Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Asociaţia ARCA reclamă dispariţia a circa 200 de cai sălbăticiţi din Deltă

Asociaţia Animal Rescue and Care (ARCA), parteneră a Vier Pfoten International, susţine că circa 200 de cai crescuţi în stare de libertate în zona Dranov din Delta Dunării au dispărut în ultimii ani şi cere o lege pentru aceste animale, iar autorităţile afirmă că în ultima lună au aplicat cinci sancţiuni pentru transport ilegal de animale din Deltă. Preşedintele ARCA, Kuki Bărbuceanu, a declarat pentru AGERPRES că primul caz de transport ilegal de animale a fost documentat la finele lunii octombrie, iar la începutul lunii trecute a sesizat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „În zona Dranov, există nişte cai care trăiesc liberi de mai mulţi ani. Numărul lor era de 400-500. Acum, mai sunt 200 şi ceva, număraţi acum trei zile, cai care la un moment dat au intrat în aria de interes se pare a unor localnici care s-au gândit să facă nişte bani frumoşi. Din această vară au început să-i transporte spre un abator. Problema este cine e proprietarul acestor cai”, a menţionat preşedintele asociaţiei ARCA.

Bărbuceanu a comparat situaţia cailor din zona Dranov cu cea a cailor din Letea de acum 11 ani şi a menţionat că, practic, nu există condiţii legale pentru transportul animalelor pe apă. „Nu există niciun fel de barjă, de gabară sau mijloc de transport pe apă autorizat pentru cabaline. Dubele în care erau mai departe transportaţi pe uscat nu au cum să fie autorizate pentru transportul oricărui animal. (…) Legea spune astfel: caii neîmblânziţi nu se transportă în număr mai mare de patru capete pe transport, iar pe gabară au fost vreo 25 de cai”, a mai spus Kuki Bărbuceanu. El a adăugat că la începutul lunii trecute a sesizat autorităţile cu privire la situaţia cailor din zona Dranov şi a menţionat că în ultima perioadă nu s-a schimbat nimic, ultimul transport ilegal de animale fiind efectuat la finele săptămânii trecute. În opinia lui, este nevoie de o lege care să stabilească situaţia animalelor crescute în stare de libertate în Deltă. (…)

La rândul său, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), a emis luni un comunicat de presă conform căruia joi, 8 decembrie, un cetăţean din comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Tulcea, a fost identificat în timp ce transporta cai fără documente legale, animalele neprezentând însă răni în urma transportului. În exploataţia cumpărătorului, au fost găsite 61 de animale, pentru care proprietarul nu a putut oferi documente sanitar-veterinare, motiv pentru care a fost sancţionat cu amendă de 6.000 de lei. (…)

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), pentru nerespectarea legislaţiei privind transportul animalelor, începând de luna trecută până luni dimineaţa, au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 21.000 de lei, în baza hotărârii de Guvern nr. 94/2005 şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2010. (…) Şeful Departamentului Zoonoze al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Ştefan Răileanu, consideră atât caii, cât şi bovinele care cresc în stare de libertate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării un tezaur genetic, motiv pentru care studenţi din străinătate vin să cerceteze cabalinele din zonă. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?