Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea se confruntă cu „cel mai mare deficit de personal pe care l-a înregistrat în ultima perioadă”

Luni, membrii Colegiului Prefectural Vrancea s-au întâlnit în cadrul unei ședințe, ocazie cu care colonelul Adrian Babiș, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea, a prezentat, pe scurt, o analiză a acțiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice desfășurate în anul 2022 de instituția pe care o conduce. Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă instituția este deficitul de personal, însă un subiect sensibil îl reprezintă și „lipsa unei baze de pregătire care să satisfacă necesitățile de pregătire ale structurilor operative ale jandarmeriei vrâncene”.

În 2022, jandarmii vrânceni au executat 545 de misiuni de asigurare a ordinii publice

Pentru IJJ Vrancea, în 2022 „nu au fost executate acțiuni de asigurare a ordinii publice care să fie evaluate cu grad de risc sau cu un caracter complex”, fiind executate „un număr de 545 misiuni de asigurare a ordinii publice”. Potrivit analizei, „pe timpul adunărilor desfășurate în spațiul public, în anul 2022, au fost înregistrate situații de nerespectare a prevederilor legale, sens în care au fost sesizate organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea a 3 fapte de natură penală astfel: la manifestările cultural-artistice au fost constatate 2 infracțiuni și au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, fiind folosiți 745 jandarmi, iar la manifestările sportive a fost constatată o infracțiune și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, fiind folosiți 871 de jandarmi”.

În cazul manifestărilor de protest, religioase, promoționale și la celelalte manifestări nu au fost constatate infracțiuni, nefiind aplicate sancțiuni contravenționale. Același raport mai arată că „în perioada de referință, au fost executate un număr de 382 acțiuni de asigurare a ordinii publice în mediul urban și 163 acțiuni de asigurare în mediul rural. În concluzie, a crescut numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice la manifestările promoționale cu 62% (+21 misiuni) față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 34 de misiuni, la 55 de misiuni. De asemenea, a crescut numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice la manifestările sportive 86,20% (+119 misiuni) comparativ cu anul 2021, de la 138 la 257 misiuni”.

IJJ Vrancea se confruntă cu „cel mai mare deficit de personal pe care l-a înregistrat în ultima perioadă”

Col. Adrian Babiș a precizat faptul că „în ceea ce privește cadrul organizatoric în care s-au desfășurat aceste misiuni, este de specificat faptul că la nivelul inspectoratului, până la acest moment, avem un deficit de 28,18% dintre efective. Detașamentul Mobil, care are competență pe raza întregului județ, are un deficit de 31,57%. De asemenea, și cele două grupări de supraveghere de la Adjud și Panciu au un deficit destul de important de personal. Am subliniat aceste aspecte pentru a înțelege modul în care ne desfășurăm activitatea în acest moment”.

Cu toate că IJJ Vrancea se confruntă cu „cel mai mare deficit de personal pe care l-a înregistrat în ultima perioadă”, „am reușit să asigurăm, în condiții foarte bune zic eu, toate manifestările publice care au avut loc pe raza județului nostru”, a arătat col. Adrian Babiș. O altă problemă „de care ne lovim de câțiva ani buni” este „lipsa unei baze de pregătire care să satisfacă necesitățile de pregătire ale structurilor operative ale jandarmeriei vrâncene”. În acest sens, „împreună cu colegii de la Poliție și de la ISU căutăm soluții în continuare și sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat, și cu sprjinul autorităților publice centrale și județene, să reușim să rezolvăm această problemă”.

În încheiere, inspectorul șef al IJJ Vrancea a precizat faptul că instituția pe care o conduce „este în măsură să gestioneze eficient situația operativă din zona de responsabilitate și să contribuie la îmbunătățirea climatului de ordine și siguranță publică, la asigurarea protecției participanților cu ocazia desfășurării adunărilor publice și, nu în ultimul rând, să-și aducă suportul la promovarea imaginii Jandarmeriei Române ca forță a Jandarmeriei Europene”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?