Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO: Primarul Cristi Misăilă: Focșănenii sunt faini! Politica nu e faină!

Consilierii PNL-USR au refuzat să discute în ședința Consiliului Local Focșani o suplimentare a bugetului pentru proiectul de prevenire și reducere a consumului de substanțe psihoactive “Eu, tu, noi, liberi!” în judeţul Vrancea. Proiectul se derulează în perioada aprilie-iunie în cele 22 de licee din județul Vrancea, clasele IX-XII și cuprinde evenimente sportive, artistice și sesiuni de comunicări interactive între echipele de psihologi ai Facultății de Psihologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași împreună cu serviciile de specialitate din cadrul IPJ Vrancea – Biroul Siguranța Școlară și elevi în cadrul a 333 ore de dirigenție. Pe lista de parteneri și finanțatori ai proiectului se află Consiliul Județean cu o finanțare de 228,5 mii lei, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” Focșani cu 110 mii lei și Asociația Gentlemen Bikers cu 95 mii lei. 

Conform înțelegerii inițiale, Consiliul Județean asigură banii pentru acțiunile educative iar Primăria Focșani fondurile pentru evenimentele artistice. Derularea acestui proiect a fost aprobată de consilierii locali prin hotărârea 116 din luna martie 2022 însă joi a fost solicitată o suplimentare a sumelor alocate inițial. Reprezentantul Asociației The Gentlemen Bikers, Cristi Dumitru (FOTO), a explicat că proiectul a fost inițiat în octombrie 2021 iar sumele estimate atunci sunt mai mici decât prețurile de la acest moment. Din acest motiv a fost făcută o solicitare de suplimentare cu 75 mii lei a bugetului inițial, din care 25 mii lei sunt asigurați de Asociația Gentlemen Bikers. Solicitarea de suplimentare a bugetului alocat inițial de către Ateneul Popular a fost făcută în data de 27 aprilie. Practic, Ateneul Popular urma să mai aloce 50 mii lei, bani care erau redistribuiți de la alte evenimente din acest an. 

Inițial, proiectul de hotărâre a obținut avizul comisiei de buget finanțe, care a avut loc înainte de ședința Consiliului Local. Ulterior, consilierii PNL-USR nu au fost de acord cu introducerea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței. Motivarea oficială a fost că nu au avut timp să studieze proiectul de hotărâre, care a fost trimis prea târziu către consilierii locali, nu că ar fi împotriva acestuia. O explicație penibilă deoarece înainte cu jumătate de oră votau avizul favorabil pentru același proiect. De fapt, durerea consilierilor exprimată prin vocea viceprimarului USR (anexă PNL) Alexandra Tătaru a fost că banii suplimentari erau alocați pentru spectacolele care urmează să fie organizate timp de 3 zile în cadrul acestui proiect. Spectacole cu care consilierii au fost de acord în luna martie, atunci când au votat hotărârea privind participarea în cadrul acestui proiect. Adică au fost de acord cu participarea unor formații precum Vama, Zdob și Zdub, Trooper dar și a trei DJ. Artiștii au fost selectați în urma consultării tinerilor din județ. În schimb, ieri, când consilierilor li s-a spus că sunt costuri mai mari decât sumele estimate inițial, au descoperit că nu știu să citească cinci rânduri dintr-un proiect de hotărâre. „Se vede că nu este bunăvoință. Nu era un proiect dificil de citit și de înțeles. Se vede că nu doriți să îl aprobați”, a spus consilierul local Georgian Mocanu. 

„Am văzut cât reprezintă societatea civilă în ochii unora dintre aleșii locali!”

Într-un mesaj către membrii Asociației The Gentlemen Bikers, primarul Cristi Misăilă a subliniat că este regretabil ce s-a întâmplat în ședința Consiliului Local Focșani, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o inițiativă susținută și cofinanțată de societatea civilă din Focșani: 

„Dragi membri ai Asociației The Gentlemen Bikers

👉Dragă Florina Costeniuc,

👉Dragă Daniela Jitea,

👉Dragă Marian Spînu, 

👉Dragă Cristi Dumitru,

👉Dragă Victor Istrate,

👉Dragă Ionuț Olteanu,

👉Dragă Marinică Ionescu,

👉Dragă George Gheorghiță,

👉Dragă Mihai Anton,

👉Dragă Marius Popa,

👉Dragă Ionuț Teodorescu,

👉Dragă Dan Lola,

👉Dragă Andrei Gălan,

Vă scriu aceste rânduri pentru a-mi cere scuze! În calitate de reprezentanți ai societății civile v-ați dedicat timpul și banii voștri pentru a gândi un proiect prin care voiați să atrageți atenția asupra riscului de consum de droguri la care copiii noștri sunt expuși în orice moment! Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Focșani, am văzut cât reprezintă societatea civilă în ochii unora dintre aleșii locali! 

Este trist să vezi că reprezentanții USR, partid care se bate cu cărămida în piept că reprezintă societatea civilă liberă și democratică, v-au refuzat dreptul de a organiza proiectul de luptă împotriva drogurilor așa cum l-ați gândit dumneavoastră! Este la fel de regretabil că reprezentantul asociației dumneavoastră nu a fost lăsat să vorbească și să își susțină punctul de vedere! Știam că domnul Liviu Macovei este la rândul său biker și, măcar din solidaritate, cred că ar fi trebuit să dea cuvântul colegului dumneavoastră!Sunt absolut convins că timpul le va rezolva pe toate, mai ales că orgoliile și lupta aceasta politică din Consiliul Local Focșani are și darul de a arăta tuturor cetățenilor din Municipiul Focșani cum gândesc cei pe care ei i-au delegat să le reprezinte interesele. Asociația ”The Gentlemen Bikers” a avut inițiativa realizării, alături de Consiliul Județean Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, ISJ Vrancea, IPJ Vrancea și Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași un proiect prin care copiii și părinții din tot județul să conștientizeze riscul consumului de droguri! Consumul de droguri este un pericol la care toți copiii noștri sunt expuși și cred că o inițiativă privată în această direcție este mai mult decât binevenită! Oricum este mai de impact decât orice politică publică implementată până în prezent! 

Pe lângă faptul că ați gândit proiectul, voi, cei din Asociația ”The Gentlemen Bikers”, aveți și o contribuție financiară importantă în acest proiect! Vremurile au făcut să mai fie nevoie de o sumă de bani, pe care consilierii locali nici măcar nu au vrut să o ia în calcul, considerând nevoile acestea drept o risipă a banului public. Atât s-a putut! Însă, voi, dragi membrii ai asociației, sunteți tare faini! Ideile și proiectele voastre sunt faine! Focșănenii sunt faini! Politica nu e faină!”.

A confundat veniturile cu cheltuielile

Discuții în cadrul ședinței Consiliului Local au fost și la proiectul de hotărâre referitor la  modul în care au fost cheltuiții banii la Primărie în primul trimestru din acest an. Nemulțumirile consilierilor au vizat sumele mici de bani cheltuite la capitolul dezvoltare, în special la proiectele derulate cu fonduri europene. Apogeul l-a atins viceprimarul Alexandra Tătaru, care a înfierat cu mânie cheltuirea banilor publici prevăzuți la capitolul funcționare de către Primăria Focșani. „S-au cheltuit 78 de milioane iar ei și-au propus 65 de milioane”, a spus viceprimarul Tătaru. Aceasta a fost trasă de mânecă de primarul Misăilă. „Când ați citit 65 de milioane vorbim de venituri, nu de cheltuieli. Ne-am propus să realizăm venituri de 65 de milioane și, surpriză, am realizat de 78 milioane. Nu este o cheltuială, este un venit”, a subliniat primarul Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?