Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Reguli noi la despăgubirile pentru daunele provocate de animalele sălbatice

Administratorii fondurilor de vânătoare vor trebui să îi despăgubească pe fermierii care au suferit daune din cauza animalelor sălbatice dacă nu își îndeplinesc obligațiile pentru prevenirea pagubelor. Noile reguli privind acordarea despăgubirilor pentru pagubele produse de animalele sălbatice au fost aprobate în ultima ședință de guvern. Vechea modalitate de constatare a pagubelor și de stabilire a răspunderii civile era considerată greoaie și de multe ori s-a dovedit nefuncțională. În cazul proprietarilor de terenuri agricole sau animale domestice, despăgubirile vor fi acordate direct de gestionarii faunei cinegetice atunci când aceștia nu-și îndeplinesc obligațiile pentru prevenirea pagubelor. Printre obligațiile legale se numără realizarea cotei de recoltă pe sezonul încheiat, asigurarea hranei complementare, apei, dar și realizarea de acțiuni pentru îndepărtarea animalelor sălbatice la solicitarea fermierilor. Dacă administratorul fondului de vânătoare și-a îndeplinit aceste obligații, atunci despăgubirile vor fi acordate de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare.

În cazul autovehiculelor avariate în urma accidentelor provocate de animalele sălbatice, despăgubirile vor fi acordate de administratorul drumului dacă nu sunt montate indicatoare «atenţie animale». Dacă aceste indicatoare sunt montate, atunci nu se acordă nicio despăgubire. Noul act normativ aduce clarificări la procedura prin care se solicită despăgubiri, la calcularea daunelor care trebuie plătite fermierilor dar și victimelor unor atacuri din partea animalelor sălbatice. Sunt impuse obligații clare și primăriilor, care trebuie să afișeze la sediul propriu dar și pe site-ul instituției informații cu limitele fondurilor cinegetice şi ale ariilor naturale protejate de pe teritoriul localității, precum și datele de contact ale gestionarilor faunei cinegetice și ale administratorilor ariilor naturale protejate.

Noua procedură impune ca persoanele păgubite să depună o cerere la primăria localității unde s-a produs paguba. Formularul cererii are un format tipizat și trebuie depus în termen de maxim 48 ore de la data constatării evenimentului. Ulterior, cazul este preluat de o comisie care verifică dacă gestionarul fondului de vânătoare și proprietarul terenului agricol sau al animalelor ucise și-au îndeplinit obligațiile.

În cazul autovehiculelor avariate, primarul localității trebuie să solicite „unității de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul de circulație, în maxim 24 de ore de la data înregistrării cererii…, cauzele şi împrejurările producerii accidentului de circulație, care trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, dacă sunt montate indicatoare «atenţie animale» pe sectorul de drum respectiv”. În cazul rănirii sau al decesului unor persoane în urma atacului animalelor sălbatice, la stabilirea despăgubirilor acordate va fi luat în calcul salariul minim brut pe economie precum și acoperirea cheltuielilor cu spitalizarea, tratamentul medical, recuperarea, respectiv înmormântarea.

Foto: www.kcet.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?