Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: Școala Gimnazială „Ion Basgan” Focșani: Președinta OvidiuRo, Maria Gheorghiu, le-a citit povești copiilor

Miercuri după-amiază, la Biblioteca Școlii Gimnaziale „Ion Basgan‟ Focșani, Maria Gheorghiu, cofondatoarea și președinta Asociației OvidiuRo, a venit să le citească povești preșcolarilor și elevilor claselor primare. La începutul acestui an, Școala „Ion Basgan” s-a alăturat proiectului „Citește-mi 100 de povești‟. „Astăzi (n.r. miercuri) a poposit alături de noi doamna Maria Gheorghiu, președinta Asociației OviduRo, care se ocupă cu proiectul «Citește-mi 100 de povești», proiect care se derulează de câțiva ani în România, în special în mediul rural. Anul acesta este pentru prima dată când se desfășoară și în mediul urban. Încă din toamnă, doamnele educatoare de la grădinițele pe care le avem în subordine, respectiv Grădinița cu Program Normal nr. 4 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 8, m-au rugat să înscriu unitatea școlară în această activitate‟, spune prof. Alina Dima, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Basgan‟ Focșani. Activitățile organizate în cadrul programului național de încurajare a lecturii în grădinițe și în familie, „Citește-mi 100 de povești‟, s-au desfășurat pe tot parcursul anului școlar.

Ziua Elefantului Elmer‟

Sub atenta observația a educatoarelor Alina Vicolaș și Ana-Maria Angheluță, câțiva prichindei de la Grădinița P.N. nr. 4 au participat miercuri la „Ziua Elefantului încântător de diferit, Elmer, cunoscut de copiii din întreaga lume‟. „Am venit la Focșani pentru a marca parteneriatul cu unitatea școlară și pentru a sărbători împreună cu copiii, Ziua lui Elmer. Elmer este un personaj foarte cunoscut din literatura pentru copii, este un elefant multicolor pe care-l cunosc nu doar copiii din România, ci și cei din întreaga lumea‟, spune Maria Gheorghiu.

Citindu-le atât povești din literatura română, cât și povești din literatura internațională, organizatorii și colaboratorii proiectului „Citește-mi 100 de povești‟, își propun să le deschidă copiilor apetitul pentru lectură. „Este un program de încurajare a lecturii în grădiniță și în familie. Evident, biblioteca este un loc ideal în care putem încuraja activitățile de lectură și putem apropia copiii de cărți. Suntem parteneri cu Ministerul Educației și Ministerul Culturii și, împreună cu echipele locale, ne propunem să transformăm toate grădinițele din țara noastră în insule de lectură și cultură. Ne dorim ca în fiecare grădiniță să fie cărți și adulți care citesc alături de copii, astfel încât, după ce termină grădinița, fiecare copil să știe 100 de povești‟, explică Maria Gheorghiu.

De profesie învățătoare, Maria Gheorhiu a poposit la Focșani în cea de-a 10-a zi a caravenei de ateliere care s-a desfășurat în Galați, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Piatra-Neamț și Focșani. „Încurajăm educatoarele să invite o dată pe lună un părinte, un alt profesor, primarul, preotul sau pe altcineva din afara grădiniței care să le citească copiilor‟, a mai spus Maria Gheorhiu.

Colorată, înconjurată de cărți, pictată în culori vibrante, Biblioteca Școlii nr. 2 Focșani a impresionat-o plăcut pe președinta Asociației OvidiuRo. Plăcut surprinși au fost și copiii care, pe lângă faptul că au ascultat povestea Elefantului Elmer, au participat ulterior, pe grupe, la diverse activități interactive. „Maria Gheorghiu este o prezență de care ne bucurăm și este o onoare pentru noi că a venit însăși doamna președinte a Asociației OvidiuRo la noi în unitatea școlară. Sperăm să continuăm proiectul și anul următor. A fost o provocare interesantă‟, a precizat prof. Alina Dima.

Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, răsfoitul cărților a devenit o activitate din ce în ce mai puțin cunoscută, cel puțin copiilor. Prin programul „Citește-mi 100 de povești‟, prof. Alina Dima speră că le va stârni interesul copiilor pentru lectură și vor ajunge să le ceară părinților să le cumpere și cărți, nu doar jocuri și jucării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?