FOTO: Depistarea activă a tuberculozei a început în județul Vrancea

0
726

* Proiectul național Screening TB vizează 13 de comune vrâncene

* O caravană mobilă furnizează servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și

depistarea precoce a tuberculozei

Slobozia Bradului, Sihlea, Tâmboești, Chiojdeni, Gugești, Cotești, Vânători, Reghiu, Tifești, Vidra, Pufești, Pâunești, Homocea sunt comunele vrâncene vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei începând de marți, 16 august 2022. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București oferă servicii medicale gratuite vâncenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Vrancea este de 46,2 cazuri la suta de mii de locuitori situând județul în rândul celor cu incindență mare. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament, județul cel mai afectat este Olt cu o incindență de 65,5 la suta de mii de locuitori. La polul opus, cel mai mic număr de bolnavi e înregistrat în Harghita, 12,6 cazuri la suta de mii de locuitori.

Caravana Screening TB va străbate comunele anunțate vreme de o lună și jumătate și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

Slobozia Bradului – 16, 17, 18 august

Sihlea – 19, 22 august

Tâmboești – 23 august

Chiojdeni – 24 august

Gugești – 25, 26 august, 5 septembrie

Cotești – 6, 7 septembrie

Vânători – 8, 9 12 septembrie

Reghiu – 13 septembrie

Tifești – 14, 15, 16 septembrie

Vidra – 19, 20, 21 septembrie

Pufești – 22 septembrie

Păunești – 23, 26, 27 septembrie

Homocea – 28, 29, 30 septembrie

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp locuitorilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

De la demararea activității de screening al tuberculozei jumătate din județele Românie au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Județul Vrancea se va număra de luni printre acestea. Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe

calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitățile rurale este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 13 de comune vrâncene. Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se

realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT.

Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site- ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Vrancea, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Centrul Pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru

Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:

● Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)

● Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

● Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)

● Asociația SamuSocial din România

● Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)

● Fundația Romanian Angel Appeal- Apelul Îngerului Român (RAA)

Acest proiect este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București este cea mai prestigioasă instituție medicală din România, cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei.

Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experiență în peste 100 de proiecte și programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanțare internă și internațională.

Federația Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experiență de peste 17 ani în implementarea de proiecte adresate populației vulnerabile, pacienți cu HIV/SIDA și tuberculoză.

Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experiență îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienții cu tuberculoză.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here