Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Nu te prezinți, pierzi locul de veci! Administrația Cimitirelor Focșani face inventarierea mormintelor; acestea trebuie împrejmuite

Încă de la primele ore ale dimineții, în Cimitirul Nordic din Focșani este forfotă mare. Atât angajați din cadrul Direcției de Devoltare Servicii Publice  (DDSP) Focșani, cât și câțiva cetățeni au început „curățenia de primăvară‟. Sunetul motocoaselor care „muncesc‟ de zor se mai amestecă din când în când cu trilurile păsărilor ce se odihnesc pe câte o creagă, pe câte o cruce. Pașii ne-au purtat spre Cimitirul Nordic din Focșani după ce am aflat că are loc o inventariere a locurilor de veci. „În Cimitirul Nordic avem, cu aproximație, 5.600 de locuri de veci, însă suntem în plin proces de inventariere cu o firmă de la Cluj care a câștigat o licitație și așteptăm  și de la ei un răspuns clar. La Cimitirul Sudic, în urma inventarului făcut în 2021, a reieșit un număr de 5.267 de morminte, însă, între timp, de la data respectivă, au mai fost concesionate morminte în parcelele noi. Spre exemplu, doar anul trecut am avut în jur de 600 de înmormântări, cu precădere înmormântările având loc la Cimitirul Sudic. Anul trecut a fost un vârf al deceselor înregistrate în municipiul Focșani și al înmormântărilor prestate de Administrația Cimitirelor la Focșani‟, a spus juristul Remus Daniel Constantin, din cadrul DDSP Focșani.

Somație la… cimitir

Decizia de inventariere a locurilor de veci din cele două cimitire aflate în subordinea Administrației Cimitirelor Focșani a apărut încă din 2018 când a fost constituită o comisie care a început măsurarea tuturor mormintelor atât din Cimitirul Nordic, cât și din Cimitirul Sudic. Și asta pentru că „nu se știa exact numărul locurilor de veci și nici situația juridică a unora dintre ele, multe locuri fiind părăsite sau cu situația juridică neclară‟, mai spune Remus Constantin. Odată cu acest proces de inventariere, au apărut și situații în care multe dintre mormintele din Cimitirul Nordic, spre exemplu, au fost împrejmuite cu bandă, iar pe cruci a fost afișată următoarea notificare: „prin prezenta, titularul sau moștenitorul concesiunii acestui loc de înhumare sunt somați să se prezinte la Administrația Cimitirelor‟. 

Unii au venit, alții sunt de negăsit de zeci de ani. „În prezent, spre exemplu, sunt în cercetări pentru un mormânt din Focșani care a aparținut unui ministru al justiției, vestit în perioada anilor 1870, domnul Dimitrie Voinov. Din informațiile pe care le avem până acum, unicul dumnealui copil a decedat într-un accident de mașină în 1951 la Găiești. Mormântul este lăsat în părăsire, totuși, hotărârea Consiliului Local, 46/26 ianuarie 2018, spune că nu putem să luăm aceste morminte pentru că acolo sunt înmormântate personalități care au avut o contribuție deosebită la viața socială a Focșaniului‟, mai spune Remus Constantin.

Juristul DDSP Focșani spune că articolul 18, alin. 1 din Legea 102/2014, prevede că „titularii dreptului de proprietate, de concesiune sau de folosire a locului de înhumare, au obligația de amenajare și întreținere a acestor locuri și a lucrărilor funerare aferente existente, asigurându-le un aspect cât mai îngrijit‟. Totodată, alin. 2 al aceleiași legi prevede că „la expirarea termenului de folosință a dreptului de înhumare, concesionarul are drept de preemțiune, adică tot dumnealui poate să-l reconcesioneze, iar în caz de deces, are drept de preemțiune moștenitorul legal sau, după caz, testamentar‟. În situația în care „locul de înhumare și lucrările funerare rămân în părăsire sau sunt menținute în stare de neîngrijire pe o perioadă mai mare de doi ani‟, administratorul cimitirului poate retrage dreptul de folosință. 

Notificarea prealabilă prin aceste somații este o obligație pe care o au reprezentanții Administrației Cimitirelor. „Din nefericire, la mormintele vechi, unde nu mai avem niciun fel de informații, este o muncă de detectiv. Încercăm să găsim potențialii moștenitori pe toate căile posibile, și aici vorbim despre adrese la Evidența Populației, vorbim inclusiv cu istoricii din Focșani, cu cercetătorii științifici sau cu ziariștii care au informații pentru a descoperi eventualii urmași. Noi încercăm să găsim informații pe toate căile, una dintre posibilitățile pe care le-am practicat acum a fost și atenționarea prin bandă și notificare pe mormânt în ideea că poate apărea cineva care are informații despre proprietar sau moștenitor. De exemplu, am pus o somație pe un mormânt în preajma sărbătorilor pascale, iar proprietarii au venit, au recunoscut că nu au plătit taxele ani buni, și-au cerut scuze, au plătit și au spus că-l vor îngriji‟, explică Remus Constantin.

Cât costă concesionarea unui loc de veci în Focșani

Un alt aspect important este faptul că rău-platnicii vor plăti taxa de cimitir aferentă locului/locurilor de înhumare doar pe ultimii cinci ani și pe anul în curs, fiind vorba de 6 lei/mp pe an. În această taxă, reprezentanții Administrației Cimitirelor Focșani spun că intră întreținerea, apa, lumina și gunoiul.„Concesionarea se face, potrivit hotărârii Consiliului Local, pe o perioadă de 7 sau 25 de ani. Concesionarea unui loc de veci clasic, de 3 mp, pe 7 ani, costă 390 de lei, iar concesiunea unui loc pe 25 de ani, tot de 3 mp, costă 1.114 lei. Dacă familia dorește un loc dublu, de 6 mp, atunci prețurile sunt duble‟, spune Remus Constantin.

Loc de veci înainte de moarte, în baza unei motivații

O persoană poate primi un loc de înhumare numai în cazul în care intervine un deces în familie, sau, înainte de deces, în baza unei motivații. Juristul Remus Constantin ne explică mai pe larg care este situația: „Locurile de înhumare se concesionează atât la deces, cât și înainte de deces dar numai cu cerere motivată. Motivația este dată de o boală gravă care poate interveni la un membru al familiei, prin urmare este nevoie de un  document medical din care să reiasă că persoana în cauză suferă de o boală gravă. Cererea se depune, de obicei, la noi sau la Direcția de Dezvoltare, însoțită de aceste documente medicale și o copie a buletinului solicitantului‟. Întâietate au persoanele care au domiciliul în Focșani. 

Dacă dăm drumul la liber, la câte cereri sunt, ne vom trezim în situația în care cetățenii care vor avea un deces în familie, nu vor putea găsi un loc de veci liber. Iar noi nu putem să facem așa ceva. Cetățenii Focșaniului sunt prioritari și întodeauna când vin și solicită, și au un deces în familie, Administrația Cimitirelor este la dispoziția dânșilor. Trebuie să-i ajutăm să treacă peste șocul moral, în primul rând, și peste durerea pe care o au și, mai apoi, să-i ajutăm să facă înmormântarea creștinește‟, spune Cristi Zbârciog, directorul Administrației Cimitirelor Focșani.

Păstrați curățenia în cimitir!

Cimitirul este locul în care familia, rudele, prietenii sau cunoscuții vin să se reculeagă și să aducă un omagiu persoanei care a plecat dintre noi. Din păcate, unii oameni lasă în urma scurtei lor „vizite‟ gunoaie fie aruncate la voia întâmplării, fie amestecă resturile vegetale cu celelalte categorii de gunoaie. „Încercăm din răsputeri, cu personalul pe care-l avem, să păstrăm curățenia. Nu e perfect, dar curățenia nu depinde numai de noi ca administrație, curățenia depinde și de cetățeni. Avem foarte multe reclamații în ceea ce privește curățenia, este adevărat, însă încercăm să menținem situația sub control. Și cetățenii trebuie să păstreze niște reguli, în sensul că un rest de gunoi menajer trebuie aruncat în pubela de gunoi menajer, iar un pet trebuie aruncat în pubela de plastic, nu la întâmplare. Din păcate, mai trebui umblat un pic la nivelul de civilizație al poporului român‟, spun reprezentanții Administrației Cimitirelor Focșani.

Locul de veci trebuie… împrejmuit

Când eram mică, țin minte că primăvara mergeam cu bunica la cimitir ca să plantăm flori la mormântul bunicului. Era un soi de tradiție, dar și un moment în care bunica își aducea aminte de momentele frumoase din viața de familie. Ei bine, într-una din zile, am mers la cimitir ca să ajutăm la amenajarea unui gărduleț de jur împrejurul locului de veci. 

Juristul Remus Constantin spune că, prin hotărâre a Consiliului Local, „noii concesionari ai locului de veci care nu au lucrări făcute, au obligativitatea  să realizeze în șase luni de la concesionare, o bordură din beton. Acest lucru arată, în primul rând, că ai grijă de locul pe care l-ai primit, și îi atenționezi pe ceilalți cetățeni că locul respectiv este cesionat‟.

Cu toate că există obligativitatea ca cetățenii să-și împrejmuiască locurile de veci, reprezentanții Administrației Cimitirelor Focșani spun că le-au recomandat oamenilor măcar să „pună patru țăruși și o tăbliță cu mesajul: «loc de veci al familiei…»‟, astfel încât să se vadă că locurile respective sunt ocupate. „Articolul 30 din hotărârea Consiliului Local, lit. b) arată că titularul dreptului de concesiune are următoarele obligații: să edifice o bordură din piatră de ciment care să delimiteze perimetrul locului de înhumare în termen de 6 luni de la concesiune. Noi îi rugăm, nu-i obligăm. Din dorința de a da cimitirului un aspect îngrijit. Dacă oamenii nu-și plătesc taxele și lasă locul neîngrijit, potrivit hotărârii Consiliului Local și legii, se poate ajunge și la rezilierea contractului de concesiune. Noi dorim ca toți cei care au morminte vechi, care nu plătesc taxe la cimitir, să se prezinte la Administrația Cimitirelor Focșani pentru rezolvarea situațiilor juridice a mormintelor‟, a mai spus Remus Constantin.

Începând cu data de 1 aprile și până pe 15 noiembrie, Cimitirul Nordic din Focșani a trecut la „programul de vară‟: 08:00-21:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?