii albastre (bovine, ovine caprine n.r.). Au fost ridicate restricțiile pentru porci, găini, cai”, a explicat directorul DSVSA. Din cauza numărului mare de localități unde au fost depistate animale cu boala limbii albastre, restricțiile de circulație se aplică practic în aproape tot județul.
    Ultima situație transmisă de ANSVA anunța că în Vrancea sunt 19 comune unde a fost confirmată boala, cu un efectiv de 237 mii animale receptive la nivelul județului. Conform ANSVSA, până acum au fost afectate de boală 123 de animale, fiind înregistrate 32 de mortalități.
Veterinarii au arătat că boala limbii albastre este produsă de un virus care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav iar laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
În ceea ce privește prevenirea bolii, aceasta se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. De asemenea, veterinarii îi sfătuiesc pe crescătorii de animale să nu le scoată la păscut pe islazurile comunale și să le țină în special în grajdurile curățate și unde a fost efectuată dezinsecția. Proprietarii de animale au obligația să  anunțe imediat medicul veterinar din localitate de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.
    Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitățile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului și activitățile de dezinsecție și dezinfecție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?