Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Pâinea şi produsele de panificaţie se ieftinesc cu 15%


   Pâinea și produsele din panificație se vor ieftini cu15% de duminică, 1 septembrie, deoarece intră în vigoare reducerea TVA-ului până la 9%. Măsura a fost adoptată de Guvernul Ponta și, dacă rezultatele vor fi favorabile, reducerea TVA-ului va fi extinsă și la alte alimente de bază. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% înseamnă practic o ieftinire a produselor din panificație. Pe lista produselor care vor fi mai ieftine nu se află doar pâinea ci și cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluțe și împletituri.
    Scăderea prețurilor la produsele din panificație este o măsură susținută atât de producătorii din panificație cât și de comercianți.
    Deja, marile magazine din Vrancea au anunțat că vor reduce prețurile la produsele de panificație începând cu 1 septembrie. Comercianții atrag însă atenția că scăderea TVA-ului trebuie să fie însoțită de controale în panificație astfel încât toată producția să fie fiscalizată.
    Proprietarul rețelei de magazine Paco, Feliciu Paraschiv, spune că noua cotă de TVA pentru produse din panificație a fost deja introdusă la magazine. „Mai avem doar un singur magazin la care nu am modificat TVA-ul. Prețurile vor scădea cu diferența de la 24 la 9%. Este o scădere care se aplică la toate produsele de panificație”, a afirmat managerul de la Paco. Acesta a avertizat însă că măsura nu va duce la o reducere a evaziunii fiscale dacă nu va fi însoțită de controale la producătorii din panificație prin care să se verifice productivitatea unei fabrici de pâine și apoi dacă au fost emise facturi pentru produsele obținute. „Fiscul să urmărească producția de pâine a unei fabrici și apoi, la sfârșitul lunii, dacă a numărat o sută de mii de pâini să ceară facturile pentru această cantitate. Atunci producătorul va fi obligat să lucreze corect și să emită acte pentru toată producția”, a precizat managerul de la PACO.
    Producătorii din panificație spun că reducerea TVA va avea ca rezultat reducerea evaziunii fiscale și, indirect, creșterea încasărilor la bugetul de stat. Dacă până acum erau mici brutării a căror producție practic nu putea fi verificată și care vindeau la prețuri mai mici decât firmele care lucrau legal, după introducerea TVA-ului diferențiat acestea vor dispărea singure. Cei care produc legal vor putea reduce prețurile astfel încât evazioniștii nu se vor mai putea ascunde în spatele produselor mai ieftine.
    Marile probleme sunt în mediul rural unde trăiesc jumătate din vrânceni și unde cantitatea de pâine vândută cu documente este infimă față de ceea ce se vinde la negru, adică la mici brutării, sau fără chitanțe.
    Pentru a clarifica modul de aplicare a modificărilor la TVA, a fost publicat și un ordin comun al Ministerului Agriculturii și Ministerului Finanțelor Publice care aduce precizări referitoare la aplicarea acestei prevederi și definește produsele din panificație. Astfel, prin pâine se înțelege „produsul preparat dintr-un aluat obținut din diferite sortimente de făină, utilizate în amestec ori singure, cu sau fără anumite ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentația drojdiei și precopt/copt, inclusiv, în stare congelată, dar la care nu s-a adăugat miere, ouă, brânză sau fructe și care are un conținut de zahăr în substanță uscată  de maxim 5% din greutate și grăsimi în substanță uscată de maxim 5% din greutate”.
    De asemenea, prin cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluțe și împletituri se înțeleg produse care au compoziția pâinii. În schimb, produse precum cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluțe și împletituri care au umplutură de orice fel nu se încadrează în categoria produselor de panificație pentru care se aplică cota redusă de TVA de  9%. „Covrigii indiferent de gramaj și indiferent dacă sunt sau nu afânați prin fermentația drojdiei întră în categoria produselor pentru care se aplică cota redusă de TVA de  9%”, se arată într-un comunicat al Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?