Rafila: Nu e o criză de ibuprofen şi paracetamol la noi în ţară; există atât variantele pentru adulţi, cât şi de uz pediatric

0
143

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi, după întâlnirea cu distribuitorii de medicamente, că în România nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen, menţionând că urmează să fie stabilită o procedură prin care toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă a acestor medicamente, indiferent de denumirea comercială. „Concluzia este că nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen. În momentul de faţă, faţă de alte state, în România nu avem aceste probleme datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în ţara noastră, aceste substanţe şi există atât variantele pentru adulţi, cât şi variantele pentru uz pediatric”, a afirmat Rafila. (…)

Rafila a precizat că la această întâlnire nu s-a vorbit despre preţurile medicamentelor, menţionând că discuţiile pe această temă au început luni şi vor fi propuse mai multe măsuri Guvernului în perioada următoare. „Astăzi nu am vorbit despre preţul medicamentelor. Am început să discutăm ieri despre această problemă şi sunt lucruri de bun simţ, pentru că sunt şi producătorii de medicamente şi, spuneam mai devreme, numeroasele fabrici de medicamente din România la care costurile de producţie au crescut odată cu creşterea preţurilor la utilităţi şi la materiile prime. Sunt mai multe lucruri pe care le vom propune în perioada următoare şi, cu siguranţă, unele dintre ele vor fi sprijinite şi la nivelul Guvernului, pentru că, în mod evident, adaptarea la rata inflaţiei, care a fost aplicată pe categorii de bunuri şi servicii, de ea trebuie să beneficieze şi producătorii de medicamente generice din România şi o să vedem alte măsuri legate de politica de preţ”, a mai spus ministrul.

El a menţionat că există un grup de lucru privind politica de preţ în România. „Am făcut cred că multe progrese încât să eliminăm ceea ce numim dublă referenţiere sau să nu luăm în considerare referenţierea la molecule care nu există pe piaţa din România şi să găsim preţul cel mai bun, dacă se poate, nu pentru producători, ci preţul cel mai bun pentru populaţia din România la care pot găsi medicamentele şi nu mai dispar medicamentele de pe piaţă, cum s-a întâmplat în ultimii mai mulţi ani”, a evidenţiat Alexandru Rafila.

Întrebat în legătură cu nemulţumirea exprimată de distribuitorii europeni de medicamente în privinţa suspendării de către România a exportului de medicamente, Rafila a spus: „E punctul nostru de vedere”.

„Am văzut şi eu mai multe comentarii, nu vreau să intru în niciun fel de politică, dar una dintre motivaţii este că una dintre molecule nu se exportă. Dacă nu se exportă, înseamnă că nimeni nu este afectat, aşa că mi se par nişte comentarii care ar putea să fie mai bine formulate”, a arătat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here