Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

VIDEO! Cum se pregătea tineretul din Vrancea pentru apărarea Republicii Socialiste România

sursă video: Constantin Balaci

Prin Legea nr 14 din 1972, Marea Adunare Națională reglementa organizarea apărării naționale a Republicii Socialiste România. Aceasta prevedea pregătirea populației, a teritoriului, dar și a economiei naționale pentru apărare. Printre cei care trebuiau sa ia parte la pregătire se număra și „tineretul”: elevi începând cu clasa a IX-a, tineri din unități economice și instituții.
Legea integrală poate fi accesată AICI
După cum se arată pe pagina regretatului cineast Constantin Balaci:
„Activitatea de pregătire a tineretului pentru apărarea patriei se organizează cu cetăţeni ai Republicii Socialiste România, băieţi şi fete şi anume: cu tineretul şcolar începînd cu clasa a IX-a (anul I), pe toată durata şcolarităţii, cu elevii şcolilor de specializare postliceală din anul I şi II, precum şi cu tinerii din unităţile economice, instituţii şi comune, în vîrstă de la 16 la 20 ani, şi are ca scop educaţia patriotică, instruirea militară generală şi de apărare locală antiaeriană, precum şi pregătirea de specialitate în cadrul unor cercuri tehnico-aplicative.” – art.118 din Legea 14/1972

☆☆☆

Imagini rare de la instrucţia premilitară la care adolescentele din România trebuiau să participe în comunism au fost păstrate de regretatul cineast Constantin Balaci. Trupele de tineri înfiinţate pentru „apărarea patriei” au o poveste aparte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?