Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plt. adj. șef Claudiu Carpen, pompierul care adăpostește o familie rămasă fără casă

Astăzi aflăm povestea plutonierului adjutant șef Claudiu Carpen, șef gardă de intervenție și stingere în cadrul Secției de Pompieri Adjud care, de curând, a fost numit „Pompierul lunii aprilie‟ în semn de apreciere pentru profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul carierei. Totodată, distincția pe care a primit-o plt. adj. șef Claudiu Carpen se datorează și unui gest de omenie pe care pompierul l-a făcut la sfârșitul lunii martie, când o familie din comuna Huruiești, județul Bacău, a rămas fără lăcuință în urma unui incendiu. Mai multe despre această întâmplare, dar și despre viața și parcursul profesional al pompierului, vom afla în acest material.

Plt. adj. șef Claudiu Carpen s-a născut în Râmnicu Sărat, localitatea în care a rămas alături de familie până la vârsta de 3 ani când, datorită serviciului tatălui care a fost „ofițer la pompieri‟, au fost nevoiți să se mute la Adjud. Viața în Adjud este frumoasă, spune pompierul, și asta pentru că „este un oraș mic și, în mare parte, ne știm între noi‟. Avându-l model pe tatăl său, după ce a absolvit Colegiul Național „Emil Botta‟ Adjud, plt. adj. șef Claudiu Carpen a urmat cursurile Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu‟ Boldești, cu gândul clar de a deveni și el pompier. „În 2001, după ce am absolvit școala militară, am fost repartizat la ISU Botoșani, la Detașamentul Dorohoi, pe post de șofer. Acolo am stat 7 luni până când m-am transferat la Adjud. Nu prea am participat la multe misiuni acolo, pentru că cei nou-veniți erau pe a doua sau a treia mașină și rar se ieșea la intervenții. Noi trebuia să învățăm de la cei cu experiență‟, spune plt. adj. șef Claudiu Carpen.

Un pompier cu „inimă de aur‟

După cele 7 luni în care a activat la ISU Botoșani, plt. adj. șef Claudiu Carpen s-a transferat la Stația de Pompieri Adjud unde prima dată a fost încadrat pe post de șofer, iar apoi pe funcția de comandant de intervenție. În cei peste 20 de ani de activitate, plt. adj. șef Claudiu Carpen a participat la sute de intervenții, fiecare reprezentând o cărămidă pusă la fundația dezvoltării sale profesionale. Una dintre misiunile pe care nu o va uita prea curând a avut loc în data de 30 martie a.c., când plt. adj. șef Claudiu Carpen a fost informat cu privire la faptul că ISU Bacău solicită sprijin în vederea lichidării unui incendiu izbucnit la o casă din comuna Huruiești.

Când am ajuns la fața locului, alături de colegii mei, am acționat pentru limitarea pagubelor și lichidarea incendiului, însă, din păcate locuința a fost distrusă în totalitate. Din câte am aflat ulterior, un vecin a dat foc la gunoaie și, pentru că bătea vântul, flăcările s-au extins la trei căpițe cu fân, ulterior ajungând și la această locuință. În casă se aflau proprietara și un copil. Până să vină pompierii, femeia s-a luptat cu mâinile goale ca să stingă incendiul. Nu a putut salva absolut nimic din casă, au ieșit cu hainele de pe ei‟, povestește plt. adj. șef Claudiu Carpen.

În timpul misiunii, pompierul a recunoscut-o în mulțime pe mama unei colege de grădiniță a fiicei sale, așa că, după lichidarea incendiului, a mers să o întrebe pe femeie de ce se află acolo. Ce a urmat, l-a surprins. „Este casa mea. Mie mi-a ars casa‟, îi spune femeia. „Nu mi-a venit să cred. Îmi părea rău de ceea ce pățise și, la scurt timp după ce am vorbit cu Gina (n.r. proprietara locuinței distruse de flăcări), am vorbit la telefon cu soția și i-am povestit ce s-a întâmplat‟, mai spune plt. adj. șef Claudiu Carpen. În urma discuției telefonice, pompierul împreună cu soția lui au hotărât să pună la dispoziție familiei rămase fără un acoperiș deasupra capului „o casă aflată în Adjudul Vechi pe care soția mea a primit-o moștenire și la care mai mergeam doar în weekend-uri‟.

Am ales să fac acest gest pentru că mă gândeam la această familie și la cei patru copii pe care-i are în grijă, este vorba despre o fetiță de 5 ani care este colegă de grădiniță cu fiica mea, doi băieți care sunt la liceu în Focșani și un nepot pe care-l cresc și care, la fel, este elev la liceu în Focșani. Soția a fost de acord cu ideea și a doua zi după incendiu, am mers la Gina și i-am propus să se mute și să rămână în casa noastră până când vor reuși să-și reconstruiască locuința. Noi oricum nu stăteam acolo și nici nu le percep vreo taxă sau chirie‟, spune plt. adj. șef Claudiu Carpen.

„Sunt dispuși să primească orice fel de ajutor‟

Între cele două familii s-a creat o conexiune, iar plt. adj. șef Claudiu Carpen spune că intenționează chiar să plece într-o vacanță cu familia pe care o găzduiește în casa de la Adjudu Vechi. Deși sunt mai mult decât recunoscători pentru binele primit, Gina și soțul ei se gândesc tot la casa lor pe care vor să o reconstruiască. În acest moment, din casa pe care o aveau a rămas un morman de moloz, fier, scânduri și… o amintire dulce-amăruie. „Casa lor este demolată, le-a mai rămas doar beciul. Trebuie reconstruită de la temelie. Deja au primit niște oferte și au spus că în maximum o lună se apucă de treabă. S-au strâns și niște bani, și haine. Au spus că sunt dispuși să primească orice fel de ajutor. Nu spun «nu» pentru că au rămas fără nimic. Când trebuie să o iei de la zero este foarte bună și o lingură pe care o primești‟, spune plt. adj. șef Claudiu Carpen.

Pe rețelele de socializare a fost lansat un apel umanitar pentru familia a căreia casă a fost mistuită de flăcări, iar cei care vor să ajute o pot suna pe proprietara casei, Gina Laza, la numărul de telefon: 0787892203, sau pot vira bani în contul deschis pe numele soțului ei, Alexandru Laza: RO13BTRLRONCRT0534049801. De asemenea, cei care vor, pot dona hăinuțe pentru copii în vârstă de 4 ani (fetiță) și 15, respectiv 17 ani (băieți).

Colegii lui Claudiu Carpen nu au aflat de la el despre gestul pe care l-a făcut pentru că, spune pompierul, „n-am făcut-o pentru aprecierile oamenilor, ci pentru că am vrut să ofer un ajutor real‟. Cel care le-a povestit colegilor de la ISU Vrancea despre această situație a fost nașul său. Ce spune Claudiu Carpen despre faptul că a fost desemnat pompierul lunii aprilie? „Nu mă așteptam să primesc această distincție pentru că nu consider că am făcut ceva ieșit din comun. Pur și simplu am simțit că trebuie să ajut această familie. Mulțumesc foarte mult conducerii ISU Vrancea și a Secției de Pompieri Adjud și, în egală măsură, le mulțumesc colegilor mei. Această distincție mă bucură și mă onorează‟, a mai spus plt. adj. șef Claudiu Carpen. De la viitor, din punct de vedere profesional, plt. adj. șef Claudiu Carpen își dorește să-și poată îndeplini atribuțiile de serviciu și să colaboreze la fel de bine cu colegii. Tinerilor care vor să urmeze o carieră militară, pompierul le spune că „trebuie să aibă tărie de caracter, să fie organizați, calculați, să gândească repede și să aibă o relație bună cu colegii‟. 

Îl felicităm pe plt. adj. șef Claudiu Carpen atât pentru profesionalismul cu care-și face meseria, cât și pentru exemplul de omenie pe care ni l-a oferit tuturor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?