Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Consiliul Județean pierde trei milioane euro pentru reabilitarea Casei Apostoleanu

Consiliul Județean riscă să piardă o finanțare europeană de 3,2 milioane euro pentru reabilitarea Casei Apostoleanu din cauza disputelor juridice dintre fostul proprietar și procuratorul Maricel Cosor. Monumentul istoric denumit „Casa Apostoleanu“, locul unde a fost semnat Armistiţiul dintre România şi Puterile Centrale, trebuia să fie reabilitat printr-un proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020. Valoarea proiectului a fost estimată la 3,2 milioane euro. Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a anunțat joi că, din cauza disputelor juridice referitoare la proprietatea imobilului, proiectul nu va mai fi implementat și vor fi pierduți acești bani. S-a ajuns în această situație din cauza disputelor juridice existente între fostul proprietar al casei, Tatiana Cecilia Apostoleanu și Maricel Cosor, procuratorul care s-a ocupat de recuperarea proprietăților moștenitoarei. Disputa între cele două părți este mai veche, cu zeci de procese în instanțele de judecată vrâncene. Una dintre spețe vizează contractul de uzufruct, prin care titularul dreptului de uzufruct asupra tuturor imobilelor retrocedate lui Apostoleanu devenea Maricel Cosor. Acesta susține că a câștigat procesele cu Tatiana Cecilia Apostoleanu referitoare la contractul de uzufruct și astfel are dreptul asupra clădirilor retrocedate acesteia. Procuratorul Maricel Cosor acuză mai multe nereguli și spune că va renunța la acțiunile în instanță doar când îi va fi achitat uzufructul. „Uzufructul este al meu, este munca mea de 15 ani de zile și nu renunț. Solicit anularea contractului de vânzare cumpărare. Dacă vor clădirea să achite cote de 40%, cât reprezintă uzufructul. Să îl calculeze și să îl achite”, ne-a spus Maricel Cosor.

Administrația județeană a achiziționat în februarie 2018 terenul pe care se află „Casa Apostoleanu“. Consiliul Județean Vrancea a aprobat cumpărarea dreptului de proprietate al Tatianei Cecilia Apostoleanu pentru o suprafață de teren de 4000 mp. Este vorba de terenul deținut în co-proprietate cu Consiliul Județean și pe care se află imobilul „Casa Apostoleanu”, monument istoric situat în Focșani, strada Cuza Voda nr. 50, în curtea Spitalului Județean. Achiziția terenului a venit după ce administrația județeană a primit, din partea Tatianei Cecilia Apostoleanu, dreptul de proprietate în cotă indiviză de 1/2 a imobilului „Casa Apostoleanu” cu titlu de donație.

Tatiana Cecilia Apostoleanu este unul din urmașii proprietarului clădirii, magistratul și omul politic Gheorghe Apostoleanu. Hotărârea de acceptare a donației a fost aprobată de plenul Consiliului Județean Vrancea. La acea ședință a fost prezentă și Tatiana Cecilia Apostoleanu care a spus că și-ar dori să apuce să vadă acest imobil reabilitat și să devină muzeu. „Sunt unicul reprezentant al familiei Apostoleanu și dăruiesc această parte a casei Focșaniului și județului Vrancea unde străbunii soțului meu au muncit pentru bunăstarea populației, iar oamenii care au muncit pe moșiile acestei familii au fost răsplătiți întotdeauna pentru munca lor. Aș dori ca această casă să devină muzeu cu o mică placă «Casa Apostoleanu» în amintirea celor care au fost. Aș dori să faceți cât se poate de repede că să pot să văd și eu această casă așa cum a fost înainte”, a precizat Tatiana Cecilia Apostoleanu.

Regii Carol I și Ferdinand I au fost găzduiți în acest imobil

Imobilul Casa Apostoleanu are o importantă însemnătate pentru județul Vrancea, făcând parte din ansamblurile arhitecturale caracteristice arhitecturii urbane de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici au fost găzduiți, de mai multe ori, regii Carol I și Ferdinand I, în timpul vizitei făcute la Focșani în anul 1912. În timpul Primului Război Mondial, casa a fost preluată de Comandamentul Armatei Române. La 26 noiembrie / 9 decembrie 1917, în această clădire s-a semnat Armistițiul dintre România și Puterile Centrale. În anul 1950, clădirea a fost naționalizată și trecută în patrimoniul Spitalului Județean Focșani, care a înființat aici Secția de Chirurgie. Ulterior, aici și-a desfășurat activitatea Secția de Reumatologie, până în anul 2000, când a fost retrocedată moștenitorilor familiei Apostoleanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?