Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Căpitan Nica Mădălin Gabriel, comandant în cadrul Detașamentului IV Jandarmi Focșani

Încă din copilărie, vrânceanul Mădălin Gabriel Nica visa să îmbrace impecabila uniformă militară, nu pentru că avusese vreun cadru militar în familie, sau pentru că unul dintre adulții din jurul său l-ar fi îndemnat să aleagă această carieră, ci pentru că „dreptatea, onoarea, camaraderia și spiritul civic sunt valori care nu ar trebui să lipsească unui om‟. Mădălin Nica s-a născut la Panciu și, până când a plecat la facultate, a locuit în Țifești. După ce a absolvit clasa a VIII-a, tânărul s-a îndreptat către Liceul Teoretic „Ioan Slavici‟ din Panciu, profil matematică-informatică. Pasiunea pentru științele exacte l-a ajutat pe tânăr ca, la finalul clasei a XII-a, să aleagă Academia de Poliție „Al. Ioan Cuza‟ din București, arma Jandarmi.

La admitere mi s-a părut ușor. Atât probele sportive, cât și partea teoretică au fost foarte ușoare pentru mine. La Academie am fost admis în 2011. Cei trei ani de studenție au fost plăcuți. M-am acomodat ușor la mediul cazon. Am avut formatori foarte buni. Din păcate, anii aceia au trecut foarte repede. Îmi amintesc cu drag și cu dor de acei ani. În toți cei trei ani de facultate, practica am făcut-o la Panciu și la Focșani. Am avut tutori foarte bine pregătiți de la care am învățat foarte multe. Am trecut prin toate domeniile de activitate care țin de Jandarmerie‟, povestește căpitan Mădălin Nica.

După absolvirea Academiei de Poliție din București, în 2014, Mădălin Nica a ales să vină în Vrancea. „Prima funcție pe care am ocupat-o a fost de comandant de pluton la subunitatea de la Panciu. Am activat acolo până anul trecut, în noiembrie, când am ocupat funcția de comandant la Detașamentul IV Jandarmi Focșani care are în competență și posturile montane de la Lepșa și Soveja și conducta magistrală de transport produse petroliere care traversează județul Vrancea. Sunt de părere că aceste schimbări profesionale le facem atunci când suntem pregătiți și după ce acumulăm o anumită experiență. Degeaba învățăm teorie dacă nu suntem pregătiți și din punct de vedere al punerii în aplicare. La Panciu am participat la tot felul de misiuni, atât pe linie de Pază, cât și pe linie de Ordine Publică‟, spune Mădălin Nica.

Carieră la început de drum

Pentru tânărul căpitan, trecerea de la Panciu, la Focșani, a fost ușoară pentru că, spune el, este genul de persoană care se acomodează ușor. Cu toate acestea, „la Focșani este un alt specific de misiuni. Dacă la Panciu eram pe linie de Ordine Publică și pază obiective, aici sunt pe pază obiective, dar mă ocup și de posturile montane. Mă pregătesc constant. Încerc să învăț cât mai mult, într-un timp cât mai scurt. Am noroc de un colectiv foarte bun și pregătit, iar colegii mă ajută foarte mult. De când sunt la Focșani, am participat la toate misiunile de asigurare, și pe 1 Decembrie, și pe 24 Ianuarie, dar am făcut și activități de pregătire în zona montană de recunoaștere și verificare a traseelor turistice. Este un specific nou și trebuie să le prind cumva din mers‟, spune Mădălin Nica.

Vrânceanul spune că toate misiunile au un specific aparte, iar jandarmii trebuie să fie pregătiți în permanență pentru neprevăzut. Misiunile care-l impresionează sunt cele în care sunt implicate victime ale abuzurilor în famile. „Una dintre misiunile care mi-au rămas în minte este cea în care s-a pus în aplicare un ordin judecătoresc de luare în plasament a unor copii care erau abuzați în familia respectivă. Acolo se vede suferința prin care trec anumite persoane. Copiii erau supuși la suferințe chiar de cei care ar fi trebuit să-i îngrijească și să-i ocrotească. Toate misiunile au un specific aparte, întotdeauna poate interveni ceva neprevăzut și trebuie să ne adaptăm fiecărei situații în parte. De cele mai multe ori, unele intervenții se revolvă foarte ușor printr-o comunicare adecvată. Este important să găsim modalitatea de a comunica cu cealaltă parte implicată, să-i explicăm exact ce consecințe rezultă din comportamentul sau fapta sa, și, de regulă, înțeleg. În schimb, sunt și unele persoane care nu înțeleg și atunci trebuie aplicate măsurile legale gradual‟, mai spune Mădălin Nica.

Pandemia de COVID-19, mai precis debutul ei, a venit la pachet cu o multitudine de întrebări fără răspuns, teamă, nesiguranță și, în ceea ce-i prevește pe jandarmii vrânceni, cu misiuni specifice Covid. „Pandemia cred că ne-a schimbat pe toți pentru că a venit deodată. Nu se aștepta nimeni să trăiască astfel de momente. Unii dintre noi doar prin filme am văzut așa ceva. Nu am mai avut aceleași relații sociale pe care le aveam înainte, au venit o mulțime de restricții, am avut colegi care s-au îmbolnăvit și care au trecut prin perioade foarte dificile, lucru care ne-a afectat pe toți. Cred că încă ne afectează această pandemie‟, este de părere Mădălin Nica.

Alături de colegii din celelalte instituții în atribuțiile cărora au intrat și controalele pe tema Covid, jandarmii vrânceni au răspus „prezent‟ ori de câte ori a fost nevoie de sprijinul lor. „Am executat o mulțime de misiuni pe linie de Covid, de la primele misiuni de însoțire a celor care veneau din afara țării, până la menținerea Ordinii Publice în zona centrelor de carantină, verificarea persoanelor aflate în izolare sau carantină, lucruri care se fac și în prezent. Au fost multe misiuni neprevăzute și a trebuit să ne adaptăm foarte rapid la noua realitate‟, mai spune Mădălin Nica. Întrebat fiind dacă în timpul acestor misiuni a întâlnit și persoane care fie l-au jignit, fie l-au agresat fizic, tânărul jandarm spune că: „oameni mai puțin politicoși întâlnim mereu, dar îi abordăm la fel, cu tact și amabilitate. Avem același comportament față de toți, nu facem diferențe între oameni‟.

Din punct de vedere profesional, Mădălin Nica spune că nu și-a făcut încă planuri foarte mari, își dorește sănătate pentru a fi apt să „continui lucrurile bune pe care le-a făcut predecesorul meu la subunitatea la care sunt acum. Îmi doresc ca întregul colectiv să fie pregătit pentru următoarele misiuni și să sperăm că nu vom avea evenimente negative‟. Tinerilor care vor să se alăture echipei Jandarmeriei, Mădălin Nica le spune că nu este o alegere ușoară, însă „cariera militară este una dintre cele mai nobile și trebuie tratată cu responsabilitate și respect. Este o alegere de viitor‟.

În timpul liber, lui Mădălin Nica îi place să citească și să mediteze. „Îmi place foarte mult ceea ce fac și nu mă văd făcând altceva. Timpul liber îl acord cititului și meditației pe care le găsesc foarte importante în societatea actuală. Revenind la serviciu, cred că succesul unei unități constă în oamenii care lucrează acolo. Noi, jandarmii suntem un tot unitar, o echipă. Obiectivul nostru este să reușim să venim în sprijinul cetățenilor și să ne facem treaba cât mai bine‟, conchide Mădălin Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?