Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Cadastru gratuit pentru Odobeşti şi Cîmpineanca


   Locuitorii din Odobești și Cîmpineanca vor avea cărți funciare gratuite în cadrul unui Program de înregistrare a proprietăților imobiliare derulat în premieră națională. Cele două localități sunt primele din România unde specialiști de la Centrul Național de Geodezie, Cartografie, Fotogrammetrie și Teledetecție (CNGCFT) și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea vor realiza măsurarea și înregistrarea tuturor proprietăților. Asemenea acțiuni de înregistrare se mai derulează și în alte județe însă acolo lucrările au fost scoase la licitație și adjudecate de firme private.
   Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea, Horia Frâncu, spune că a propus conducerii Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară ca lucrarea din județul nostru să fie executată cu specialiștii proprii. „Am solicitat președintelui Agenției să îmi ofere oameni pentru că o putem face prin forțe proprii. M-a întrebat dacă o putem face și i-am spus că dau scris că o scoatem la capăt. Dacă nu, să mă destituie”, a declarat directorul Frâncu.
   La acțiunea din Vrancea participă șase specialiști de la CNGCFT. Aceștia au început deja măsurătorile în intravilanul localităților Cîmpineanca și Odobești. Specialiștilor de la București li se adaugă colegii de la OCPI Vrancea. Deocamdată aceștia au început lucrările în extravilanul orașului Odobești. „Am ales să folosim toți oamenii pentru lucrările din extravilanul Odobeștiului pentru a termina mai repede această lucrare. Ulterior vor începe și la Cîmpineanca”, a explicat directorul OCPI.
   Procedurile acțiunii presupun mai multe etape, respectiv măsurători, discuții cu proprietarii, verificarea documentelor, perioadă pentru contestații. În final, proprietățile vor fi înscrise în Registrul de Carte Funciară. Directorul OCPI spune că termenul de realizare a acestei lucrări este de 12 luni. „Sperăm însă să fina-lizăm mai repede. Cetățenii nu vor plăti nimic pentru această acțiune de înregistrare a proprietăților imobiliare”, spune directorul Horia Frâncu. El a explicat că, deocamdată, se caută soluții pentru rezolvarea problemelor care vor apărea din cauza moștenirilor care nu sunt dezbătute. Dacă specialiștii de la CNGCFT și OCPI fac acest lucru gratuit, nu același lucru se poate spune despre notari. Iar tarifele acestora sunt destul de piperate.
  De menționat că, în această săptămână, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a fost trecută în coordonarea prim ministrului Victor Ponta. Prin același act normativ a fost instituit Programul național de înregistrare a proprietăților imobiliare, care va fi realizat pe baza planului multianual propus de Agenție și aprobat de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?