Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Hai cu mine la Addras Focșani! SĂNĂTATE, ENERGIE, FRUMUSEȚE!

Mișcarea. Știi tu, știu eu, știe instinctiv orice ființă că mișcarea este viață. Și sănătate. Și energie. Și poftă. Și frumusețe. Și totuși, nu ne mișcăm. Stăm. Găsim scuze. Stăm în casă. Găsim pretexte. Stăm la serviciu. Găsim explicații. Stăm în mașină. Găsim motive.

Mișcarea este viață. În primăvara anului pandemic 2021, m-am săturat să stau. Meseria de jurnalist, de reporter mă ține departe de monotonie, dar mersul până la mașină sau de la sediul ziarului până la diverse instituții nu se pune ca mișcare.

Perioada pandemiei m-a făcut să realizez cât de important este să ai un hobby care să te ajute să uiți de stres, de emoții negative și, de ce să nu recunosc, de tehnologia care-mi fură efectiv timpul. „Vreau să mă duc să fac sport!‟, a fost ideea, un fel de Evrika!, deși, acum când mă gândesc, sportul, mișcarea ar trebui să fie parte din viața noastră de zi cu zi, nu ceva pe care să-l cauți.

Și așa am aflat că la câțiva pași de sediul Monitorului de Vrancea este Clubul Sportiv Addras Focșani. Mai exact în spatele Școlii 10 „Duiliu Zamfirescu‟, pe strada Tinereții nr. 10.

Pentru prima dată în viață, îmi pun mănușile de box și lovesc cu sete un sac de box. Preț de câteva momente, uit de toată nebunia din jur. Ca să ne înțelegem, singurul sport pe care l-am făcut în viața mea a fost în liceu și-n facultate. Am mai cochetat cu ideea de a alerga și de a face sport acasă dar, să fim serioși, nu a ținut. „Suntem afiliați la trei federații, iar la Clubul Sportiv Addras se practică trei sporturi: Taekwondo WT – varianta olimpică a acestui sport, Kickboxing și Kempo MMA – arte marțiale mixte‟, îmi spune Adrian Dochioiu, antrenor la propriul său club sportiv – Addras.

Aleg să merg la antrenamentele de la Kickboxing. Ce-mi trebuie? Aflasem deja cu o seară înainte: două fașe de box, mănuși de box mărimea 10 OZ și apărători tibie. Gata, sunt pregătită pentru antrenamentele din zilele de luni, marți și joi.

Ce zice lumea?!‟

Ah, mai este ceva! Să nu crezi că nu poți merge la un Club Sportiv pentru că vor râde alții de tine. Nu, nu. Eu, spre exemplu, până acum doi ani nu aveam nicio tangență cu sportul, gâfâiam când urcam treptele și nu practicam decât aruncatul cu privirea ca sport, deci, există loc în club pentru toată lumea. Și, sincer, nu crezi că a venit momentul să nu-ți mai pese de „ce zice lumea?!‟. Trăiești pentru tine sau pentru alții? Adună-te și hai cu mine la Addras.

În ceea ce privește segmentul de adulți, ei nu înțeleg faptul că artele marțiale și, în general, aceste sporturi de contact, pot fi practicate și pentru întreținere corporală, nu neapărat pentru performanță. Din constatările mele, în Occident, toate sălile de arte marțiale sunt pline cu adulți. La noi există fobia aceasta de ce spun ceilalți, de un așa-zis bullying la nivel de adulți. Și din această cauză mulți evită astfel de antrenamente. Însă este o mare greșeală pentru că, dacă ai un profesionist care te poate îndruma și-ți arată ce ai de făcut efectiv, antrenamentul este foarte util și cu randament pe termen lung. Poți dobândi o stare corespunzătoare de sănătate, poți ajunge la un nivel de fitness optim, poți avea mai multă încredere în tine și obții o doză mai mare de optimism‟, precizează Adrian Dochioiu.

Când mă gândesc că învăț arte marțiale de la un profesionist, sunt mult mai motivată să practic acest sport cu seriozitate. Adrian Dochioiu mi-a povestit: „În anul 2007 am înființat Clubul Sportiv Addras, iar din 2008 am început să predau Taekwondo. În primul rând, sportul m-a disciplinat foarte mult. În al doilea rând, mi-a oferit o altă perspectivă și în carieră și, în momentul acesta, ceea ce fac se leagă foarte mult de activitatea sportivă de până acum‟.

În cei aproximativ doi ani de activitate la Addras, am avut și momente în care am întrerupt antrenamentele. Ba pentru că nu aveam timp, ba pentru că am decis să păstrez banii pentru altceva, dar, de fiecare dată, m-a adus înapoi dorința de socializare cu grupul deja format, dorința de a lovi cu sete într-un sac de box și de a scăpa de tot stresul acumulat. Iar acum, după aceste sărbători pe care, sincer, aproape că nu le-am simțit venind, abia aștept să revin în sală. Pentru că acolo mă umplu de energie pozitivă și toată negativitatea dispare pur și simplu.

La Clubul Sportiv Addras înveți tehnici de autoapărare

În timp ce copiii merg la Addras pentru inițiere și selecție, noi, adulții, avem posibilitatea fie să alegem performanța, fie o dezvoltare armonioasă a corpului. La Clubul Sportiv Addras sunt trei instructori profesioniși, foști sportivi de performanță, doi pentru Kickboxing și Taekwondo și unul pentru Kempo – arte marțiale mixte. Aceștia sunt absolvenți ai Școlii Naționale de Antrenori sau ai cursurilor de instructori sportivi, cu vastă experiență. Așa că, avem mentori care ne dirijează efortul și ne monitorizează activitatea în așa fel încât să ne stabilească un program de antrenament în funcție de aptitudinile fiecăruia.

Eu, spre exemplu, am o tehnică de picior foarte bună, lovesc cu lejeritate la nivel înalt, însă nu-mi imaginez că voi ajunge vreodată la o competiție. Dar sunt sportivi de la Addras care fac cinste județului. „Avem și participări la competiții de nivel european și mondial. Chiar în 2022, o sportivă a obținut locul V la Campionatul Mondial de Kickboxing pentru Copii, cadeți juniori, din Italia, iar un alt sportiv, care este și instructor în cadrul clubului, a obținut locul III, medalie de bronz, la Jocurile Mondiale ale Polițiștilor și Pompierilor (disciplina Taekwondo) de la Rotterdam-Olanda. De-a lungul anilor, am obținut multe locuri pe podium și la Campionatele naționale de Taekwondo și Kickboxing. Avem rezultate notabile la nivel național și internațional, însă încercăm să ne îmbunătățim cât mai mult performanțele pe viitor‟, îmi mai spune Adrian Dochioiu.

Părinți, încurajați-vă copiii să-și găsească un drum în viață!

Sportul înseamnă o viață în care stresul nu are putere să ne macine gândurile, o viață în care (re)apare încrederea de sine, o viață în care disciplina și socializarea merg mână în mână. În cazul meu, sportul m-a ajutat foarte mult să am mai multă încredere în mine. Să nu vă imaginați că jurnaliștii sunt niște ființe lipsite de temeri. Nu, nu. Mi-a fost și mie greu la început să vorbesc cu polițiști, jandarmi, doctori, miniștri, vedete… dar am realizat pe parcurs că suntem toți oameni.

Gândiți-vă ce poate face sportul pentru un copil. „În cazul copiilor, vârsta optimă de inițiere în orice sport este 5-6 ani. După ce trece perioada inițierii, intră și pe segmentul de performanță. E bine ca performanța să fie abordată la o vârstă de peste 12-14 ani, pentru că poate apărea plictisul/rutina, iar rezultatele notabile în orice sport se obțin cel puțin de la vârsta junioratului. Dacă forțăm un copil să facă performanță de la 7-8 ani, după 5-6 ani de performanță este posibil să apară uzura fizică și psihică și exact când avem nevoie mai mult să reliefăm munca noastră cu el, îl pierdem în jurul vârstei junioratului (16-17 ani)‟, explică Adrian Dochioiu.

Și mai este ceva: „făcând niște studii de caz cu privire la copiii care au început practicarea sportului sub directa supervizare a noastră, a antrenorilor, am observat că au avut o evoluție foarte bună în plan personal, adică au venit la sală ușor supraponderali și cu un deficit de creștere, iar ulterior acest lucru s-a rezolvat și datorită sportului, și datorită nutriției‟. Sportul disciplinează, sportul te învață că există o echipă pe care te poți baza, un antrenor care te susține.

Vara, când merg la antrenamente, mă mândresc cu tricoul meu albastru care are însemnele Clubului Sportiv Addras. Știu că fac parte din această frumoasă comunitate. Ca să nu mai zic că, atunci când mai postez câte un filmuleț de la antrenamente, primesc mereu reacții de la prieteni care îmi spun că nu ar putea niciodată să facă ce fac eu. Dragilor, atât timp cât aveți dorință, puteți face orice. Nu se spune că limita e cerul? Hai, încercați!

Vești bune la început de an!

Clubul Sportiv Addras te așteaptă să începi anul în forță. Nu te scuza că nu ai timp, pentru că programul este de luni până duminică, de la 17:00 la 21:00, adaptat în funcție de vârstă și de nivelul de pregătire. Poți alege între Fitness, Kickboxing, Kempo-MMA, Aikido și antrenamente personale.

Anul 2023 aduce dorința de progres și o veste bună pentru iubitorii de sport din mediul rural. Clubul Sportiv Addras dorește să deschidă un nou centru de antrenament la Cotești. Propunerea a venit din partea unui colaborator al clubului, care va pune la dispoziție locația, clubul asigurând logistica și know-how-ul necesar activității.

Sunt mulți copii care au potențial să facă performanță, dar cărora le lipsesc poate resursele financiare necesare transportului, și care fac naveta de 2-3 ori pe săptămână. „Vreau să dăm șansa și acestor copii să facă performanță în sport. Momentan sala este în curs de amenajare și sper ca în luna martie să putem începe antrenamentele și acolo‟.

Sper că te-am convins. Nu mai sta pe gânduri și hai cu mine la sală!

Ne găsești pe Facebook: https://www.facebook.com/csaddras,

Instagram: https://www.instagram.com/c.s._addras/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D

și site: http://addras.ro/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?