Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

VIDEO și FOTO: Învățătoarea Mariana Ichim iese la pensie. Elevi ai Școlii „Ion Basgan‟ Focșani au realizat o expoziție pentru a-i spune „un mare mulțumesc”

Luni, la Muzeul „Unirii‟ din Focșani, a avut loc vernisajul expoziției „Călătoria Temerarilor‟, fiind expuse 100 de picturi realizate de talentații elevi ai clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială „Ion Basgan‟ din Focșani. Cei 32 de „pictori‟ în devenire sunt cea de-a 11 generație a învățătoarei Mariana Ichim, și cei pe care profesoara de desen Veronica Groper i-a ajutat să descopere tainele magicului tărâm al creației plastice. „Am colaborat cu doamna învățătoare Mariana Ichim de-a lungul a patru generații de elevi. Expoziția noastră intitulată «Călătoria Temerarilor» este, de fapt, un mare mulțumesc spus doamnei care acum iese la pensie. Clasa a IV-a A este ultima generație a doamnei învățătoare și ne-am gândit că este un mod de a-i spune mulțumesc și de a-i face plecarea aceasta mai frumoasă. Sunt compoziții plastice, compoziții decorative pline de culoare, de contrast, de elemente. Este, de fapt, tot ce au învățat ei pe parcursul a patru ani. Când am aflat că doamna va ieși la pensie, ne-am hotărât să organizăm acest eveniment. Toți cei 32 de elevi au realizat aceste 100 de desene cu toată dragostea pentru doamna învățătoare în ultimele două luni. Îi mulțumesc doamnei învățătoare pentru că am călătorit împreună în toți acești ani. Îi doresc să fie sănătoasă și să se bucure de pensie pentru că a muncit foarte mult și a avut generații deosebite‟, spune prof. Veronica Groper.

Emoții expuse pe hârtie…

Însoțiți de câțiva părinți, cei 32 de elevi de la clasa a IV-a A au intrat timid în Muzeul „Unirii‟ din Focșani, privind cu fascinație planșele expuse pe simeze. „Asta este planșa mea!‟, „Nu cred, doamna a expus și desenul meu!‟, „Wow, ce frumos au ieșit toate!‟, se auzea din loc în loc, în timp ce copiii se apropiau de planșe. Prof. Veronica Groper i-a numit „o clasă specială‟, adăugând faptul că desenele pline de culoare și voie bună reflectă, de fapt, personalitatea fiecărui mic artist.

Prezentă la eveniment, prof. Alina Dima, directorul Școlii „Ion Basgan‟ din Focșani, a spus că expoziția încununează „o muncă de ani de zile‟. „Vreau să văd în acest eveniment o activitate frumoasă, chiar dacă să zicem că ne despărțim de doamna învățătoare numai pe plan educațional, pentru că doamna va rămâne în colectivul nostru încă mult timp de acum încolo. Doamna va veni cu siguranță să ne viziteze și să ne mai îndrume, așa cum a făcut-o și în anii de activitate. Expoziția care s-a vernisat astăzi (n.r. luni) este o muncă de ani de zile. O parte din lucrări sunt aici, o parte la școală. Este frumos și sugestiv denumită «Călătoria temerarilor». În clasa pregătitoare, doamna a numit această clasă «Temerari» și, dacă ne gândim la semnificația cuvântului temerar, într-adevăr, li se potrivește foarte bine. Ei sunt niște copii isteți și curajoși, care au reușit în acești cini ani să învețe să-și expună pe hârtie sentimentele și, după cum se vede, sunt lucrări despre care n-ai spune că sunt făcute de copii. Sunt lucrări foarte frumos elaborate și minuțioase, realizate sub îndrumarea doamnei învățătoare Mariana Ichim și a doamnei profesoare Veronica Groper. Momentul de astăzi ne emoționează foarte tare pentru că doamna învățătoare Mariana Ichim își încheie o activitate lungă și glorioasă, dar sunt sigură că va rămâne în colectivul nostru în continuare‟, a declarat prof. Alina Dima.

Copleșită de emoții, învățătoarea Mariana Ichim a mulțumit elevilor săi, părinților, colegilor de catedră, conducerii Muzeului „Unirii‟ din Focșani și profesoarei Veronica Groper nu doar pentru că i-a învățat pe copii „cum să mânuiască pensulele, ci și să descifreze limbajul plastic‟ astfel încât să ajungă la aceste rezultate. „Se numește «Călătoria Temerarilor» pentru că am pornit de la niște creioane și o foaie de hârtie, și am ajuns în acest stadiu. Toate desenele sunt viu colorate, numai că tematica fiecăruia este diferită. Planșa lor a fost întotdeauna un loc de joacă, un tărâm de poveste, fie că vorbim despre peisaje de iarnă, primăvară, elogii aduse eroilor neamului sau despre celelalte evenimente pe care le-am marcat în fiecare an. Nu încap foarte multe desene aici, în realitate ele sunt mult mai multe. Dacă i-ați vedea cum lucrează, ați fi surprinși… este o imagine greu de descris în cuvinte. Este generația mea de 11, așteptările sunt de 11! Niciodată nu am lăsat și nici n-am preluat vreo clasă‟, a spus Mariana Ichim.

Învățătoarea Mariana Ichim încheie o frumoasă carieră didactică de 45 de ani, fiind parte a colectivului Școlii Gimanziale „Ion Basgan‟ Focșani din anul 1985. „Am avut o carieră frumoasă, copii deosebiți și colegi la fel de deosebiți. Colegilor le doresc să rămână la fel de frumoși și de profesioniști așa cum îi știu. Sper să reușească mai mult decât am reușit eu, pentru că acesta este sensul evoluției‟, a mai spus Mariana Ichim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?