Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Majorarea tarifelor la salubrizare, în Focșani, va fi stabilită de ANRSC

Majorarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare din Focșani va fi decisă de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) de Utilităţi Publice. Consilierii locali nu au aprobat, la ultima ședință a Consiliului Local, solicitarea de majorare a tarifelor transmisă de Salubrizare și Servicii Publice Focșani și fundamentată conform noilor norme ANRSC din 2022. Însă decizia finală va fi luată de ANRSC, care a decis prin Ordinul 640 din 2022 o modalitate nouă de stabilire a tarifelor și taxelor de salubrizare folosite de operatorii de salubrizare din țară. Practic, ANRSC va decide dacă sunt justificate solicitările de majorare a tarifelor astfel încât activitatea operatorilor de salubrizare să nu fie influențată de votul politic din Consiliul Local. Noile norme impun evidențierea distinctă a tarifelor pentru salubrizare la care se adaugă cele pentru depozitare, economia circulară, colectarea și transportul deșeurilor reciclabile, chiria europubelelor.

În documentația transmisă de Salubrizare și Servicii Publice Focșani se arată că în tarifele propuse pentru 2023 trebuie să se țină cont de majorarea salariului minim pe economie, de cheltuielile mai mari cu depozitarea la groapa de gunoi de la Tracon și cele cu carburantul utilizat de camioane. „Tariful total propus pentru beneficiarii casnici din mun. Focșani va fi în anul 2023 de 17,18 lei/pers/lună fără TVA (11,99 lei/pers/lună pentru deșeuri menajere reziduale + 2,65 lei/pers/lună cost depozitare Tracon + 1,33 lei/pers./lună contribuția pentru economia circulară + 1,44 lei/pers./lună pentru deșeuri menajere reciclabile)”, se arată în propunerea operatorului de salubrizare.

Prețul final, inclusiv TVA, va fi de 20,44 lei/lună/persoană, mai mare cu aproape patru lei față de tarifele actuale. În cazul societăților comerciale, tariful propus pentru 2023 este de 192,75 lei/mc fără TVA și 229, 37 lei/mc/lună cu TVA, cu 25% mai mare decât tarifele actuale. Propunerea de majorare a tarifelor, deși nu a trecut de votul consilierilor locali, a obținut avizul tacit al comisiilor de specialitate care nu s-au întrunit la timp pentru a discuta proiectul de hotărâre. Culmea ironiei, consilierii majoritari PNL-USR se vaită că nu se măresc salariile la Salubritate, dar nu majorează tarifele care să permită plata acestor salarii majorate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?