Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plutonier adjutant Cătălin Ionuț Dumitrache, de la Jandarmeria Vrancea

Povestea pe care o vom afla astăzi este despre plutonierul adjutant Cătălin Ionuț Dumitrache, subofițer operativ principal în cadrul Serviciului de Ordine și Siguranță Publică, compartimentul de Prevenire și Combatere a Faptelor Antisociale al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Vrancea. Bărbatul s-a născut și a crescut în București, însă parte din copilărie și-a petrecut-o și la bunicii paterni din Golești. După absolvirea Liceului Tehnologic „Sfântul Pantelimon” București, la îndemnul tatălui care a fost cadru militar, plt. adj. Cătălin Dumitrache a participat la „concursul pentru încadrarea din sursă externă care s-a organizat la București în toamna anului 2007, pentru ocuparea unui post la jandarmi. Nu a fost ușor, ținând cont că au fost foarte mulți candidați, însă am trecut cu brio toate probele și am absolvit examenul final, fiind încadrat la Unitatea Specială 30 Jandarmi. După depunerea jurământului, am urmat un curs de inițiere în carieră de aproximativ opt luni, la Lugoj. În decursul celor opt luni am văzut ce înseamnă calitatea de militar jandarm, să ai obligații și îndatoriri, să respecți și să fii respectat și multe alte lucruri ce au constribuit la formarea mea profesională și nu numai. M-am adaptat la fiecare noutate, am învățat, m-am integrat ușor în această meserie, însă cele mai mari emoții le-am avut atunci când am auzit pentru prima dată imnul țării intonat pe platonul unității militare din Lugoj… a fost și este un sentiment aparte”, povesteşte jandarmul.

De pe băncile școlii, direct în mijlocul acțiunii…

La Detașamentul 2 Jandarmi din cadrul Unității Speciale 30 – Pază și Protecţie obiective diplomatice din București, tânărul spune că s-a format ca jandarm. În perioada în care a activat aici, a participat la multe misiuni specifice, de la cele de asigurare a desfășurării diferitelor evenimente diplomatice, vizite oficiale ale președinților de state, înalți demnitari, până la proteste spontane și alte situații care puteau aduce atingere obiectivului diplomatic. „Din 2013 până în 2015 am activat la Baza de Administrare și Deservire a Jandarmeriei. Aici am executat tot misiuni de pază, dar a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, adaugă jandarmul.

După ce în 2014 plt. adj. Cătălin Dumitrache s-a căsătorit cu aleasa inimii lui, focșăneancă la origine, în 2015 au decis împreună să se mute în Focșani, luând practic viața de la capăt. Nu regretă nici acum această alegere, spunând că astfel a ajuns să-și cunoască cea de-a doua „familie”, și anume IJJ Vrancea. „Am susținut un examen și am fost mutat în interes de serviciu la Detașamentul 3 Adjud unde am schimbat profilul, de la Pază și Protecție, am trecut la Ordine Publică. A fost o perioadă frumoasă, deși făceam naveta de la Focșani. Aici am activat aproximativ un an, după care am participat la concursul organizat de IJJ Vrancea pentru ocuparea unei funcții de subofițer în cadrul Serviciului Management Operațional pe care l-am trecut cu brio. În cadrul acestui serviciu, pe lângă munca de birou, am executat o bună perioadă de timp și servicii ca operator 112”, mai spune plt. adj. Cătălin Dumitrache.

Cu toate că a lucrat o perioadă scurtă de timp ca operator 112, jandarmul spune că atunci a învățat cât de important este calmul și cât de vital este să asculți cu atenție ceea ce-ți spune persoana de la celălalt capăt al firului care sună la 112 în situații critice. A preluat apeluri diverse, de la persoane care anunțau prezența animalelor sălbatice în apropierea locuințelor, până la scandaluri și alte situații extreme, însă un apel i-a rămas întipărit în minte. „O doamnă care se afla într-un parc din Focșani a sunt la 112 după ce a auzit o conversație într-un grup de persoane care plănuiau să fure dintr-un magazin din oraș. Am rămas cu doamna în telefon, am rugat-o să-mi dea cât de multe detalii poate, astfel încât să nu ridice suspiciuni acelor persoane, timp în care colegul meu dispecer mă auzea și vorbea cu echipajul de intervenție care-i îndruma pe colegi unde să meargă. Într-un final, colegii au prins respectivele persoane. Doamna ne-a mulțumit foarte mult pentru cooperare”, povestește plt. adj. Cătălin Dumitrache.

Provocările pandemiei de COVID-19

Din 2020, plt. adj. Cătălin Dumitrache activează în cadrul Serviciului de Ordine Publică și Siguranță Publică, compartimentul de Prevenire și Combatere a Faptelor Antisociale. „Aici am prins și perioada pandemiei. A fost foarte greu. La începutul pandemiei am activat în cadrul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției. Eram câte un lucrător din fiecare instituție: IPJ, IJJ, ISU, DSP și MApN. Noi luam contact cu persoanele care intrau în carantină sau care urmau să fie izolate la domiciliu, plus diferite alte spețe ce apăreau pe parcurs… era ceva nou. Pentru toți a fost greu, însă ne-am adaptat condițiilor”, spune acum jandarmul.

Febra” pandemiei s-a mai temperat puțin, însă la compartimentul de Prevenire, jandarmii au mereu activitate, de la „prevenirea faptelor antisociale; constatarea faptelor de natură penală și întocmirea actelor de sesizare a organelor de urmărire penală; constatarea contravențiilor, aplicarea sancțiunilor contravenționale; probarea faptelor antisociale; executarea mandatelor de aducere; administrarea evidențelor electronice operative specifice activității de prevenire și până la combaterea faptelor antisociale”.

Acestor atribuții li se mai adaugă și cele de informare a persoanelor de diferite vârste cu privire la anumite pericole la care se pot expune pe fondul consumului de droguri, traficului de persoane, delincvenței juvenile, victimizării minorilor și comportamentului în diferite medii. „Pe această linie de muncă, noi cooperăm foarte bine și cu colegii din cadrul IPJ Vrancea cu care executăm asemenea activități de prevenire la diferite evenimente, în școli, licee și la adunările cultural artistice”, spune plt. adj. Cătălin Dumitrache.

Jandarmul spune că fiecare misiune este diferită. Își amintește cu drag de misiunea de asigurare a ordinii publice de la Summit-ul NATO din 2008, de misiunea de la un meci de handbal masculin desfășurat la Sala Polivalentă din Focșani dintre Dinamo București și Steaua București, însă cea care l-a emoționat este misiunea de asigurare a ordinii publice de la Iași, din 2019, când Papa Francisc a venit în România.

Marea familie a jandarmilor vrânceni

Despre colegii lui, plt. adj. Cătălin Dumitrache are numai cuvinte de laudă. Spune că a fost primit „foarte bine”, indiferent unde a lucrat în cadrul acestui inspectorat și că a întâlnit „oameni foarte bine pregătiți, oameni de calitate de la care am avut ce să învăț. De la colegii din teren, până la șefi, toți au contribuit cu câte ceva la pregătirea mea profesională și nu numai. Am fost primit foarte bine, călduros și cu foarte multă susținere. Suntem ca o familie și asta se vede”.

Tinerilor care vor să urmeze o carieră militară, jandarmul le transmite că acest vis vine la pachet cu multă responsabilitate, dar și cu multe satisfacții. Colegilor le dorește să fie sănătoși și speră să formeze aceeași echipă frumoasă și în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?