Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Care sunt modificările la Declaraţia Unică

Finanțiștii au anunțat modificările făcute la noul formular 212 al Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice care trebuie depus până la 25 mai. Formularul este disponibil gratuit pe site-ul ANAF și va fi utilizat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu anul 2020, precum şi pentru declararea impozitului pe veniturile estimate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu anul 2021.

Formularul valabil pentru acest an conține secțiuni distincte pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate pentru indemnizațiile prevăzute de O.U.G. 30/2020 și O.U.G. 132/2020; au fost introduse rândurile necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii 153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit; au fost eliminate rubricile referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic și a fost actualizat „Sumarul obligaţiilor privind impozitul pe venitul realizat şi contribuţiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul I din formular. În ceea ce privește contribuțiile sociale, modificările se referă în principal la recalcularea acestora în cursul anului fiscal.

Declarația unică se depune până la data de 25 mai. În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice, Declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului/încheierii contractului între părți, precizează reprezentanții AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?