Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Preşedintele AJE, Paolo Magagnotti: Guvernele trebuie să lucreze pentru apărarea jurnaliştilor

Preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AJE), Paolo Magagnotti, a declarat luni, pentru AGERPRES, că războiul dintre Rusia şi Ucraina a generat pe continentul european o geopolitică nouă, în cadrul căreia este nevoie de cooperare între ţări, de multiralism şi nu de bilaterism, iar jurnaliştii sunt chemaţi să furnizeze informaţii corecte, fără a face rabat de la etică. De asemenea, Paolo Magagnotti a punctat nevoia creării unei comunităţi europene de apărare, prima iniţiativă în acest sens fiind pornită încă de la începutul anilor 1950, dar care a fost blocată în Franţa. „Acest eveniment este foarte important pentru noi, pentru că, aşa după cum ştim, avem o situaţie foarte periculoasă. Cu o amânare de un an, din cauza pandemiei, am decis să organizăm această întâlnire acum, de Ziua Europei, despre un topic pe probleme actuale. Din păcate, problema actuală este războiul, o situaţie care a provocat o nouă geopolitică. Cred că este necesar să privim lumea care are foarte puternice interdependenţe, ceea ce face ca multe ţări să cooperează, împreună. Avem nevoie de multiralism şi nu de bilateralism. Situaţia creată de Putin este extrem de grea. Acum este absolut necesar ca în Uniunea Europeană să avem o comunitate europeană de apărare (o armată europeană unică – n.r.), propusă la începutul anilor 1950, dar care din păcate nu a fost ratificată în Franţa. Dar sper, acum, ca membrii Parlamentului European, în special şefii de stat şi guvernele să îşi dea seama că este necesară, de urgenţă, o comunitate europeană de apărare”, a detaliat Paolo Magagnotti.

Preşedintele AJE a explicat că, după căderea zidului Berlinului, în Europa s-a configurat o geopolitică pe care toţi o credeau definitivă, lucru infirmat de războiul provocat de Putin. „Avem, acum, situaţia cu Rusia, cu China, cu Africa şi cu Orientul Mijlociu, pentru că Rusia are interese în Orientul Mijlociu, iar China, în Africa. Astfel, avem o poză de geopolitică foarte nouă şi foarte periculoasă. În acest nou context, cred că jurnaliştii trebuie să facă o informare corectă, respectând etica. Din păcate, avem mult fake news şi este necesar ca jurnaliştii să fie siguri că sursa informaţiilor este corectă. Din păcate, avem surse de informaţii care, cred că în multe situaţii, nu sunt corecte. Este dificil, dar este necesar”, a subliniat Paolo Magagnotti.

Totodată, el a adăugat că jurnaliştii sunt permanent în situaţie de pericol, în zona beligerantă, iar pentru protejarea lor este necesar ca guvernele să lucreze foarte mult. „Cred că guvernele trebuie să lucreze foarte mult pentru a ajuta jurnaliştii, pentru protecţia lor. În război este dificilă situaţia jurnaliştilor, dar cred că o puternică cooperare între jurnalişti este bună, esenţială. Asociaţia poate face ceva, dar nu foarte mult. Este necesar ca guvernele să se angajeze pentru protecţia jurnaliştilor”, a încheiat Paolo Magagnotti.

Asociaţia European Journalists – The Communication Network organizează în perioada 9 – 10 mai, la Timişoara, o întrunire specială provocată de războiul din Ucraina, sub tilul „EJ Special Meeting in the Wave of the War in Ukraine”. Temele de discuţie depăşesc interesul jurnalistic şi acoperă preocupările tuturor ţărilor democratice, între acestea regăsindu-se „O nouă geopolitică pentru Europa”, „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, rezistenţa ucraineană şi noi strategii militare”, „Comunicarea în timp de război şi în vremurile următoare” sau „Lecţii din istorie – Ucraina şi Rusia”. Dezbaterile le vor fi transmise integral, în format video, şi jurnaliştilor din Ucraina care participă, în direct, la discuţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?