Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Interviu cu neonatologul Dana Dorofte de la Spitalul Județean Focșani. „În această profesie trebuie să ai răbdare, să vorbești frumos și să fii empatic‟

Astăzi vom afla povestea Danei Dorofte, medic specialist neonatolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Vrânceanca Dana Dorofte se mândrește cu faptul că provine dintr-o familei de medici. Bunicul a fost medic pediatru iar bunica medic ftiziolog. „Am avut o copilărie frumoasă și mă bucur că fac parte dintr-o familie de medici. Cu toate că în copilărie cochetam cu gândul de a lucra într-o bancă, pentru că părinții mei au o afacere și mergeam des cu mama la bancă, ușor, ușor, am început să-mi doresc să urmez Medicina. După ce am absolvit Colegiul Național «Al. I. Cuza»Focșani, profil chimie-biologie, am ales Facultatea de Medicină «Grigore T. Popa» din Iași”, spune dr. Dana Dorofte. 

Dr. Dana Dorofte a făcut rezidențiatul la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, „una dintre cele mai mari maternități de la noi din țară”. Pornind inițial de la ideea de a urma Pediatria, dr. Dana Dorofte s-a specializat în cele din urmă pe neonatologie. „Este o specialitate mai deosebită față de celelalte. Deși în neonatologie vorbim despre pacientul sănătos, din păcate, apar și situații neprevăzute. De multe ori, rolul nostru este acela de a salva copilul. Rolul neonatologului este să fie prezent în primele secunde din viața unui nou-născut. Un nou-născut poate fi  foarte bine, iar în primele minute sau în prima oră din viață lucrurile să se schimbe radical”, explică dr. Dana Dorofte. 

În vacanțele de vară, dr. Dana Dorofte venea să facă practică la Spitalul Județean din Focșani și își amintește cu emoție de primele contacte cu pacienții, spunând că pe atunci o încerca un sentiment de mândrie pentru că ajunsese în postura de a consulta și chiar diagnostica, cu ajutorul medicilor și al asistentelor. „Era o mare satisfacție să poți pune mâna și să consulți un pacient”, spune, cu ochii sclipindu-i de bucurie, dr. Dana Dorofte. După ce a terminat rezidențiatul în Iași, în viața vrâncencei a apărut fetița ei, Carina, iar pentru puțin timp, pașii au condus-o spre București, acolo unde lucra soțul ei. Ulterior, aflându-se în căutarea unui post în București, dr. Dana Dorofte a aflat că a fost scos la concurs un post de medic neonatolog la Focșani, așa că a aplicat pentru post și s-a întors acasă.

„Pentru mine, Focșaniul înseamnă acasă”

Dr. Dana Dorofte a ales să vină în Focșani pentru că aici este locul în care a copilărit, mai mult decât atât, „Focșani înseamnă acasă”. La Spitalul Județean Focșani, medicul a avut surpriza plăcută să găsească în Secția de Neonatologie „o echipă grozavă. Pe lângă profesionalismul celor care lucrează în această secție, am găsit latura umană care m-a făcut și mă face să fiu mândră în fiecare zi că fac parte din această echipă. Este foarte frumos și datorită specialității noastre, datorită micuților noștri pacienți, luptătorilor noștri cu care lucrăm în fiecare zi”. Cu toate că anul acesta în octombrie se împlinesc trei ani de când lucrează la cea mai mare unitate spitalicească din Vrancea, medicului Dana Dorofte nu-i vine încă să creadă cât de repede a trecut timpul și spune că este foarte bucuroasă că lucrează la Spitalul Județean din Focșani.

În secția de Neonatologie, dr. Dana Dorofte a întâlnit-o pe dr. Anca Andrei, „un medic extraordinar de bun, care a fost omul potrivit la locul potrivit. Multe lucruri s-au schimbat de când ea este la Focșani. Secția a fost dotată cu foarte multă aparatură, avem un compartiment de terapie intensivă neonatală foarte bine pus la punct, avem resurse și le putem asigura nou-născuților tot ce le trebuie. Spre exemplu, în cazul sindromului de aspirație de meconiu, putem acționa fără probleme. Meconiul este primul scaun al nou-născutului care se formează intrauterin și, ca să nu-l inhaleze și să ajungă în căile respiratorii, trebuie să ai cu se să faci dezobstrucția, să-l intubezi, să-l pui pe un ventilator. Lucrurile acestea există la Spitalul Județean Focșani. Ce a făcut până acum dr. Anca Andrei a fost să schimbe foarte multe lucruri în bine, asta și datorită celor din conducere”, mai spune dr. Dana Dorofte. 

Vizita la medic în timpul sarcinii, necesitate, nu moft!

În perioada în care era medic rezident la o materninte din Iași, dr. Dana Dorofte spune că a fost martora unui episod mai puțin plăcut care a determinat-o să aleagă o altă abordare în momentul în care va ajunge să interacționeze cu o viitoare mămică. „Nu mi-a plăcut cum s-a derulat discuția dintre obstetrician și mămică pentru că, la un moment dat, medicul a făcut niște remarci deplasate. Ei bine, trebuie să reținem că mama, în momentele acelea, este extraordinar de vulnerabilă, nu mai știe exact ce face, ce gândește, iar durerile, mai ales la o naștere naturală, sunt insuportabile. Mi-am spus atunci că, indiferent de situație, îi voi vorbi frumos mămicii pentru că în această profesie trebuie să ai răbdare, să vorbești frumos și să fii empatic”, spune dr. Dana Dorofte.

Comparativ cu perioada rezidențiatului, dr. Dana Dorofte spune că de când a venit în Vrancea se confruntă cu „foarte multă patologie malformativă. Am văzut foarte multe malformații cardiace, digestive, cerebrale, cât poate nu am întâlnit pe timpul rezidențiatului”. Din păcate, observă medicul, multe mămici nu merg la control pe timpul sarcinii și nici nu conștientizează că este mai mult decât necesar să facă un set de analize medicale în așa fel încât să se asigure că au o stare de sănătate bună.

Ne confruntăm cu foarte multe sarcini neinvestigate și de aici încep problemele. Trebuie făcute ecografiile și toate investigațiile la timp. Este foarte important ca mămica să se ducă să-și facă măcar pachetul de bază al analizelor, și le sfătuim pe mămici să meargă măcar la medicul de familie. Din păcate, multe mămici nu au o situație financiară bună, iar gândul de a merge la un control, le sperie”, mai spune dr. Dana Dorofte. 

Medicul își aduce aminte de o mămică ce a născut prematur doi copii. „Am avut de-a face cu o sarcină mică, mămica a născut prematur nu un copil, așa cum credea, ci doi. Micuții luptători aveau în jur de 800 de grame și 1.200 de grame. Am fost de gardă în acea zi și le-am acordat ajutorul de care aveau nevoie. Aceasta a fost o sarcină total neinvestigată”, povestește dr. Dana Dorofte.

Din păcate, pentru unii dintre noi, viața se termină înainte ca ea să înceapă cu adevărat, iar aceasta este partea tristă a poveștii. Dr. Dana Dorofte își aduce aminte cu tristețe de cazul unei fetițe care s-a născut premtur și a cărei stare de sănătate, deși cu o evoluție aparent bună la început, s-a degradat la câteva zile după naștere și a murit. „S-a făcut reanimare, s-a făcut tot posibilul. Din păcate, fetița nu a reacționat la nici o manevră de reanimare. Am încercat să o salvăm, dar, din păcate, nu s-a putut. A fost emoționant, m-am gândit multe zile la ea”, recunoaște dr. Dana Dorofte care spune că este o fire foarte emotivă. 

Cu toate uneori emoțiile o copleșesc, dr. Dana Dorofte spune că nu vrea să renunțe la ele pentru că nu vrea să-și piardă „latura umană”. „Încercăm să le spunem mămicilor că și noi suntem mame. Să fii și mamă în meseria asta ne ajută să fim mai aproape de paciente, să empatizăm mai bine cu ele”, este de părere medicul. 

Cariera de medic versus viața de familie

Dr. Dana Dorofte spune că rolul neonatologului este acela de a supraveghea parcursul nou-născutului din primul minut de viață, mai precis „primele 28 de zile de viață”. Având în vedere că „neonatologia este într-o continuă transformare și dezvoltare”, medicul spune că-i place să fie tot timpul la curent cu noile informații apărute și că vrea să fie mereu la nivelul așteptărilor și nevoilor pacienților. „Îmi doresc să fiu din ce în ce mai bună în domeniu și, pe viitor, mă gândesc chiar să mai fac o specializare, Pediatria”, spune dr. Dana Dorofte.

Dr. Dana Dorofte este mămica unei fetițe de 8 ani care este „motivul meu să merg întotdeauna mai departe. Fetița îmi spune de 3-4 ori pe zi că mă iubește și asta îmi dă o putere nemaiîntâlnită. Familia mea m-a sprijinit foarte mult în acest drum lung și anevoios. Fără ei nu aș fi reușit să ajung până aici. Un rol esențial l-a avut mama mea, care și a dorit enorm să devin medic și care m-a susținut tot timpul, din toate punctele de vedere. Mama a crezut în mine, în puterea și capacitatea mea de a îmbrățișa acestă nobilă profesie”.

În egală măsură, „mândria și bucuria din ochii tatălui meu mă fac să fiu mai bună în ceea ce fac și să merg mereu mai departe, indiferent de obstacole. Aș vrea să-i aduc mulțumiri și doamnei prof. Maria Stamatin și întregii echipe de la Materniatea «Cuza Vodă» Iași pentru tot ce m-au învățat în anii de rezidențiat. Acolo m-am format și s-au pus bazele viitoarei mele cariere de medic neonatolog”, mai spune dr. Dana Dorofte.

Mesaj pentru viitorii medici:

Ce le transmite dr. Dana Dorofte tinerilor care se gândesc să devină medici? „În primul rând, vreau să vă urez mult succes în drumul pe care-l veți alege! Indiferent de alegerea făcută, este important să o faceți cu simț de răspundere și să vă gândiți la ce ați dori să faceți toată viața voastră. Nu este vorba doar de 3-4-5-6 ani de facultate, ci de ce veți face zeci de ani după ce veți termina facultatea. Sunt de părere că, dacă-ți propui, poți termina orice facultate, dar nu uitați că asta vă va defini toată viața. Bineînțeles că vă îndemn să dați la medicină, dacă asta vă doriți. Cu bune și cu rele, drumul este foarte lung, dar pot să vă asigur că va fi și foarte frumos și cu satisfacții pe măsură”, este mesajul dr. Dana Dorofte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?