Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

VIDEO și GALERIE FOTO. Boboteaza: „Astăzi, păcatele oamenilor se spală în apele Iordanului‟

Vremea bună care și-a făcut simțită prezența încă de la primele ore ale dimineții în Focșani le-a permis oamenilor să participe astăzi în număr mare la slujbele oficiate în curțile bisericilor. Solemnitatea momentului a fost însă perturbată pe alocuri de enoriașii mult prea grăbiți să-și umple sticlele cu Agheasmă Mare, lucru care nu a fost pe placul preoților. „A rânduit Milostivul Dumnezeu să ajungem și în acest an, cu multă bucurie, cu multă pace și binecuvântare de la Dumnezeu, la marea sărbătoare a Botezului Domnului, a Bobotezei, Teofaniei sau Epifaniei, cum mai este denumită, în termeni grecești, această sărbătoare‟, și-a început cuvântarea pr. Florentin Răuță, parohul Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva‟ din Focșani.

După doar câteva minute însă, preotul a fost nevoit să se oprească, din cauza câtorva bătrânele care nu mai aveau răbdare, și s-au năpustit asupra butoaielor cu Agheasmă Mare. Văzând că unii oameni nu sunt îngăduitori și răbdători, preotul le-a spus: „Agheasma Mare fără binecuvântare, nu este binecuvântare! Vă rog să vă îndepărtați un metru de la butoaie! Un metru! Vă rog să vă îndepărtați de la butoaie!‟. Apoi, pr. Florentin Răuță și-a continuat cuvântarea spunând: „Mesajul pe care Botezul Mântuitorului Iisus Hristos îl transmite întregii firi cuvântătoare este schimbarea nostră interioară. Atunci când Mântuitorul Hristos S-a pregătit pentru Botez, a venit să primească Botezul în chip smerit, deși Dumnezeu era Născut mai înainte de toți vecii din Tată. A venit în chip smerit la un om cu viață sfântă, la cel din urmă profet al Vechiului Testament, și cel dintâi profet al Noului Testament, la Sfântul Ioan Botezătorul‟.

La Bisericile „Precista‟, „Sfântul Ioan Botezătorul‟ și „Sfinții Împărați Constantin și Elena‟, la fel ca și în cazul Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva‟ din Focșani, printre zecile de credincioși care s-au așezat la rând să primească Agheasma Mare, s-au aflat și copii ale căror fețe erau frumos conturate de zâmbet. Bucuroși că părinții sau bunicii le-au permis să-i însoțească, cei mici au dat dovadă de mai multă răbdare decât adulții. Agheasma Mare se bea pe stomacul gol, înainte de a lua anafura, începând din Ajunul Bobotezei și până la Odovanie, mai precis opt zile. Când ajung acasă cu Agheasma Mare, credincioșii obișnuiesc să-și „boteze‟ casele și gospodăriile. De Bobotează se spune că omul cel vechi, înrobit de păcat, redevine pur: „Astăzi, păcatele oamenilor se spală în apele Iordanului!‟, au rostit preoții.

Până la orele prânzului, slujbele s-au desfășurat fără incidente, de acest aspect asigurându-se jandarmii vrânceni prezenți la datorie. „Cu ocazia Sărbătorii Botezului Domnului Iisus Hristos (Boboteaza) jandarmii vrânceni vor avea grijă de siguranța tuturor cetățenilor care participă la slujbele  oficiate în șapte biserici din Municipiul Focșani, trei din Municipiul Adjud, două din orașul Panciu, două din comuna Soveja și două din localitatea Lepșa.  Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea vor acționa atât pentru menținerea ordinii și siguranței publice în zona lăcașurilor de cult, cât și pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu COVID-19.Recomandăm participanților la manifestările religioase să acorde o atenţie sporită măsurilor de protecție sanitară, să respecte măsurile stabilite de organizatori pentru evitarea aglomerației în momentul distribuirii apei sfințite și indicaţiile jandarmilor aflați în dispozitiv‟, se arată în comunicatul remis ieri de reprezentanții IJJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?