Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Zgomotul, mai „tare“ decât orice măsurătoare


Megafoanele, constructorii și motocicliștii i-au adus la disperare pe unii focșăneni. Ziua se sapă și se toarnă asfalt, seara se vorbește la megafoane despre oferte sau evenimente, iar noaptea motocicliștii calcă accelerația pentru cât mai multă putere, dar și zgomot. Deși urechile focșănenilor sunt deranjate, reprezentanții Agneției de Protecție a Mediului spun că „nu s-au înregistrat valori peste limita admisă”. 
 

Cu toate că focșănenii se plâng de nivelul ridicat de zgomot pe care trebuie să-l îndure atât ziua cât și noaptea, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea, Adrian Colin, susține că poluarea fonică nu a depășit limita admisă! În același timp, Colin se plânge de lipsa unor aparate fixe pentru măsurarea zgomotului. „Deocamdată nu s-au înrtegistrat valori peste limita admisă. Măsurătorile se fac numai manual. Ar trebui amplasată o stație de monitorizare fonică pe bulevard, care să măsoare 24 de ore pe zi zgomotul. Nu avem așa ceva”, ne-a declarat directorul APM.
Focșănenii nemulțumiți de timpul scurt care le mai rămâne pentru odihnă trebuie să sesizeze APM care, împreună cu Poliția și Garda de Mediu, va face măsurători și îi vor amenda pe cei care poluează fonic. Cu toate că directorul APM susține că se fac măsurători permanente în Focșani, nimeni nu a fost amendat de ceva vreme încoace, asta și pentru că în ultima perioadă nu au avut plângeri din partea cetățenilor cu privire nivelul de poluare fonică. „Recomandarea noastră pentru cetățeni este să vină la APM, să facă o sesizare în baza căreia să putem lua legătura cu Garda de Mediu și Poliția pentru a organiza măsurători în teren. Există niște indicatori pe care serviciul de monitorizare trebuie să-i îndeplinească”, ne-a mai spus Colin.
În cazul celor care circulă cu motociclete, Consiliul Local a votat o hotărâre care interzice circulația după ora 22.00. „Se aprobă restricționarea circulației motocicletelor și a mopedurilor în intervalul orar 22.00 – 06.00, pe sectorul de drum de la intersecția DN2 E85 cu B-dul București – B-dul București – B-dul Unirii – B-dul Independenței, până la intersecția B-dul Independenței cu str. Mărășești, cu accesul circulației acestora prin intersecțiile cu bulevardele mai sus menționate”, se arată în HCL 256 din 2010. Îndrumarea, supravegherea, controlul respectării normelor privind circulația pe drumurile publice și luarea măsurilor legale în cazul în care se constată încălcări ale acestora se realizează de către Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Focșani.

Nimeni nu poate stabili nivelul de zgomot

Unii dintre polițiști susțin că nu au competențe pentru a stabili gradul de poluare fonică pe care îl emite o motocicletă sau un megafon publicitar. De asemenea, oamenii legii precizează că aparatura existentă este învechită și nu prezintă garanție la constatare. Teoretic, agentul rutier ar trebui să-i cheme pe salariații APM, care să constate dacă nivelul fonic admis a fost depășit, însă acest lucru nu se întâmplă efectiv. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Focșani, Dan Cazaciuc, a precizat că megafoanele pot emite numai după un program bine stabilit și cu declararea traseului. „Cei care fac publicitate au nevoie de autorizație de la Primărie. Ei pot emite doar în intervalul 9.00-13.00 și 16.00-19.00”, ne-a declarat Cazaciuc.
Cu toate că pentru protejarea focșănenilor de poluare fonică sunt angrenate nu mai puțin de cinci instituții ale statului, zgomotul din Focșani pare să fie mai „tare” decât orice măsurătoare făcută de instituțiile abilitate…

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?