Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Fermierii vrânceni, informați despre fondurile europene

Zeci de fermieri vrânceni au fost prezenți, joi, la conferința de informare demarată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Evenimentul a fost organizat la Domeniile Panciu, în Țifești. Conducerea APIA a arătat că obiectivul campaniei de informare este de a eficientiza implementarea măsurilor de dezvoltare rurală gestionate și de a crește gradul de absorbție a fondurilor europene aferente acestora.

Sunt vizate: Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale, Măsura 14 – Plăți în favoarea bunăstării animalelor, Măsura 8 – Submăsura 8.1 – Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite, Măsura 15 – Submăsura 15.1 – Plăţi pentru angajamente de silvomediu. La eveniment au fost prezenți prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, care au transmis fermierilor vrânceni, beneficiari ai fondurilor europene, toată susținerea administrației județene. Am ajuns astăzi în Vrancea, la Țifești, unde sala a fost plină, ca peste tot în țară, și interesul manifestat pentru aceste forme de sprijin a fost unul crescut; fermierii au venit cu multe întrebări, au solicitat clarificări pe diverse spețe punctuale, deci sesiunea a fost una benefică și constructivă, a declarat Adrian Pintea, director General APIA. Fermierii prezenți la eveniment au avut ocazia să adreseze întrebări punctuale legate de problemele pe care le întâmpină în domeniul agricol și în relația cu instituțiile.

Prefectul județului, Nicușor Halici a invitat fermierii la sediul Prefecturii pentru a putea fi identificate soluții în ceea ce privește seceta, irigațiile, dar și exproprierile datorate construirii autostrăzii A7. „Dumneavoastră sunteți una dintre verigile esențiale ale supraviețuirii. Am un respect deosebit pentru ceea ce faceți dvs. pentru că știu și greutățile prin care ați trecut și prin care unii mai treceți“, a spus prefectul Nicușor Halici. El a precizat că există discuții între Instituția Prefecturii Vrancea și Ministerul Agriculturii pentru reluarea lucrărilor la Canalul de Irigații Siret-Bărăgan.

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a subliniat că investitorii în agricultură au un rol extrem de important, mai ales în aceste vremuri în care problematica produselor alimentare apare din ce în ce mai des invocată în contextul războiului din Ucraina. „Noi, autoritățile județene și centrale, trebuie să avem respect și mai mult curaj în a vă sprijini și a vă înțelege problemele, prin măsuri economice și prin eliminarea birocrației. Trebuie să facem cât mai multe pentru dumneavoastră, cei care faceți posibilă dezvoltarea acestui județ, de aceea trebuie să fiți sprijiniți să accesați fonduri europene pentru a vă dezvolta și diversifica activitățile. Fermierul are nevoie de sprijin financiar, dar și de tehnologizare. Vă asigur, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea, că avem ușa deschisă, cu speranța că ne veți face propuneri pe care să le ducem mai departe. Dumneavoastră sunteți cei care duceți greul și asigurați bugetul județului, cât și al țării”, a spus președintele Cătălin Toma participanților, subliniind faptul că Vrancea are cea mai mare suprafață viticolă din România.

Sesiunea de informare de la Țifești – Vrancea face parte din seria conferințelor dedicate promovării măsurilor de dezvoltare rurală implementate de APIA, următoarele sesiuni de informare fiind programate a se desfășura la nivelul județelor Mureș, Covasna, Gorj, Dâmbovița, Timiș, Bihor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?