Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Pacienții în PERICOL! Medicii de familie NU eliberează, cel puțin astăzi, rețete gratuite și compensate


Reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie Vrancea le recomandă medicilor de familie aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) să nu elibereze rețete gratuite și compensate și nici trimiteri, astăzi și luni. Asta pentru că nu au semnat cu CAS actele adiționate la contractul cadru. Dacă eliberează astfel de documente, riscă să nu le fie decontate serviciile, spune președintele patronatului, medicul Grigore Hanță. Pe site-ul CAS a fost publicat ieri un anunț, conform căruia pentru lunile aprilie-mai-iunie casele de sănătate încheie acte adiționale la contractele pentru furnizare de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, în vederea asigurării continuității acordării asistenței medicale. Culmea este că documentul afișat pe site-ul CAS Vrancea este semnat de Vasile Ciurchea, fost președinte al CNAS, care și-a dat demisia din funcție de aproximativ 10 zile.
    Medicul Grigore Hanță ne-a precizat, ieri, că a avut loc o întâlnire cu medicii de familie, cărora li s-a recomandat să nu elibereze rețete și trimiteri până ce nu se intră în legalitate. „Patronatul Medicilor de Familie Vrancea, întrunit în ședință azi, 30.03.2016, a analizat și a stabilit recomandarea următoarei conduite față de relațiile contractuale cu Casa de Asigurări, începând cu data de 01.04.2016. Recomandăm tuturor colegilor ca începând cu 01.04.2016 să nu elibereze documente în relație cu Casa de asigurări până ce nu intrăm în legalitate. Avem o mare problemă în acest moment, cu acest contract: avem adiționale semnate? Nu. CNAS ignoră ca de obicei legea și încearcă să ne determine pe noi să o încălcăm, ca ulterior să fim șantajați sau puși la plată pentru serviciile pe care tot noi le-am acorda în această perioadă. Noi va trebui să acționăm doar conform legii, dacă dorim să nu fim din nou «sancționații de serviciu»!. Câtă vreme nu avem acte adiționale semnate, orice document eliberat pe relație cu Casa de Asigurări (E-rp, BT, investigatii) e un fals – eliberat abuziv și pasibil de a fi imputat ulterior. Nu semnați adiționale antedatate! (este un fals în acte!)”, a precizat medicul Grigore Hanță.

Medicina de familie trebuie corect finanțată

    El a adăugat că nemulțumiri sunt în toată țară, medicii vrând să fie respectați de autorități, iar medicina de familie să fie corect finanțată. Medicul Hanță a vorbit și despre SIUI, care nu funcționează corect. „Medicii sunt nemulțumiți în toată țara. Noi dorim respect din partea autorităților, finanțare corectă a medicinii de familie, respectarea dreptului de negociere a contractelor (contracte civile=acordul părților), funcționarea corectă a SIUI și asumarea de către CNAS a înregistrărilor asiguraților și categoriilor lor în momentul primirii serviciilor medicale. Culmea glumelor de 1 APRILIE o reprezintă adresa CNAS către casele județene semnată de către dr. Ciurchea, deși acesta a demisionat de la conducerea CNAS de peste 10 zile! Această adresă ignoră prevederile contractelor prelungite prin adiționale și care vor expira astăzi (ieri-n.r.) la ora 24:00”, a adăugat medicul Hanță.
    Potrivit acestuia, de regulă, în fiecare vineri SIUI se blochează. El spune că dacă astăzi nu se va mai bloca, va fi evident că blocarea se comanda „de la butoanele CNAS”, cu scopul de a se face „economii în sistem”, pe seama pacienților și a furnizorilor. Medicul Hanță recomandă colegilor săi să nu utilizeze tokenul de semnătură electronică și le transmite că de astăzi nu mai au motive să sune la CAS pentru că nu au obligații contractuale legal semnate, raportarea și facturarea făcându-se doar electronic, fără hârtii de dus. 

    Doctorul Hanță a făcut trimiteri și la lege. Astfel, conform legii, CAS comunică termenele de depunere a cererilor însoțite de documentele prevăzute de actele normative în vigoare, necesare încheierii și negocierii contractelor, prin afișare la sediile instituțiilor, publicare pe paginile web ale acestora și anunț în massmedia, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenelor stabilite pentru fiecare dintre situații. Cu privire la obligațiile caselor de sănătate, legea spune că au obligația să informeze în prealabil, în termenul prevăzut la art. 10 alin. (1) din textul de hotărâre amintit mai sus, furnizorii de servicii medicale cu privire la condițiile de acordare a serviciilor medicale și cu privire la orice intenție de schimbare în modul de acordare a acestora, prin intermediul paginii web a casei de asigurări de sănătate, precum și prin e-mail la adresele comunicate oficial de către furnizori, cu excepția situațiilor impuse de actele normative.

CAS așteaptă furnizorii să semneze adiționalele

    Deși au fost întrebați de reporterii „Monitorul de Vrancea” dacă astăzi vor fi probleme cu rețetele, reprezentanții CAS Vrancea au ocolit răspunsul, precizând că furnizorii sunt așteptați să semneze adiționalele la contractul cadru. „Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea în conformitate cu H.G.  200/30.03.2016 pentru prorogarea până la data de 01.07.2016 a termenului de aplicare a prevederilor H.G. 1611/2016, a întocmit acte adiționale la contractele de furnizare de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, furnizorii de servicii medicale sunt invitați la sediul Casei de Asigurări de Sănătate în vederea semnării actelor adiționale pentru a nu fi blocată activitatea cabinetelor medicale și pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale către asigurați”, se arată în răspunsul primit de la CAS Vrancea.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?