Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Incidentele din Transnistria, acţiuni subversive ale Rusiei, menite să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova (experţi)

Experţi de la Chişinău consideră că incidentele din regiunea transnistreană sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse, de natură să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova, au declarat marţi aceştia pentru Radio Chişinău. Ei au atras atenţia că, în aceste circumstanţe, Republica Moldova trebuie să se aştepte la orice scenarii şi că ţara are „foarte mari motive pentru îngrijorare.” În ultimele zile au avut loc mai multe atacuri asupra sediului aşa-zisului serviciu de securitate de la Tiraspol, a unităţii militare din satul Parcani şi a două turnuri de comunicaţii din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol.

Fostul ministrul al apărării, generalul de brigadă în rezervă Vitalie Marinuţa, consideră că Rusia este interesată de destabilizarea situaţiei, iar acţiunile acesteia sunt imprevizibile. „Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse (…), fiindcă nu este în interesul nici al Republicii Moldova, nici, cum unii insinuează, al României sau al NATO, pentru a escalada actualmente situaţia. (…) Eu consider Rusia un actor iraţional, căruia este destul de dificil să-i prezici acţiunile”, apreciază Marinuţa. De aceeaşi părere este şi expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chişinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), organism care monitorizează situaţia din Zona de securitate de pe Nistru.

Generalul Vitalie Marinuţa nu exclude că incidente şi provocări vor avea loc în continuare în regiune. „Noi putem să ne aşteptăm la orice. Cred că vom asista şi la alte evenimente de acest gen. Republica Moldova, cred, trebuie să fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii ruşi vinerea trecută, potrivit căruia va fi un atac în direcţia Nikolaev, Odesa, pentru a fi conectate forţele Federaţiei Ruse cu forţele din regiune transnistreană. În consecinţă, avem foarte mari motive de îngrijorare. Cum vor face asta? – sunt o mie şi una metode deja”, a mai spus Vitalie Marinuţa.

Şi expertul Ion Leahu consideră că o eventuală invazie rusă asupra teritoriului Republicii Moldova nu poate fi exclusă. „Dacă pornim, totuşi, de la presupunerea că acţiunile respective au fost realizate de Federaţia Rusă, înseamnă că noi trebuie să ne aşteptăm la ceea ce a fost în Ucraina la 24 februarie. (Printr-o invazie) ei (ruşii) rezolvă mai multe probleme, inclusiv închid hotarul cu o ţară NATO – România – şi, în acelaşi timp, ei formează încă un centru de luptă în care va fi atrasă o parte din forţele militare ale Ucrainei şi astfel ar simplifica, într-o oarecare măsură, posibilităţile lor de a ataca din Nikolaev, Herson ş.a.m.d.”, a menţionat expertul citat.

Ministerul român al Afacerilor Externe informează, marţi, că a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

„MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări. Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona aceste evoluţii în mod responsabil, transparent şi echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menţinerea unui climat predictibil şi stabil şi nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate”, precizează MAE de la Bucureşti, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, „pe un plan mai larg, MAE al României reafirmă susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, şi fără afectarea orientării sale pro-europene”. 

Franţa susţine Republica Moldova în faţa „riscurilor de destabilizare”, a declarat marţi ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, după o serie de explozii în regiunea separatistă prorusă Transnistria, vecină cu Ucraina aflată în război, potrivit France Presse. „Ministrul i-a transmis omologului său moldovean preocuparea şi vigilenţa sa cu privire la incidente survenite în ultimele două zile în Transnistria. El a reiterat în acest context deplinul sprijin al Franţei pentru stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în faţa riscurilor de destabilizare al căror obiect poate fi ea”, potrivit unui comunicat. „Sprijinul nostru pentru Republica Moldova expusă în special consecinţelor războiului din Ucraina va continua în mod hotârât”, se menţionează în acelaşi document al MAE al Franţei, ţară care în prezent asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Republica Moldova a anunţat marţi măsuri pentru a-şi consolida securitatea după o serie de explozii în regiunea separatistă transnistreană, sprijinită de Moscova, ceea ce ridică temeri privind extinderea conflictului actual din Ucraina în ţara vecină.

Incidentele care au avut loc în Transnistria constituie o escaladare a tensiunilor şi au fost provocate din interiorul regiunii separatiste transnistrene, a declarat marţi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pe care îl convocase mai devreme în regim de urgenţă, relatează Radio Chişinău, Deschide.md, NordNews. „Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în şcoli şi instituţii medicale. Au urmat exploziile de ieri de la sediul aşa-numitul minister al securităţii, incidentul de la aerodromul din Tiraspol şi explozia de la nodul de radiocomunicaţii din Maiak. Autorităţile Republicii Moldova urmăresc cu precauţie şi vigilenţă evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”, a declarat Maia Sandu. Maia Sandu a confirmat că una din explozii a avut loc pe aerodromul din Tiraspol şi a spus că, cel mai probabil, responsabili de incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană în ultimele 24 de ore sunt forţe pro-război din interiorul regiunii transnistrene.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu planifică vreo discuţie cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pentru presa rusă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Unimedia.info.

”Nu, la momentul actual nu este planificat vreun dialog. Nu avem în plan”, a răspuns Peskov, întrebat despre posibilitatea unei discuţii cu preşedinta Republicii Moldova „în contextul ultimelor situaţii din Transnistria”. Kremlinul urmăreşte cu atenţie situaţia din regiunea transnistreană, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin. La rândul său, preşedintele comitetului din parlamentul de la Moscova pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI), Leonid Kalaşnikov, a declarat că ”evenimentele din Transnistria reprezintă o provocare menită să atragă Rusia în ostilităţile din regiune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?