Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Daune de 25 mii lei pentru o focșăneancă lovită de un taxi pe trecere; suma, diminuată după ce s-a aflat că femeia fusese în Egipt după accident

Judecătoria Focșani s-a pronunțat în dosarul unui taximetrist care a fost judecat pentru un accident pe care l-a produs în Focșani, pe Bulevardul Independenței, și în urma căruia o femeie a fost rănită destul de serios. Inculpatul, un pensionar în vârstă de 62 de ani care lucra pe atunci ca teximetrist pentru a-și rotunji veniturile, a fost găsit vinovat pentru vătămare corporală din culpă. Evenimentul rutier s-a produs în februarie anul trecut, când șoferul, aflat în apropierea unei treceri de pietoni, nu a acordat prioritate de trecere părții vătămate și a acroșat-o cu mașina, aceasta din urmă având nevoie ulterior de 95-110 zile de îngrijiri medicale. În urma procesului, taximetristul a fost condamnat la 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de măsuri și obligații, printre care și aceea de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 40 de zile, fie la Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, fie la Adăposturile de zi și noapte „Crucea Roșie”.

Pe lângă aceasta, s-a dispus ca societatea de asigurare să achite despăgubiri, cea mai mare sumă către partea vătămată: „25.000 de lei, cu titlu de daune morale, către partea civilă (…); 17.758,07 lei – reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea părţii civile …), cât şi la plata dobânzilor legale aferente sumei, calculate de la data producerii prejudiciului (26.02.2021 – data externării) şi până la achitarea integrală a debitului, către partea civilă Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti; 338,64 lei – reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea părţii civile …), cât şi la plata dobânzilor legale aferente sumei, calculate de la data producerii prejudiciului (16.02.2021 – data externării) până la achitarea integrală a debitului, către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani”.

Pretenţiile civile către femeia lovită pe trecerea de pietoni nu au fost însă în totalitate admise, după cum se arată în motivarea sentinței, care a fost încărcată pe rejust.ro: „(…) persoana vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 150.000 de lei (…), sumă ce este argumentată de şocul emoţional puternic, perioadele lungi de recuperare şi refacere după cele trei intervenţii chirurgicale suferite. (…) Cât priveşte cuantumul acestor daunele morale, instanţa apreciză că suma solicitată de partea civilă cu acest titlu sunt mult prea mari raportat la realitatea economică şi socială a ţării noastre, astfel încât le va cenzura corespunzător. Rolul daunelor morale nu este acela de a măsura suferinţa părţii care le pretinde. Sumele acordate vizează un remediu şi nu o înlăturare a suferinţei, lucru de altfel imposibil. (…)

La data de 24.11.2022, inculpatul a depus la dosar două fotografii, ce reprezintă printscreen-uri din aplicaţia Facebook, în care apare partea civilă (…), în datele de 13.04.2021 şi 18.04.2021, în Egipt. (…) Instanţa reţine numărul mare de zile de îngrijiri medicale ce i-a fost stabilit din punct de vedere medico-legal persoanei vătămate prin raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză şi faptul că recuperarea a fost una de durată. Cu toate acestea, acordarea de daune morale nu trebuie să reprezinte pentru persoana vătămată o îmbogăţire fără justă cauză în urma unui eveniment nefericit a cărei victimă a fost. Astfel, deşi nu se poate nega faptul că partea civilă a suferit ca urmare a accidentului în care a fost implicată, fotografiile depuse de inculpat dovedesc că, la mai puţin de două luni de la incident, partea civilă a mers în concediu în Egipt”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?