Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Bătaie în incinta unei societăți din Câmpineanca, de la o salcie

Doi vrânceni au ajuns la violențe fizice din cauza unei sălcii care se afla în curtea unei societăți din Câmpineanca, și pe care unul dintre aceștia voia să o taie. De aici, cel care ar fi sărit la bătaie a fost condamnat luna trecută la plata unei amenzi penale, în condițiile în care inițial, procurorii au considerat că acuzațiile nu erau atât de grave încât să se ajungă la judecată. Incidentul a avut loc în februarie 2019, când partea vătămată a luat decizia să apeleze la un bărbat care să taie salcia respectivă, motiv pentru care inculpatul și-ar fi pierdut cumpătul și l-ar fi lovit cu pumnul în zona feţei, după care l-a ameninţat cu moartea. Deși inculpatul nu a recunoscut că s-a ajuns până acolo, bărbatul care venise să taie salcia a confirmat că partea vătămată fusese lovit în zona feţei, că a căzut pe spate şi s-a lovit cu capul poartă. Mai mult, martorul a arătat că, după acest incident, inculpatul ar fi căutat un topor, afirmând că îi va tăia gâtul părții vătămate. Vrânceanul a povestit o altă variantă, anume că a avut o altercaţie cu persoana vătămată pe fondul unor discuţii contradictorii, dar fără să îl amenințe, ci doar l-a apucat de gulerul de la haină şi l-a lovit cu palma peste obrazul drept.

La câteva luni după incident, procurorii au dispus clasarea cauzei în ceea ce privește ameninţarea, iar pentru lovire s-a dispus renunţarea la urmărirea penală. Judecătorul de cameră preliminară a respins însă cererea de confirmare a ordonanţei de renunţare la urmărirea penală, iar pe de altă parte s-a admis plângerea împotriva soluţiei de clasare şi s-a dispus trimiterea cauzei la procuror. Motivarea, așa cum apare pe rejust.ro, a fost aceea că „între cele două părţi există o stare conflictuală care a pornit de la probleme juridice legate de drepturile asupra unui imobil. Suspectul l-a lovit cu pumnul în maxilar pe persoana vătămată şi doar intervenţia martorului l-a oprit. Între cele două părţi au existat mai multe astfel de episoade şi este necesar să se acţioneze mai ferm. Adoptarea unei soluţii blânde nu poate decât să încurajeze cele două părţi să continue astfel de acte şi există riscul ca situaţia să degenereze”.

Dosarul a ajuns din nou în instanță, cu un rechizitoriu, iar partea vătămată a arătat că vrea 35.000 euro daune morale, cerere respinsă: „(…) condamnă pe inculpatul inculpatul (…), pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, la o pedeapsă de 3.000 lei amendă penală (150 de zile amendă X 20 lei); ameninţare, la o pedeapsă de 1.500 lei amendă penală (150 de zile amendă X 10 lei). (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 3.000 lei amendă penală, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite (respectiv 500 lei amendă penală), stabilind astfel în sarcina inculpului (…) o pedeapsă de 3.500 lei amendă penală. 

(…) admite acțiunea civilă formulată de Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani şi obligă pe inculpatul (…) la plata sumei de 360 lei – reprezentând despăgubiri materiale (contravaloarea cheltuielilor ocazionate cu spitalizarea), cât și la plata dobânzilor legale aferente calculate de la data producerii prejudiciului până la achitarea integrală a debitului. Respinge acțiunea civilă formulată de persoana vătămată (…) ca neîntemeiată/ nedovedită. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 1.000 lei (din care 500 lei din faza urmăririi penale şi 500 lei din faza judecății), cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”.

Sursa foto: Mupfel80 – Pixabay 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?