Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Două locuințe distruse de incendiu, la Poiana Cristei și Broșteni

BULETIN INFORMATIV

Două locuințe distruse de incendiu în weekend la Poiana Cristei și Broșteni

În perioada 28 – 30 octombrie a.c., echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au acționat la 47 intervenții, dintre care: 6 incendii la proprietăți sau gospodării ale populației, 3 incendii de vegetație, 30 cazuri ajutor medical de urgență și 2 acțiuni de asistență a persoanelor aflate în dificultate. De asemenea, echipajele pompierilor profesioniști au mai executat 2 misiuni de asigurare zonă, 5 misiuni de recunoaștere, verificare și informare preventivă și 1 deplasare fără intervenție.

Una din situațiile relevante menționate anterior a avut loc în data de 30 octombrie a.c., la ora 20:00, când pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din satul Târâtu, comuna Poiana Cristei. Imediat, la fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la acoperișul locuinței, pe o suprafață de circa 100 mp. Pentru lichidarea incendiului s-a acționat, în jur de 90 minute, în cooperare cu SVSU Poiana Cristei. În urma incendiului, provocat cel mai probabil din cauza fumatului în loc nepermis sau neprotejat corespunzător față de materialele combustibile, au ars: acoperișul locuinței pe o suprafață de 100 mp, bunuri de uz casnic, mobilier și îmbrăcăminte din 2 camere de locuit.

Duminică, un alt incendiu de amploare a distrus o gospodărie din comuna Broșteni. La locul evenimentului, anunțat prin apel la numărul unic 112, în jurul orei 20:15, s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Forțele de intervenție au acționat în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Odobești și Broșteni, pentru stingerea incendiului care se manifesta pe o suprafață de aproximativ 250 mp, cuprinzând acoperișul locuinței și o anexă. Din cercetările efectuate, se pare că, evenimentul s-a produs cel mai probabil din cauza unui mijloc de încălzire nesupravegheat ori supraîncălzit.

Având în vedere evenimentele din ultima perioadă și faptul că sezonul rece determină o creștere a numărului incendiilor produse de mijloacele de încălzire cu defecțiuni, improvizații ori pentru că sunt lăsate nesupravegheate, pompierii vrânceni vă recomandă următoarele:

– evitați supraîncălzirea sobelor, deoarece prin căldura radiată acestea pot aprinde obiectele din jur;

– supravegheați permanent focul;

– nu aprindeți focul în sobe cu ajutorul lichidelor inflamabile;

– evitați introducerea, în coșuri și burlane, a elementelor combustibile ale acoperișului sau planșeului;

– curățați de funingine coșurile de evacuare a fumului;

– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;

– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;

– nu folosiți instalații de gaz improvizate;

– nu lăsați aparatele de utilizat gaze naturale, în funcțiune, nesupravegheate;

– dacă simțiți miros de gaz, nu utilizați surse de aprindere cu flacără (chibrituri, brichete, etc.), nu aprindeți lumina și deschideți ferestrele pentru aerisire.

În afara situaţiilor prezentate, în ultimele 72 de ore, forţele de intervenţie din cadrul I.S.U. Vrancea au acţionat pentru stingerea a 3 incendii de vegetaţie uscată care au afectat suprafeţe de teren cuprinse între 2 şi 5 ha. Evenimentele au avut loc în comuna Cârligele, comuna Urechești și sat Odobasca (comuna Poiana Cristei). Astfel, în comuna Cârligele au ars 2 ha de vegetaţie uscată, în comuna Urechești 5 ha și în satul Odobasca (comuna Poiana Cristei) 5 ha.

Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!”

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Când arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se impune ca măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, aceasta se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, care este emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Experiența anilor trecuți ne-a demonstrat că arderile necontrolate sunt un adevărat pericol, atât pentru viața oamenilor și animalelor, cât și pentru mediul înconjurător.

Cetățenii trebuie să aibă în vedere faptul că atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice sunt obligate, prin lege, să respecte în orice împrejurare normele de prevenire şi stingere a incendiilor. În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să se anunțe evenimentul, în cel mai scurt timp posibil, la numărul de urgențe 112.

Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă se acționează la timp și se intervine corect. De aceea, este bine ca cetățenii să se informeze dinainte asupra pericolelor cu care se pot confrunta și să-și însușească măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.

În acest sens, informații se pot obține de pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit”, consultând ghidurile privind modul de comportare în situații de urgență la următorul link: https://fiipregatit.ro

Sursa text și foto: Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea,

31 .10.2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?