Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Fostul Cinematograf Unirea și fosta Grădină de Vară vor fi preluate de Municipiul Focșani

Fostul Cinematograf Unirea și fosta Grădină de vară din Parcul Nicolae Bălcescu vor fi preluate de municipiul Focșani. Consilierii locali au aprobat, miercuri, preluarea celor două imobile de la R.A.D.E.F „România Film” și împuternicirea primarului Focșaniului, Cristi Misăilă să semneze protocolul de predare primire. Cele două imobile aflate în paragină la acest moment vor putea fi utilizate pentru difuzarea de film cinematografic. Cel mai mare număr de locuri este la Grădina de Vară -1350, la cinematograful Unirea fiind o capacitate de 100 locuri. Potrivit protocolului care va fi semnat de primarul Cristi Misăilă cu reprezentanții RADEF, cele două clădiri nu vor putea trece în domeniul privat pentru a fi înstrăinate. „Prin derogare de la dispozițiile art. 10 alin.(2) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia, cu modificările și completările ulterioare, se interzice autorităților administrației publice locale trecerea imobilelor preluate în baza prezentei legi din domeniul public în domeniul privat al respectivelor autorități administrativ – teritoriale”, se arată în protocol. Acesta menționează că, pentru realizarea interesului public general privind accesul la cultură, autoritățile publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic. De asemenea, o altă obligație care revine Consiliului Local este ca, în termen de maximum 4 ani să asigure prin investițiile necesare reabilitarea, dotarea și modernizarea sălilor și grădinilor de spectacol preluate.

Singurele discuții la acest proiect de hotărâre au fost făcute de viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, probabil deranjată că municipalitatea va prelua aceste imobile. „Mi-aș dori și aș vrea să cred că Primăria municipiului Focșani nu s-a transformat în agenție imobiliară”, a spus liberala, insinuând că aceste clădiri ar putea fi ulterior vândute de municipalitate. Practic, o prostie pentru că, așa cum am arătat mai sus, cele două clădiri nu pot trece în domeniul privat. Mai mult, municipalitatea este obligată să le reabiliteze și să le folosească doar în scopul pentru care au fost construite, adică difuzarea de filme.

De menționat că, prin preluarea celor două imobile, vor fi practic șterse sumele reprezentând taxe și impozite locale pentru clădiri și terenul intravilan, inclusiv majorări, în valoare de peste 57 mii lei. O valoare mult mai mare decât cea a imobilelor, evaluate la doar 38,982 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?