Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Prețul pentru închirierea locurilor de parcare în Focșani se va majora. Sunt 11.500 de locuri la aproximativ 52.000 de mașini

Prețul plătit de focșăneni pentru închirierea unui loc de parcare în municipiu va crește în perioada următoare, dat fiind că la suma care se aplică în prezent se va adauga și TVA-ul. Aceasta pentru că Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani a devenit plătitoare de TVA, iar în momentul în care această modificare va intra în vigoare, se va schimba și prețul care se aplică în prezent – adică 120 de lei pe an. De menționat că noul cost nu este „problema” celor care deja au încheiat contracte pentru închirierea locurilor de parcare, prețul nou urmând a fi aplicat contractelor care vor fi semnate după intrarea în vigoare a modificărilor. Acest amănunt a fost adus în discuție joi, în cadrul ședinței de Consiliu Local Focșani, în momentul în care se discuta pe proiectul privind aprobarea inventarierii și clasificării unor parcări și locuri de parcare din municipiu, și în contextul în care consilierul Costel Bîrsan s-a arătat nemulțumit de mai multe aspecte ale activității „Parking”. 

Că societatea Parking nu mai are în grijă de ceva timp parcările nu a mai contat, în final consilierul PNL fiind singurul care a dat un vot negativ pe proiect. Motivele acestuia au fost expuse pe larg, plecând de la faptul că Parking este „un parazit” dar și că, totodată, DDSP ar trebui să facă parcări subterane și supraetajate, dat fiind că, așa cum a subliniat primarul Cristi Valentin Misăilă, în municipiu avem aproximativ 11.500 de locuri de parcare la aproximativ 52.000 de mașini înmatriculate la primărie. Consilierul Bîrsan a opinat că locurile de parcare, chiar dacă sunt închiriate, ar trebui lăsate cumva „la liber”, atrăgând atenția și că 5 lei luați pentru o oră de parcare este enorm – deși prețul real este de 2 lei. Totodată, consilierul crede că ar fi mai corect ca, în momentul în care un loc de parcare nu este ocupat fizic, oricine să poată parca, pe bază de tichet. Pentru că, spune consilierul, locurile de parcare din municipiu sunt în general libere, chiar dacă sunt închiriate.

După ora 17.00, locurile de parcare aparțin exclusiv celor care le-au închiriat. Dar dacă mergeți după ora 17.00 prin oraș, o să vedeți o mulțime de locuri de parcare plătite, cu contract, care sunt goale și care nu pot fi folosite de cei care vin în vizită sau cei care nu au norocul să aibă un loc de parcare. Haideți să modificăm acest regulament al parcărilor, astfel încât un loc de parcare să poată fi ocupat de oricine are un contract cu acest Parking. Am găsit un loc de parcare liber, îl ocup, pe baza unui tichet pe care îl plătesc, și cel care vine găsește sau nu găsește (loc de parcare – n.r.), în funcție de ora la care sosește în oraș. (…) Lumea pleacă la țară, în concediu… fiecare se duce unde vrea, nu stă acasă. Sunt o mulțime de locuri de paracre care vor rămâne goale. Cei care vin nu vor îndrăzni să parcheze acolo”, a opinat Costel Bîrsan. 

În replică, primarul a arătat că regulamentul la care se face referire poate fi modificat, însă nu ar fi tocmai în beneficiul focșănenilor de bună-credință, dat fiind că aceste contracte de închiriere a locurilor de parcare au apărut tocmai pentru a le da siguranța „că, atunci când vin de la serviciu sau din altă parte, după ora 17.00, nu trebuie să alerge să caute un loc de parcare”. În plus, a atras atenția acesta, toți banii care vin din închirierea locurilor de parcare ajung la bugetul municipalității. 

În acest moment Parking este în dizolvare. Serviciul de gestiune a parcărilor, încă din luna mai, în baza unei hotărâri a Consiliului Local pe care cred că ați votat-o și dumneavoastră, este gestionat de Direcția de Dezvoltare. (…) Cetățenii vor să știe când ajung acasă că își găsesc locul liber și pot parca mașina. Acea loterie de care spuneți dumneavoastră – dacă găsesc sau dacă nu găsesc loc de parcare – și pentru acea loterie să mai și plătească… vă spun că va ieși un haos general, din cauza acestei imposibilități de a asigura deocamdată în municipiu un număr echivalent de locuri de parcare cu numărul de autovehicule înmatriculate. Ar însemna să facem foarte multe parcări supraetajate, iar bugetul local al municipiului Focșani nu poate suporta o asemenea investiție. Iar Guvernul României, Uniunea Europeană, nu finanțează asemenea tipuri de investiții. Da, finanțează doar acele parcări la periferia orașului, pe care le avem și noi în proiect. Avem două parcări de genul acesta în proiectare – 200 de locuri de parcare în Autogara actuală și încă 200 ce vor fi construite în viitoarea Autogară situată pe Calea Munteniei”, a explicat edilul municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?