Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Ajutor de stat pentru crescătorii de vaci, porci și păsări

Crescătorii de animale au 20 de zile la dispoziție pentru a depune cererile pentru ajutorul de stat acordat pentru bovine, suine și păsări. Schemele de ajutor de stat au fost aprobate în ultima ședință de guvern iar Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 21 aprilie. Cei mai mulți beneficiari vor fi pentru schema de ajutor de stat în sectorul bovine unde pot depune cereri persoanele fizice, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate care, în anul 2022, desfășoară activitate de creștere a bovinelor. Pentru suine, schema de ajutor de stat se adresează crescătorilor întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a porcilor în exploatații autorizate sanitar veterinar. De asemenea, în sectorul avicol, ajutorul de stat va fi acordat „crescătorilor de păsări întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de reproducţie tineret și adulte și/sau de incubație şi/sau de creştere a păsărilor pentru carne sau de creștere a tineretului de înlocuire și a găinilor adulte pentru ouă consum în exploatații autorizate sanitar veterinar”

Crescătorii de bovine care vor să aplice pentru acest ajutor de stat trebuie să dețină minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE. Cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului de 170 milioane lei la efectivul total de bovine eligibile. Valoarea totală a ajutorului acordat unui beneficiar nu poate depăşi echivalentul în lei a 290.000 euro. „Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat este de 20 de zile, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2022. Începând cu data primirii deciziei Comisiei Europene privind aprobarea acordării ajutorului de stat, se stabileşte eligibilitatea beneficiarului şi se poate constitui obligaţia de plată a acestui ajutor de stat”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii. 

Schema de ajutor de stat a fost deja aprobată de Comisia Europeană care „a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar”. „Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?