Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Amendă și avertismente la 2 magazine Lidl din Focșani, în urma unor controale ale Protecției Consumatorilor

În cursul lunii august 2022, Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vrancea a efectuat o serie de acţiuni de control la supermarketurile din judeţ, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniu.

În acest context, au fost verificate 2 magazine Lidl din Focşani, la ambele magazine constatându-se abateri de la prevederile legale.

Comisarii CJPC Vrancea au sancționat contravenţional magazinele, cu o amendă în valoare de 10.000 lei şi 3 avertismente. De asemenea, a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme. Acestora li s-au adăugat măsuri de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Dintre neregulile constatate menționăm:

  • Utilizarea, la raionul de brutărie, a unor cuptoare neigienizate, cu resturi grosiere lipite de interiorul acestora, a unor tăvi neigienizate, cu resturi, a unor vitrine de expunere a produselor de patiserie proaspătă cu resturi alimentare grosiere

  • comercializarea unor produse neconforme de tipul: legume depreciate calitativ, produse devidate, care nu mai asigură siguranţa produsului, testere de apă de parfum la care nu se putea determina data de minimă durabilitate, respectiv data desigilării

  • utilizarea unei practici comerciale înşelătoare, respectiv comercializarea unor produse aflate în imediata apropiere a expirării datei durabilităţii minimale/datei limită de consum, cu reducere de preţ (30%), fără semnalizarea corespunzătoare la raft şi fără informarea completă şi corectă a consumatorilor, amestecate cu celelalte produse cu valabilitate mai mare.

  • o altă practică comercială înşelătoare constatată: la comercializarea fructelor şi legumelor, unele legume depreciate erau prezentate consumatorilor drept calitatea I, în timp ce unele dintre fructele comercializate aveau declarate la raft alte ţări de provenienţă decât cele reale, conform etichetelor de pe ambalaje.

Acţiunile de control vor continua şi în perioada următoare. CJPC Vrancea recomandă comercianţilor să ia toate măsurile pentru respectarea condiţiilor de manipulare, păstrare, depozitare a produselor alimentare, aşa cum au fost recomandate de producători, prin sistemul de etichetare, sau aşa cum sunt prevăzute de reglementările legale specifice, astfel încât să fie eliminat orice risc de depreciere a alimentelor.

CJPC Vrancea mulţumeşte consumatorilor pentru încrederea pe care o acordă instituţiei şi îi asigură că cercetarea reclamaţiilor înregistrate şi activitatea de supraveghere a pieţei sunt pe primul loc în interesele instituţiei.

Comisar şef adjunct, Dumitru Dilă

Comunicat de presă

sursă foto: playtech.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?