Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Sucurile, cazarea la hotel, mâncarea la restaurante și la catering, mai scumpe de la 1 ianuarie 2023

Sucurile, mâncarea la restaurante și la firmele de catering se vor scumpi de la 1 ianuarie 2023 când vor intra în vigoare noile cote de TVA pentru aceste produse. Cea mai mare creștere este la băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99, mai exact băuturile îndulcite și aromatizate unde cota de TVA va fi de 19%, față de 9% în prezent.

Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Vrancea au anunțat și că de la 1 ianuarie 2023 se va aplica o cotă de 9% TVA, în loc de 5%, pentru cazarea în sectorul hotelier, servicii restaurant, catering. În schimb, se va menține o cotă de 5% pentru lemnele de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare livrate persoanelor fizice și persoanelor juridice, măsura fiind valabilă până la 31 decembrie 2029. De asemenea, cu o cotă de 9% se vor taxa și îngrășămintele chimice și pesticidele chimice utilizate în agricultură, care se vor reglementa prin ordin comun Ministerul Finanțelor/ Ministerul Agriculturii.

Modificări vor fi și la cota de 5% care se aplică la achiziția locuințelor. Astfel, de la 1 ianuarie, cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, pentru o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA. „Cota de 5% se aplică pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice”, arată AJFP Vrancea. Până acum, numărul locuințelor cu o valoare mai mică de 450 mii lei, care se puteau achiziționa de o persoană fizică, cu o cotă de 5% TVA, era nelimitat.

Prin derogare de la prevederile de mai sus, în anul 2023, cota redusă de TVA de 5% se aplică și pentru: a) livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice, dacă au încheiat până la 1 ianuarie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea de astfel de locuințe; b) livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 600.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat până la 1 ianuarie 2023 acte juridice între vii care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe”, arată reprezentanții AJFP Vrancea.

Sursa foto: Andrea Piacquadio – pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?