Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Maistrul militar Andrei Dumitru Nistoroiu, de la Detașamentul de Pompieri Focșani

Astăzi, vom afla povestea lui Andrei Dumitru Nistoroiu, maistru principal I, grupa II, mai precis șef de garaj la Detașamentul de Pompieri Focșani din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ (ISU) al județului Vrancea. Născut și crescut în Focșani, într-o familie „bine înrădăcinată în sistemul militar‟, după absolvirea Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau‟ Focșani, vrânceanul a urmat exemplul tatălui care, „la acea vreme era cadru militar activ‟, și s-a înscris la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu‟ Boldești.

La Boldești, timp de doi ani, m-am pregătit pentru încadrarea pe funcție de maistru militar auto. După 2010, în momentul în care am terminat școala, cel mai apropiat post de casă a fost la Detașamentul de Pompieri Onești, unde am stat 1 an și jumătate. În 2012, prin transfer, am reușit să ajung la ISU Vrancea unde inițial am fost încadrat ca maistru prinicipal I, grupa II la Serviciul Logistic, iar ulterior am fost încadrat pe funcția actuală de șef de garaj. De când sunt la Detașamentul de Pompieri Focșani, datorită naturii funcției, am îndeplinit periodic și funcția de șef gardă intervenție, participând la intervenții. În ceea ce privește atribuțiile unui șef de garaj, acestea țin în mod direct de evidența și gestionarea tuturor elementelor de tehnică de intervenție, de la cea mai mică unealtă pe care o folosesc colegii la intervenție, până la cea mai complicată autospecială. Mă ocup de mentenanță și de buna funcționare a tehnicii, inclusiv de anvelope, carburanți, revizii, reparații, ITP, asigurări RCA, asigurări CASCO, repararea defecțiunilor, instruirea colegilor cu privire la tehnica existentă și tehnica nou adusă astfel încât atunci când se pleacă la intervenție să nu fie probleme‟, explică Andrei Nistoroiu.

Muncă, pasiune, responsabilitate

Pe lângă echipaj, o intervenție reușită are nevoie și de tehnică. Iar maistrul militar Andrei Nistoroiu este omul care se asigură că tehnica din dotarea Detașamentului de Pompieri Focșani este bine întreținută și că toți colegii care pleacă la intervenție nu întâmpină dificultăți odată ajunși la fața locului. Nu este deloc ușor, însă atunci când lucrezi cu pasiune și responsabilitate, roadele muncii vin mai ușor.

Așa cum colegii sunt instruiți cu privire la tehnică de Andrei Nistoroiu, și el participă la diverse cursuri de specializare. „Pentru buna desfășurare a activității, în 2014 am urmat un curs de îmbuteliator fluide sub presiune, pentru că pompierii au acele aparate de respirat cu care intervin în zonele inundate cu fum, aparate care nu pot fi utilizate de oricine. Însă, instruirile apar permanent, pe tot parcursul anului, de fiecare dată când apare o tehnică de intervenție nouă‟, spune pompierul.

În ultimii ani, „tehnica de intervenție a început să-și înnoiască puțin vârsta. În 2016/2017 au început să apară autospeciale noi, dar încă avem un anumit procent de îmbătrânire la autospecialele care sunt de producție autohotonă și pentru care așteptăm să apară înlocuitori din generație nouă. Cea mai veche autospecială care încă mai este folosită la intervenții a fost fabricată în 1990, iar cea mai nouă este o autospecială de lucru cu apă și spumă, an fabricație 2022, cu o capacitate de 10.000 de litri. Trebuie menționat faptul că uzura unui autovehicul utilizat în condițiile intervenției este foarte diferită față de uzura unui autovehicul care circulă în condiții normale pe drumurile publice. Gradul de deteriorare este mult mai mare din cauza condițiilor în care sunt utilizate autospecialele la intervenții‟, atrage atenția maistrul militar.

Un „morman de haine și scânduri‟…

Aproape toți colegii maistrului militar Andrei Nistoroiu pe care i-am prezentat în cadrul rubricii „Poveștile oamenilor în uniformă‟ ne-au spus că fiecare misiune la care participă are particularitățile ei. Dacă una te marchează din cauza pierderilor omenești, alta îți provoacă un sentiment de neputință când vezi pagubele materiale provocate de incendii, inundații sau alte nenorociri. Însă cel mai greu este atunci când pomperii intervin în timpul liber în situații în care „o trusă de prim ajutor din mașină‟ nu este de ajuns pentru a acorda ajutorul medical necesar.

În toamna anului 2015, în timp de mă întorceam de la Brașov cu soția și doi prieteni, pe raza localității Haret, am fost prima mașină care a oprit după un accident în care un autoturism a lovit o căruță. Fiind noapte, undeva în jurul orei 22:00, inițial am văzut un morman de haine și scânduri pe șosea. Am coborât singur, pentru că soția și cei doi prieteni s-au speriat. În căruța respectivă erau 11 persoane, însă patru dintre ele au decedat. Am luat legătura cu colegii din Dispecerat, le-am spus cine sunt și au direcționat către locul intervenției atât ambulanțe de la toate cele patru subunități ISU, cât și de la sediile SAJ. A fost activat planul roșu de intervenție. Victimele din căruță au fost împrăștiate pe o rază foarte mare. Mi-a fost foarte greu să le pot contoriza. Era o imagine de coșmar. Atunci cred că a fost cea mai marcantă intervenție. Din păcate, au fost și copii implicați. Imaginea era cu atât mai dureroasă, cu cât eram în timpul liber și nu aveam echipamentele necesare. Am încercat să vorbesc cu victimele, să le liniștesc, să nu-și agraveze leziunile, să constat

decesul în cazul persoanelor care aveau leziuni incompatibile cu viața. Iar când a venit prima ambulanță, mi-a crescut inima‟, povestește, vizibil afectat, Andrei Nistoroiu.

Fiind noapte, acel sector de drum nu era foarte circulat, astfel că de la momentul în care pompierul a oprit mașina pentru a vedea ce s-a întâmplat, și până au ajuns și alți participanți la trafic, a durat ceva. De altfel, într-o situație de acest fel, timpul trece altfel… secundele parcă devin ore, iar șocul pe care-l ai când vezi teribila scenă care se derulează în fața ta este cumva înlocuit cu adrenalina care te îndeamnă să intervii.

Întorcându-se pe firul amintirilor, Andrei Nistoroiu povestește cum în primul an de după școala militară, când activa la Onești, se deplasa cu doi colegi într-o localitate apropiată pentru a lua „niște materiale‟ și au ajuns la locul unui accident rutier frontal. „A rezultat o victimă, pasager dreapta care a intrat în stop cardio-respirator. Am coborât toți trei din mașină și am ajuns în același timp cu ambulanța. Cu toate că era deja un echipaj prezent, am oferit și noi sprijin. Țin să precizez că în timpul școlii militare am făcut cursul complet de prim-ajutor calificat așa cum fac colegii noștri care lucrează zilnic pe SMURD‟, spune Andrei Nistoroiu.

În cazul unui accident rutier soldat cu victime este importantă acordarea primului ajutor însă persoanele necalificate ar trebui să sune repede la 112 și să nu intervină dacă nu au cunoștințe medicale. De ce?! Leziunile victimelor pot fi agravate în urma unei manevre greșite. „În august 2019, aflându-mă cu trei colegi în mașină, în zona Oreavu ne-am oprit pentru a acorda ajutor în urma unui accident rutier între un autovehicul și o motocicletă. Au rezultat două victime, bărbat și femeie, ambii de pe motocicletă. Eliminarea căștii de protecție a motociclistului implicat într-un accident rutier, este foarte periculoasă pentru că în urma loviturii riști să-i agravezi o posibilă fractură a coloanei cervicale. Pentru că eram în timpul liber și nu aveam echipamentul, am sunat la 112 și am cerut sprijinul colegilor, iar până la momentul sosirii lor la fața locului, am liniștit victimele și ne-am asigurat că nu-și agravează leziunile‟, povestește maistrul militar.

Când vorbește despre profesia lui, satisfacția i se citește pe chip. Îi place ceea ce face și nu se dă înapoi de la nimic. Așa cum nici în vara lui 2020 când, în urma ploilor torențiale, pasajul Vâlcele s-a transformat într-un lac, și un „cetățean decide să treacă cu microbuzul de transport persoane pasajul și rămâne blocat‟, Andrei Nistoroiu a decis să intervină. „Cunoscând micile detalii și posibilățile tehnicii de intervenție, știam că pe o anumită tehnică de intervenție sunt montate niște trolii cu capacitate puternică de tragere. M-am oferit să mă deplasez împreună cu conducătorul auto ca să scoatem microbuzul. Microbuzul era în mijlocul apei și cineva trebuia să ajungă acolo să monteze cârligul. Am decis să mă duc eu. Locul în care trebuia agățat cârligul era sub apă. M-am scufundat și am reușit să scoatem microbuzul. Aș face-o oricând fără timp de gândire‟, spune Andrei Nistoroiu.

În vara anului viitor, pompierul își va lua licența în Inginerie mecanică la Universitatea „Transilvania‟ Brașov. Cu această ocazie speră că va putea avansa în carieră, pe un post de ofițer, însă tot pe partea de tehnică. Le este recunoscător colegilor pentru „dedicarea cu care-și fac treaba‟ și este bucuros că face parte din marea familie ISU Vrancea. „Atunci când faci ceea ce-ți place, tot ce pare greu devine ușor, tot ce pare greu devine realizabil, iar cariera de militar are satisfacții personale greu de egalat. E o onoare că lucrez aici, la ISU Vrancea, și mă bucur că la un moment al vieții mele am luat deciza să merg pe acest drum‟, conchide Andrei Nistoroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?