Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plt.adj.-șef Titi Florentin Leica, jandarmul-artist

A descoperit desenul și pictura încă din copilărie, doar că viața de adult i-a purtat pașii spre o carieră militară. Este mândru de tot ce a realizat în calitate de militar, însă nu a ignorat nici latura sa artistică, iar în prezent își dorește să intre în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Aceasta este doar o mică parte din povestea plutonierului adjutant șef Titi Florentin Leica, operator 112 în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea. 

S-a născut și a crescut în Focșani, primind o educație aleasă atât din partea mamei care a fost educatoare, cât și din partea tatălui care a lucrat la bancă. După absolvirea Liceului nr. 4 Focșani, profil desen tehnic, plt. adj. șef Florentin Leica a ales să plece în străinătate. „Voiam un trai mai bun, cu toate că aveam ce-mi trebuia, tata lucra la bancă, mama era educatoare, dar așa am gândit atunci. N-am stat decât doi ani, apoi m-am întors, pentru că îmi era greu acolo‟, recunoaște vrânceanul. Când s-a întors în țară, a plecat direct în armată, la Buzău, iar după efectuarea stagiului militar a lucrat la o societate din Focșani. „Prin 2000 m-am angajat la MApN, mai precis la Unitatea Militară 01548 Focșani. N-am fost plecat în misiuni internaționale. Ele au început după ce am plecat de la unitatea respectivă‟, spune plt. adj. șef Florentin Leica.

20 de ani de Jandarmerie…

În 2002, aflând că s-au scos la concurs posturi în cadrul IJJ Vrancea, vrânceanul a participat la examen și a fost admis, fiind repartizat la substația din Adjud. După o lună, plt. adj. șef Florentin Leica s-a transferat la Focșani, în urma unui alt examen. „Din 2006 lucrez la Dispecerat ca operator 112. Până atunci am lucrat și în operativ, cele mai solicitante misiuni fiind inundațiile din 2005, dar și misiunile de asigurare și restabilire a ordinii și liniști publice în cadrul festivalurilor sau altor evenimente publice la care a fost nevoie de intervenția noastră‟, spune jandarmul.

Ca operator 112 te confrunți cu diferite situații, timpul fiind foarte important. Trebuie să știi cum să vorbești cu persoana care apelează astfel încât să obții informațiile de care ai nevoie pentru a putea trimite în teren sprijinul necesar rezolvării situației. Scandaluri, semnalări ale prezenței animalelor sălbatice, apeluri din partea minorilor martori la violența domestică și multe astfel de semnalări la 112 au fost gestionate în decursul anilor de plt. adj. șef Florentin Leica. „Munca cu omul nu este ușoară, însă noi suntem antrenați să facem față situațiilor întâlnite pe teren. Niciodată nu acționăm singuri, ci alături de colegi, iar experiența își spune cuvântul. Jandarmeria este o forță și vedem foarte bine că suntem solicitați la majoritatea misiunilor: inundații, zăpezi extreme, adunări publice, scandaluri… noi ne ocupăm de asigurarea și restabilirea ordinii și liniștii publice‟, spune jandarmul.

„Sunt artist!‟

În timpul liber, plt. adj. șef Florentin Leica este artist, și încă unul înzestrat cu talent la pictură. Recunoaște că desenul tehnic studiat în timpul liceului nu-l atrage foarte mult, însă, din 2010 a decis să acorde mai multă atenție picturii. Timp de trei ani a urmat cursurile Școlii Populare de Artă Focșani, la clasa de pictură, perioadă în care a avut și câteva expoziții alături de alți cinci colegi de școală. „Dar este greu să faci treaba aceasta dacă nu ești artist profesionist‟, spune vrânceanul, așa că în 2019 s-a înscris la facultate. Au urmat alți trei ani în care a studiat pictura în cadrul Facultății de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos‟ Galați. 

Anul acesta am terminat și sunt licențiat în arte. A fost solicitant și din punct de vedere financiar, dar și ca timp, pentru că trebuia să lucrez foarte mult, fiecare profesor îți dădea câte o temă, intrai în criză de timp… și muncă, și familie, și facultate. Însă, am reușit în cele din urmă. Acum tind spre o artă mai profesionistă și vreau să intru în Uniunea Artiștilor Plastici din România. În ziua de azi contează mai mult mesajul pe care-l transmiți, decât ce pictezi. Cel mai mult pictez pe pânză de dimensiuni destul de mari. Sper să fie bine. Am început deja cu expoziții, aici, la Focșani, dar am avut și la Căminul Artei, la București la începutul lunii octombrie. Vor urma și alte expoziții‟, spune încrezător jandarmul-artist.

Pictura este „tărâmul‟ în care jandarmul evadează, exprimându-și emoțiile și calmându-se totodată. Pictura a devenit parte din el, motiv pentru care își dorește să se perfecționeze. Nu este singurul artist din familie, din cei trei copii pe care-i are, gemenii sunt studenți în anul III la Arhitectură în București și, spune tatăl, au moștenit talentul pentru desenul tehnic. În ceea ce-l privește pe mezin, acesta ar înclina spre cariera miltiară, însă mai are timp de gândire până va crește. 

Plt. adj. șef Florentin Leica este dovada faptului că hobby-ul se poate completa frumos cu profesia atât timp cât găsești un echilibru între cele două. „Tinerilor aflați la început de drum le transmit să aibă încredere în ei și să fie devotați. Jandarmeria este o meserie respectabilă și frumoasă. Colegilor jandarmi le transmit următorul mesaj: dacă au pasiuni, să și le urmeze, cum am făcut și eu, să nu se lase bătuți. Și eu am avut momente grele, am vrut să renunț, am spus că nu fac față, dar m-am ambiționat și am reușit. Le transmit colegilor să-și urmeze calea pe care și-o doresc‟, conchide plt. adj. șef. Florentin Leica.

Îi dorim mult succes plt. adj. șef Titi Florentin Leica, atât în activitatea profesională, cât și în cariera artistică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?